Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€ Vem inspirerar dig att göra gott?

đŸ€ Vem inspirerar dig att göra gott?

Varför ska vi ta för givet att ondska Àr ett sjÀlvklart inslag i vÀrlden? Varför inte Ätminstone drömma om, och strÀva efter, en bÀttre vÀrld?

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

Senare fick jag höra att fel person hade blivit inbjuden. Talarna pÄ konferensen var akademiker och journalister, alla de bÀsta inom sitt omrÄde. Men mannen som stod dÀr framme var en relativt okÀnd engelsk litteraturvetare. Eller var han kanske lÀrare i latin? I pausen efterÄt viskades det om att ett misstag gjorts. NÄgon av konferensens arrangörer hade lyckats bjuda in en namne till den person som egentligen var avsedd att stÄ dÀr.

Efter djuplodande redogörelser för tidiga civilisationer och forskning om babyloniska stÀder, gjorde nog hans föredrag ett ganska medelmÄttigt intryck pÄ de flesta. Men jag fick mig en verklig tankestÀllare.

Han inledde med att berĂ€tta om en middag hos en vĂ€n. Om hur vĂ€nnens dotter – kanske fem Ă„r gammal – kommit och sökt sin pappas uppmĂ€rksamhet och om den kĂ€rlek och det uppriktiga intresse som fadern visat sin dotter. Vad han i övrigt talade om minns jag inte exakt. Men poĂ€ngen var denna: hĂ„rda ord, konflikter, krig, listan pĂ„ ont vi mĂ€nniskor tillfogar varandra kan göras lĂ„ng. Men vi har ocksĂ„ möjlighet att Ă€ndra pĂ„ det. Att göra gott. Varför fokuserar vi inte mer pĂ„ hur vi kan vara goda medmĂ€nniskor? Hur vi kan visa varandra mer uppmĂ€rksamhet, tillgivenhet och kĂ€rlek?

Drömma om en bÀttre vÀrld

Det kan förstĂ„s lĂ„ta naivt. ”Varför kan inte alla vara snĂ€lla mot alla? Varför finns det krig?” Som ett barn som inte förstĂ„r hur vĂ€rlden fungerar. Men om vi vĂ€nder pĂ„ det: varför ska vi ta för givet att ondska Ă€r ett sjĂ€lvklart inslag i vĂ€rlden? Varför inte Ă„tminstone drömma om, och strĂ€va efter, en bĂ€ttre vĂ€rld?

Det var nĂ„got i det uppriktiga sĂ€tt som han berĂ€ttade den hĂ€r historien som gjorde att det inte alls lĂ€t naivt. TvĂ€rtom framstod allt det andra som avhandlades under den dĂ€r konferensen – vĂ€rldslĂ€get, realpolitik – som futtigt. Är inte det hĂ€r uppgiften? Att bidra till att göra vĂ„r tillvaro hĂ€r pĂ„ jorden lite bĂ€ttre?

Boken The Better Angels of Our Nature (Viking Books) av Steven Pinker, som publicerades för ungefÀr tio Är sedan, argumenterar dessutom för att det inte alls Àr omöjligt att tÀnka sig att vi mÀnniskor faktiskt kan bli bÀttre pÄ leva tillsammans pÄ ett fredligt sÀtt. Vi har skapat olika institutioner som gör att vi kan lösa konflikter vid förhandlingsbordet, snarare Àn med vÄld. Och vi har i allt större utstrÀckning kommit att omfatta vÀrderingar som innebÀr att mÀnniskor ska behandlas likvÀrdigt oavsett varifrÄn de kommer eller vilka de Àr och att vÄld och krÀnkningar Àr fel.

Det finns skÀl för optimism

Kritiker kan peka pÄ en rad bakslag eller diskutera huruvida vi rent statistiskt faktiskt ser en minskning i antalet mÀnniskor som dör i krig över tid. Men poÀngen Àr att det finns tillrÀckligt med goda exempel för att sÀga att det gÄr att förbÀttra vÄr tillvaro hÀr pÄ jorden. Det finns skÀl för optimism.

Institutioner och samhĂ€llets vĂ€rderingar Ă€r viktiga. Men ytterst har var och en av oss ett ansvar. Att man som enskild person faktiskt kan göra skillnad – och att trĂ€ffa personer som gör det i sin vardag – Ă€r nog det som fĂ„r mig att kĂ€nna mest tillförsikt inför framtiden. Jag tĂ€nker pĂ„ killen i vakten pĂ„ ett kontor jag besöker ibland som alltid tar emot folk med vĂ€rldens största leende, som jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ sprider sig som ringar pĂ„ vattnet genom byggnaden. Eller min 80-Ă„riga gamla pianolĂ€rare som tyckte det var helt sjĂ€lvklart att ta emot ensamkommande, tonĂ„rig flyktingkille frĂ„n Afghanistan i sitt hem nĂ€r han behövde nĂ„gonstans att bo. Eller personer som dedikerar hela sitt yrkesliv Ă„t att försöka hitta bot pĂ„ sjukdomar som drabbar mĂ„nga.

Vem inspirerar dig?

Det Àr personer som inspirerar mig, och som vÀcker frÄgan: vad kan jag sjÀlv göra för att bidra? SÄ: Vem inspirerar dig att göra nÄgot bra? Och vad gör du?

Maria ErikssonFĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.