Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Afrika digitaliseras – frigör kraften hos miljarder mĂ€nniskor

đŸ“± Afrika digitaliseras – frigör kraften hos miljarder mĂ€nniskor

En stark digitalisering pÄgÄr i Afrika och den drivs framförallt av vÀrldens nu högsta koncentration av unga mÀnniskor. Det hÀr Àr vad du behöver veta.

Ewa Thorslund
Ewa Thorslund

Dela artikeln

Mitt i den pÄgÄende pandemin blir det uppenbart hur viktigt det Àr att vara uppkopplad mot resten av vÀrlden. Digital teknik har blivit viktigare Àn nÄgonsin för att frÀmja och möjliggöra arbete, affÀrer och liv. Det Àr de facto ett globalt fenomen.

Det rapporteras ymnigt i medier om Silicon Valley och om Elon Musks spektakulÀra projekt, men vad vet vi egentligen om digital utveckling och uppkoppling pÄ den afrikanska kontinenten?

LÄt oss först vara mycket tydliga: Afrika brottas med allvarliga problem. De flesta afrikanska lÀnder kÀmpar med covid, ökenspridning, torka, hunger, vÀxande statsskulder, korruption, vÄld, konflikter och vacklande institutioner.

De tyngsta ekonomierna pĂ„ den afrikanska kontinenten – Sydafrika och Nigeria – lider av stora svĂ„righeter och uppvisar lĂ„g tillvĂ€xt och höga arbetslöshetssiffror, vilket givetvis pĂ„verkar övriga afrikanska lĂ€nder som Ă€r starkt beroende av dem. Men samtidigt pĂ„gĂ„r en digitalisering som pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt kan omforma Afrika och som kan medföra att lĂ€nder gör sĂ„ kallade leapfrogs i sin utveckling.

Den mobila telefonbaserade pengatransaktionstjÀnsten M-Pesa Àr ett exempel pÄ hur lÀnder som Kenya tagit ett sprÄng. Bild: Fiona Graham / WorldRemit

En digital revolution

Afrikas framtid beror givetvis inte bara pÄ uppkoppling, teknikutveckling och innovation. Det krÀvs mer. Det krÀvs demokrati och politisk pluralism. Det behövs ekonomiska och sociala rÀttigheter.

I Rwanda, exempelvis, pĂ„gĂ„r ett progressivt arbete med jĂ€mstĂ€lldhet mellan könen vilket resulterat i att landet har den högsta andelen kvinnor i parlamentet – i hela vĂ€rlden. Ny och kraftfull lagstiftning gĂ€llande mĂ€nniskors rĂ€tt att Ă€ga land Ă€ndrar spelreglerna i lĂ€nder som Liberia. RĂ€tten till land utgör en demokratisk grundpelare och leder till minskad fattigdom, fĂ€rre konflikter och mindre korruption. Det ökar den ekonomiska aktiviteten och stĂ€rker dessutom kvinnors makt och rĂ€ttigheter.

Listan pÄ goda exempel kan göras lÄng. Det pÄgÄr dessutom insatser i syfte att bromsa klimatpÄverkan. Ett spÀnnande projekt Àr The Great Green Wall, initierat av FN i syfte att stoppa den pÄgÄende utbredningen av ökenlandskapet söder om Sahara. FrÄn Senegal i vÀst till Djibouti i öst. FrÄn kust till kust. Ambitionen Àr att 2030 ha ÄterstÀllt 100 miljoner hektar förstörd mark, binda 250 miljoner ton koldioxid, samt skapa 10 miljoner gröna jobb.

Dessutom Ă€r en digital revolution definitivt pĂ„ gĂ„ng. MĂ„nga afrikanska lĂ€nder har redan gjort stora framsteg – och dĂ€rmed sparat tid och pengar – jĂ€mfört med resten av vĂ€rlden. De sitter inte fast i tidigare investeringar, existerande infrastrukturer och teknisk utrustning. De kan i bĂ€sta fall gĂ„ direkt pĂ„ mobila lösningar och applikationer. Rwanda Ă€r Ă„terigen ett exempel. Landet Ă€r litet, saknar vissa demokratiska grundstenar, Ă€r fattigt, men Ă€r samtidigt progressivt gĂ€llande samhĂ€llets digitalisering och anvĂ€nder till exempel blockkedjeteknik för att sĂ€kra transaktioner och digitala signaturer.

Rwanda Àr ett litet land, bara 26 338 kvadratkilometer till ytan, men ett av de mest innovativa lÀnderna i Afrika.

Andra lĂ€nder söder om Sahara, sĂ„som Nigeria och Kenya, Ă€r globala ledare inom mobila penningtransaktioner, vilka idag motsvarar nĂ€stan 25 procent av deras BNP – jĂ€mfört med ungefĂ€r 5 procent i resten av vĂ€rlden.

Vad gÀller utvecklingen av artificiell intelligens (AI) sÄ investerar globala spelare som Google och IBM kraftigt i forsknings- och utvecklingscentra över hela Afrika, inom omrÄden som hÀlsa, utbildning, jordbruk, samt "natural language processing". SÄ, trots de allvarliga omstÀndigheterna som rÄder i och med pandemin tar ÀndÄ det internationella samfundet, och staterna pÄ den afrikanska kontinenten viktiga steg just nu för att bygga upp den digitala infrastrukturen och tillhörande kompetens. Det Àr insatser som krÀvs för att möta de kraven som
följer med en digitaliserad och pÄ mÄnga sÀtt medialiserad vÀrld.

Siluetten av stadskÀrnan i Kigali, Rwandas huvudstad, upplyst i skymningen.

Drivkraft för framtiden

Enligt Internationella valutafonden (IMF) driver digital teknologi och uppkoppling fram stora förÀndringar över hela den Afrika kontinenten. Vi ser exempel pÄ barn som lÀr sig programmering utanför Nigers huvudstad, och drönare som levererar medicin till avlÀgsna omrÄden i Sierra Leone.

Digitaliseringen Ă€r pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt avgörande för utvecklingen inom utbildning, hĂ€lsa och finansiell infrastruktur. Siffror frĂ„n FN visar att kvinnor inte alls Ă€r uppkopplade i samma utstrĂ€ckning som mĂ€n – kanske bara hĂ€lften sĂ„ mycket. Men om en kvinna ges tillgĂ„ng till internet kan hennes privatekonomi vĂ€xa med sĂ„ mycket som 50 procent.

Enligt FN Àr ocksÄ digitaliseringen ett av de mest kraftfulla verktygen för att driva igenom sÄvÀl Agenda 2030 för hÄllbar utveckling, som Afrikas Agenda 2063. Digitala tjÀnster och applikationer driver redan idag pÄ en socioekonomisk förÀndring i samhÀllet genom att öka effektiviteten i produktion och distribution av varor och tjÀnster. Detta ger miljontals fattiga mÀnniskor möjligheten till en inkomst, samt stÀrker kontakten mellan mÀnniskor, samhÀllen, stater och organisationer.

Enligt ”e-Conomy of Africa 2020” , gjord av Google, International Finance Corporation och World Bank Group,  finns nu ett antal tydliga trender som kan accelerera tillvĂ€xten i den afrikanska internet-ekonomin:

  1. Ökad tillgĂ€nglighet till ett mer kostnadseffektivt och snabbare internet över hela kontinenten. Etiopien Ă€r det enda landet i Afrika dĂ€r det fortfarande rĂ„der ett statligt monopol pĂ„ telekommarknaden. Men, i skrivande stund pĂ„gĂ„r en bredbandsauktion som förvĂ€ntas öppna upp konkurrensen för internationella internetleverantörer. FörvĂ€ntningarna Ă€r stora. Man hoppas att ett mer robust internet, som inte stĂ€ngs av frĂ„n tid till annan och av olika skĂ€l, kommer att öka uppkopplingen frĂ„n en idag blygsam nivĂ„ pĂ„ 5-10 procent till uppĂ„t 50-60 procent av befolkningen inom bara ett par Ă„r. Med andra ord: stora förĂ€ndringar och stora möjligheter.
  2. Det sĂ€tt pĂ„ vilka startup-bolag förĂ€ndrar det afrikanska ekonomiska landskapet och skapar nya marknadsmöjligheter. I Rwanda och Kenya blomstrar pĂ„ olika sĂ€tt startup-bolagen inom tech-omrĂ„det, och internationella riskkapitalister visar ett stort intresse för att ge sig in pĂ„ marknaderna. FN:s sĂ€rskilda organ för handel och utveckling (UNCTAD) kallar Rwanda för Östafrikas största IT-nation.
  3. Bildandet av det afrikanska frihandelsavtalet (AfCfTA), som för nÀrvarande Àr det enskilt största handelsblocket i vÀrlden, och som formellt trÀtt i kraft den 1 januari 2021. Avtalet har skrivits under av Afrikas alla 54 stater, och hittills ratificerats av 36. MÄlet med AfCfTA Àr att minska tulltaxan pÄ 90 procent av alla varor, och frÀmja fri rörelse för varor, tjÀnster, kapital och mÀnniskor. FN:s ekonomiska kommission har (innan covid) uppskattat att avtalet kommer att öka den intra-afrikanska handeln med 52 procent fram till 2022. Avtalet kommer inte bara att driva ekonomin framÄt, utan kommer ocksÄ att tackla strukturella problem som fattigdom och ojÀmlikhet pÄ kontinenten.
  4. Enligt FN har Afrika vÀrldens högsta koncentration av unga mÀnniskor och andelen kommer dessutom att öka kraftigt under de kommande Ären. Med urbaniseringen, samt en större andel unga och utbildade, förvÀntas Àven konsumtionen av online-tjÀnster att öka.

Vad som hĂ€nder efter covid-19 Ă€r förstĂ„s av största vikt för Ă„terhĂ€mtningen. Enligt Internationella valutafonden (IMF) kan en ökning av internetĂ„tkomsten i subsahariska Afrika med 10 procent leda till en reell ökning av BNP pĂ„ mellan en till fyra procentenheter. Och för företag som anvĂ€nder epost kan den Ă„rliga försĂ€ljningssiffran bli upp till 2,6 gĂ„nger högre. I genomsnitt anstĂ€ller digitalt uppkopplade företag upp till Ă„tta gĂ„nger fler medarbetare, samt skapar mer kvalificerade arbetsuppgifter.  Internet har gĂ„tt frĂ„n ”good to have” till ”must have”.

Lokala initiativ

PĂ„ den glest befolkade afrikanska landsbygden – som kanske inte Ă€r helt intressant för internetleverantörer att satsa pĂ„ – genomförs olika och spĂ€nnande initiativ för att koppla upp de mĂ€nniskor som idag inte har nĂ„gon tillgĂ„ng till internet. NĂ€tverken skapas och drivs pĂ„ en mikronivĂ„, ofta utan vinstintresse, och ger fattiga mĂ€nniskor möjlighet till en uppkoppling som de har rĂ„d med. Ofta grundar det sig i gamla traditioner dĂ€r man förenat och samordnat sig för att helt enkelt överleva. Ibland Ă€r lösningarna mycket enkla och baserade pĂ„ WiFi och hotspots. Ibland anvĂ€nds istĂ€llet det spektrum som kommersiella internetleverantörer tilldelats, men som inte anvĂ€nds. Energiförsörjningen löses ofta genom solceller.

Framtiden Àr kanske nÀrmare Àn vi tror

Afrika har alltsÄ sina utmaningar, utan tvivel. Men samtidigt finns dÀr en enorm potential för framtiden. Idag lever mer Àn en miljard mÀnniskor i det Afrika som ligger söder om Sahara. De nordafrikanska staterna rÀknas snarare in i MENA-omrÄdet -Middle East and North Africa, av bÄde kulturella, ekonomiska och miljömÀssiga skÀl. I subsahariska Afrika berÀknas halva befolkningen Är 2050 att vara under 25 Är. Detta kommer i sin tur att öka efterfrÄgan och konsumtionen, inte minst i storstadsomrÄdena.

Enligt VĂ€rldsbanken har de afrikanska lĂ€nderna lyckats hĂ„lla nere smitt- och dödstalen gĂ€llande covid-19. NĂ„got som kan förklaras bland annat av den unga befolkningen. Och trots en nedgĂ„ng i ekonomin sĂ„ förvĂ€ntas nu viss Ă„terhĂ€mtning under 2021. Östra och södra Afrika har en genomsnittlig förvĂ€ntad tillvĂ€xt pĂ„ ca 2,7 procent, medan kontinentens tyngsta ekonomier – Nigeria och Sydafrika – förvĂ€ntas fĂ„ en mycket lĂ€gre tillvĂ€xt. Efter en lĂ„ng tid av nedstĂ€ngningar, social distansering och arbete pĂ„ distans sĂ„ blir intressant att se vilka lĂ€nder som lyckas bĂ„de hĂ„lla kvar och fortsĂ€tta den digitalisering som pĂ„ sĂ„ mĂ„nga sĂ€tt har accelererat under pandemin.

Framtiden kan vara nĂ€rmare Ă€n vi tror. Vi gĂ„r tillbaka dit dĂ€r vi började, till Elon Musk och hans Starlink-projekt. Det Ă€r en lösning som genom ett nĂ€tverk av satelliter och intelligenta algoritmer effektivt kan erbjuda tillgĂ„ng till höghastighetsinternet. En lösning som kan bli verklighet – över hela Afrika – redan Ă„r 2022.

LĂ€s mer:

🛰 SpaceX Starlink förvĂ€ntar sig global tĂ€ckning i september
Starlink, SpaceX och Elon Musks satellit-internet, förvÀntas ha kontinuerlig global tÀckning redan i september. Men, det krÀvs att myndigheter i respektive land hinner med att ge godkÀnnande, menar SpaceX COO Gwynne Shotwell.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.