Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐆 20 procent fler jaguarer i Mexiko

🐆 20 procent fler jaguarer i Mexiko

Större skyddsomrÄden och bra stöd frÄn lokalbefolkningen har gett resultat för jaguarerna i Mexiko.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den senaste jaguarrÀkningen i Mexiko visar att antalet jaguarer i landet har ökat frÄn 4 000 till 4 800 pÄ Ätta Är. Extra glÀdjande Àr att jaguarerna Äterkommit till platser dÀr de lÀnge varit utrotade.

– Det var otroligt att se jaguarer pĂ„ sĂ„ mĂ„nga platser dĂ€r det inte fanns nĂ„gra tidigare, sĂ€ger Gerardo Ceballos, forskare pĂ„ Universidad Nacional AutĂłnoma de MĂ©xico och en av forskarna bakom studien, i en kommentar till Mongabay.

En anledning till framgÄngen Àr att jaguaren har fÄtt bÀttre skydd i de omrÄden den finns. Den nya rÀkningen gör det nu enklare att se var det kan behövas nya skyddsÄtgÀrder för jaguarerna. Forskarna har lagt fram förslag pÄ vilka omrÄden som behöver utökat skydd för att skapa korridorer för jaguarerna. PÄ sÄ sÀtt ska olika populationer kunna nÄ varandra och dÀrmed ökar den genetiska variationen.

Lokalbefolkningen har pÄ sina hÄll tidigare varit negativa till att skydda jaguarer, men nya initiativ har vÀnt den trenden. Regeringen ersÀtter nu lokalbefolkningen för tamdjur som blir dödade av jaguarer. Dessutom kan mexikanska staten betala för elstÀngsel som ska skydda boskap mot jaguarerna.

– Lokalbefolkningen har varit kritiska, men nĂ€r de fick ersĂ€ttning fick de ocksĂ„ en anledning att skydda skogen och de Ă€r nu vĂ„r viktigaste allierade, sĂ€ger Gerardo Ceballos.

Bild: Pixabay/stanvpetersen


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.