Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐆 20 procent fler jaguarer i Mexiko

🐆 20 procent fler jaguarer i Mexiko

Större skyddsområden och bra stöd från lokalbefolkningen har gett resultat för jaguarerna i Mexiko.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den senaste jaguarräkningen i Mexiko visar att antalet jaguarer i landet har ökat från 4 000 till 4 800 på åtta år. Extra glädjande är att jaguarerna återkommit till platser där de länge varit utrotade.

– Det var otroligt att se jaguarer på så många platser där det inte fanns några tidigare, säger Gerardo Ceballos, forskare på Universidad Nacional Autónoma de México och en av forskarna bakom studien, i en kommentar till Mongabay.

En anledning till framgången är att jaguaren har fått bättre skydd i de områden den finns. Den nya räkningen gör det nu enklare att se var det kan behövas nya skyddsåtgärder för jaguarerna. Forskarna har lagt fram förslag på vilka områden som behöver utökat skydd för att skapa korridorer för jaguarerna. På så sätt ska olika populationer kunna nå varandra och därmed ökar den genetiska variationen.

Lokalbefolkningen har på sina håll tidigare varit negativa till att skydda jaguarer, men nya initiativ har vänt den trenden. Regeringen ersätter nu lokalbefolkningen för tamdjur som blir dödade av jaguarer. Dessutom kan mexikanska staten betala för elstängsel som ska skydda boskap mot jaguarerna.

– Lokalbefolkningen har varit kritiska, men när de fick ersättning fick de också en anledning att skydda skogen och de är nu vår viktigaste allierade, säger Gerardo Ceballos.

Bild: Pixabay/stanvpetersen


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.