Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌴 Avskogningen i Indonesien är den lägsta på 30 år

🌴 Avskogningen i Indonesien är den lägsta på 30 år

Lägre priser på palmolja är en anledning till att avskogningen i Indonesien i fjol var den lägsta sedan 1990.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

2020 förlorade Indonesien 115 459 hektar skog. Även om det är en ansenlig mängd skog är det en minskning med hela 75 procent jämfört med 2019. Och då avverkades ändå mindre än hälften så mycket skog 2019 som under det värsta året 2015, rapporterar Mongabay.

En anledning till minskningen är att antalet palmoljeodlingar också minskade under 2020. Det beror i sin tur på att efterfrågan på palmolja sjunkit, vilket gjort att priset på palmolja stadigt gått ner sedan 2013.

Naturvårdare i Indonesien är glada över minskningen av avskogningen och hoppas att regeringen ska öka skyddsåtgärderna. Det kan emellertid krocka med regeringens vilja att öka den ekonomiska tillväxten. Men naturvårdarna hoppas att regeringen ska se hur många jobb som miljöarbete, med att exempelvis återställa våtmarker och skogar, kan ge och att det ska visa hur miljöskydd och ekonomisk tillväxt kan gå hand i hand.

– Återskapande och bevarande av naturen är en av de största jobbskaparna där vi också skapar jobb som kommer lokalbefolkningen till del. Det finns massor med resurser i skogen annat än timmer och de kan användas på ett hållbart sätt utan att förstöra skogarna, säger Annisa Rahmawati på miljöorganisationen Mighty Earth, i en kommentar till Mongabay.

Att Indonesien lyckas behålla sin skog är extra viktigt eftersom det till stor del rör sig om regnskog med stor biologisk mångfald. Det finns idag 95,6 miljoner hektar skog i Indonesien. Det är en yta dubbel så stor som hela Kalifornien. Bara Brasilien och Demokratiska republiken Kongo har mer regnskog än Indonesien.

Bild: Pixabay/Iqbal Nuril Anwar.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.