Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌮 Avskogningen i Indonesien Ă€r den lĂ€gsta pĂ„ 30 Ă„r

🌮 Avskogningen i Indonesien Ă€r den lĂ€gsta pĂ„ 30 Ă„r

LÀgre priser pÄ palmolja Àr en anledning till att avskogningen i Indonesien i fjol var den lÀgsta sedan 1990.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

2020 förlorade Indonesien 115 459 hektar skog. Även om det Ă€r en ansenlig mĂ€ngd skog Ă€r det en minskning med hela 75 procent jĂ€mfört med 2019. Och dĂ„ avverkades Ă€ndĂ„ mindre Ă€n hĂ€lften sĂ„ mycket skog 2019 som under det vĂ€rsta Ă„ret 2015, rapporterar Mongabay.

En anledning till minskningen Àr att antalet palmoljeodlingar ocksÄ minskade under 2020. Det beror i sin tur pÄ att efterfrÄgan pÄ palmolja sjunkit, vilket gjort att priset pÄ palmolja stadigt gÄtt ner sedan 2013.

NaturvÄrdare i Indonesien Àr glada över minskningen av avskogningen och hoppas att regeringen ska öka skyddsÄtgÀrderna. Det kan emellertid krocka med regeringens vilja att öka den ekonomiska tillvÀxten. Men naturvÄrdarna hoppas att regeringen ska se hur mÄnga jobb som miljöarbete, med att exempelvis ÄterstÀlla vÄtmarker och skogar, kan ge och att det ska visa hur miljöskydd och ekonomisk tillvÀxt kan gÄ hand i hand.

– Återskapande och bevarande av naturen Ă€r en av de största jobbskaparna dĂ€r vi ocksĂ„ skapar jobb som kommer lokalbefolkningen till del. Det finns massor med resurser i skogen annat Ă€n timmer och de kan anvĂ€ndas pĂ„ ett hĂ„llbart sĂ€tt utan att förstöra skogarna, sĂ€ger Annisa Rahmawati pĂ„ miljöorganisationen Mighty Earth, i en kommentar till Mongabay.

Att Indonesien lyckas behÄlla sin skog Àr extra viktigt eftersom det till stor del rör sig om regnskog med stor biologisk mÄngfald. Det finns idag 95,6 miljoner hektar skog i Indonesien. Det Àr en yta dubbel sÄ stor som hela Kalifornien. Bara Brasilien och Demokratiska republiken Kongo har mer regnskog Àn Indonesien.

Bild: Pixabay/Iqbal Nuril Anwar.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.