Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐘 Allt färre köper elfenben i Kina

🐘 Allt färre köper elfenben i Kina

Intresset för att köpa elfenben har minskat drastiskt i Kina de senaste åren.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

2017 införde Kina ett förbud mot handel med elfenben i landet och det har gett resultat. En årlig undersökning som Världsnaturfonden, WWF, genomför visar nämligen att andelen kineser som kan tänka sig att köpa elfenben har sjunkit från 43 procent 2017 till 19 procent 2020.

Mer information om förbudet skulle också kunna få ner handeln verkar det som. För när intervjuarna påminde om att det finns ett förbud så sjönk antalet personer som var villiga att köpa elfenben till åtta procent. Då 88 procent av de svarande sa att de kände till förbudet lär kontinuerliga påminnelser kunna få ner antalet personer som vill köpa elfenben ännu mer.

En annan positiv trend är att det blir allt färre som tänker köpa elfenben fast de vet att det är olagligt. I WWF:s undersökning innan förbudet svarade 19 procent av de svarande att de definitivt tänkte köpa elfenben. I år är den siffran nere på åtta procent.

– Det är positivt att efterfrågan på elfenben är den lägsta i Kina på fyra år. Konsumtionen i Kina har varit en viktig drivkraft bakom krisen för de afrikanska elefanterna. Men det finns en oro över en grupp på åtta procent som är fast beslutna att vilja köpa elfenben i framtiden. Det behövs fortsatta krafttag, lagarna måste efterlevas och efterfrågan minska ytterligare, säger Louise Carlson, naturvårdsexpert på WWF i ett pressmeddelande.

Förbudet mot elfenben har även gjort att många slutat köpa andra produkter från vilda djur, som exempelvis noshörningshorn. 78 procent av de tillfrågade sa att de nu inte köper några produkter från vilda djur alls.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.