Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 10 mest intressanta nya teknikerna – enligt World Economic Forum

💡 10 mest intressanta nya teknikerna – enligt World Economic Forum

Allt frÄn mikronÄlar som kan ersÀtta sprutor till elflygplan fÄr plats pÄ listan över de viktigaste teknikerna som dykt upp under Äret.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Teknikutvecklingen fortsÀtter skölja över oss med oförminskad kraft. Det gör att det ibland kan vara svÄrt att skilja agnarna frÄn vetet. För att fÄ lite mer perspektiv pÄ utvecklingen samlade World Economic Forum en rad teknikexperter som fick lista de viktigaste tekniknyheterna under Äret.

Resultatet blev en lista över de tio intressantaste teknikerna. World Economic Forum har skrivit en rapport dÀr varje teknik förklaras i detalj, men för den som vill har en snabb överblick följer hÀr en snabbgenomgÄng av de tio teknikerna.

1. MikronÄlar. NÄlar som inte Àr bredare Àn ett hÄrstrÄ och som inte Àr lÀngre Àn att de precis tar sig igenom huden kan ge oss smÀrtfria injektioner och blodprov. MikronÄlarna gör ocksÄ processen sÄ enkel att alla kan ta sitt eget blodprov.

Solenergi ger nya möjligheter att tillverka kemikalier.

2. Soldriven kemikalietillverkning. Idag anvÀnder vi stora mÀngder fossila brÀnslen för att tillverka mÄnga kemikalier. Men nu finns det planer pÄ att anvÀnda solenergi istÀllet för att utvinna kemikalier direkt ur smutsiga rökgaser frÄn fabriker.

3. Virtuella patienter. Genom att ta data frÄn högupplösta bilder av olika organ och sedan mata in dessa data i algoritmer kan forskare bygga modeller av hur organen fungerar. Det betyder att vi kan göra mÄnga initiala tester pÄ virtuella patienter istÀllet för att riskera hÀlsan pÄ riktiga försökspersoner.

4. Spatial Computing. HÀr handlar det om att ta Virtual Reality, VR och Augmented Reality, AR, till nÀsta nivÄ. Enkelt uttryckt handlar det om att noggrant kartlÀgga hela miljön runt om en person och uppdatera kartan i realtid. Det kan sedan anvÀndas för att exempelvis se till att robotar aldrig krockar med en mÀnniska, att en reparatör alltid vet var verktygen hen behöver för nÀsta jobb finns eller att en hiss vet att en ambulans Àr pÄ vÀg och att sjukvÄrdarna behöver hissen om tre minuter nÀr de kommer fram.

5. Digital medicin. Smarta klockor som övervakar hjÀrtrytmen, appar som analyserar hÀlsodata, tabletter som innehÄller sensorer och som kan ge data direkt inifrÄn patientens kropp. Det Àr bara nÄgra exempel pÄ tekniker inom digital medicin.

Svenska Heart Aerospace har siktet instÀllt pÄ att ha ett elflygplan i kommersiell trafik 2026.

6. Elflygplan. Det finns nu 170 olika projekt igÄng runt om i vÀrlden för att bygga elflygplan. Allt frÄn smÄ entreprenörsdrivna projekt till jÀttar som Airbus siktar pÄ att ha kommersiella plan klara under decenniet.

7. MiljövÀnlig cement. Tillverkningen av cement stÄr för Ätta procent av vÀrldens utslÀpp av koldioxid. Genom att Àndra ingredienserna, anvÀnda miljövÀnligare tillverkningsprocesser eller helt enkelt hitta miljövÀnligare alternativ kan de utslÀppen minska avsevÀrt.

8. Kvantsensorer. Genom att dra nytta av kvanteffekter försöker forskare ge oss tekniker som bland annat gör det möjligt att lĂ„ta sjĂ€lvkörande bilar att ”se runt hörnen”. Ett annat anvĂ€ndningsomrĂ„de Ă€r portabla skanners för att övervaka hjĂ€rnaktiviteten pĂ„ skadade ute pĂ„ en olycksplats.

MiljövÀnligt framstÀlld vÀtgas kan driva framtidens fartyg, flygplan och industrier.

9. MiljövÀnlig vÀtgas. VÀtgas Àr ett miljövÀnvÀnligt brÀnsle som kan komplettera eldrift nÀr det gÀller att exempelvis driva fartyg eller vissa industriella processer.

10. Syntetisering av genom. Teknikerna för att sekvensera och modifiera genom förbÀttras hela tiden. Det kan ge oss nya möjligheter till miljövÀnliga produktionsprocesser av brÀnsle, kemikalier, byggmaterial med mera.

Top 10 Emerging Technologies of 2020 gÄr igenom alla tekniker pÄ djupet. PDF:en laddar du ner och lÀser hÀr.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.