Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📚 Book Dash vill göra böcker mer tillgĂ€ngliga för barn i Sydafrika

📚 Book Dash vill göra böcker mer tillgĂ€ngliga för barn i Sydafrika

Book Dash Àr en ideell organisation i Sydafrika som arbetar för att alla barn ska ha tillgÄng till böcker, oavsett var de bor.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

MÄnga studier har gjorts kring barns prestation i skolan och vad som pÄverkar den. Vissa studier har visat att barn med tillgÄng till böcker hemma har bÀttre lÀsförmÄga, sÄvÀl som matematiska och tekniska fÀrdigheter. TyvÀrr Àr böcker inte alltid tillgÀngliga för barn, sÀrskilt inte för mÀnniskor i missgynnade samhÀllen och lÀnder. Idag Àr den största anledningen till att sÄ fÄ hushÄll i Sydafrika har böcker att de helt enkelt inte har rÄd. Book Dash vill Àndra pÄ den situationen.

Den sydafrikanska ideella organisationen lanserades 2014 och arbetar för att ge barn böcker med hjÀlp av ett team volontÀrer. Book Dashs direktör Dorette Louw sÀger till The Christian Science Monitor: "Vi blev förkrossade av tanken pÄ att en bok kan vara en lyxvara i Sydafrika." För att lösa problemet kom Book Dash helt enkelt pÄ en innovativ modell för att förse barn med böcker gratis eller till ett överkomligt pris.

Book Dashs metod Àr enkel: de rekryterar professionella författare, illustratörer, redaktörer och designers för att delta i en 12-timmars session för att skapa en bok, eller en "dash" som de ocksÄ kallar det. Organisationen delar upp volontÀrerna i grupper om fyra, varje grupp med en författare, illustratör, redaktör och designer. Författaren ska ha utvecklat ett utkast till en historia innan gruppen trÀffas och sedan gör resten av teamet klart hela boken under 12-timmarspasset.

Detta tillvÀgagÄngssÀtt gör att Book Dash kan undvika en stor del av de vanliga kostnaderna som tillkommer nÀr man publicerar böcker. Inom en tight budget levererar de över en miljon exemplar av böckerna till hushÄll. Book Dash har producerat mer Àn 100 berÀttelser sedan projektet lanserades och böckerna tÀcker Àmnen som en sengÄngare som letar efter den perfekta platsen att ta sig en tupplur, livets cirkel och vÀrdet av mÄngfald.

En majoritet av böckerna Àr skrivna pÄ engelska, men mÄnga har översatts till andra sprÄk som talas i Sydafrika sÄ att barnen har en chans att lÀsa pÄ sitt förstasprÄk.

Book Dash distribuerar böckerna genom att samarbeta med olika vÀlgörenhetsorganisationer som arbetar för lÀskunnighet och utbildning. PÄ Book Dashs webbplats kan barnen lÀsa PDFer av böckerna gratis och en tryckt kopia kostar 40 rand vilket Àr ungefÀr 24 svenska kronor.

En av organisationens volontÀrdesigners, Thokozani Mkhize, kommer ihÄg att hon aldrig kÀnde sig representerad i berÀttelserna som hon lÀste som barn. Book Dashs berÀttelser erbjuder kreatörerna en möjlighet att vÀcka samtal och skriva berÀttelser som sydafrikanska barn kan relatera till.

– Du ser dig sjĂ€lv i dessa berĂ€ttelser och dessa karaktĂ€rer, sĂ€ger Mkhize. Du kan kĂ€nna, 'jag Ă€r normal, mina erfarenheter Ă€r normala och mina berĂ€ttelser Ă€r ocksĂ„ viktiga’.

Barnen Àr vÄr framtid. Genom att ge dem bÀttre förutsÀttningar i livet sÄ kommer en mer optimistisk framtid snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.