Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚘 Vakna! Självkörande bilar är snart här

🚘 Vakna! Självkörande bilar är snart här

Negativa rubriker och pessimism försöker nu lura oss att självkörande bilar är långt bort. Låt dig inte luras.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Just nu är pessimismen stark kring självkörande bilar. Så stark att faktiska framsteg avfärdas eller helt ignoreras. Bäst manifesterad med detta omslag i Bloomberg Businessweek: Driverless Cars Are Going Nowhere.

"...we're still not even close to an autonomous future..." står det på omslaget.

Jag tror att de, och alla andra pessimister, har fel. Vi är mycket nära en autonom framtid.

Och jag tror att pessimismen är ansvarig för att folk känner sig desillusionerade. Nu är det dags att titta bakom rubrikerna, på fakta.

Självkörande teknik är vid "trough of disillusionment."

Varför all pessimism om självkörande bilar?

Det har att göra med brutna förväntningar.

2016 var jag värd för ett seminarium i Sveriges riksdag med Volvo Cars för att prata om självkörande bilar.

Jag inleder seminariet.

På den tiden trodde många att fullt självkörande fordon var nära. När jag började prata med Volvo 2015 om seminariet var min idé, som Volvo Cars köpte, att en självkörande Volvo skulle köra de andra gästerna och mig fram sista biten till riksdagen.

När vi kom närmare seminariet backade Volvo ur det. Jag fick ingen bra förklaring till varför, men jag förstod att bilen inte ens var redo för en så enkel uppgift som att köra oss några hundra meter.

Den erfarenheten lärde mig att det skulle vara väldigt svårt att förutse exakt när vi skulle ha helt självkörande bilar.

Skyll dig själv om du ignorerar Tesla

Det mest förbryllande för mig är att ledaren, Tesla, just nu ignoreras eller avfärdas. Återigen tror jag att det har att göra med brutna förväntningar. Elon Musk har sagt, flera gånger sedan 2018, att han tror att full autonomi kommer att uppnås om något år, och varje år har det inte varit fallet.

Efter många missade deadlines sa han att självkörning är ett mycket svårare problem att lösa än han förväntat sig och att han flera gånger har trott att de är riktigt nära, bara för att upptäcka att nya, ännu svårare problem återstår.

Men det betyder inte att det inte har skett några framsteg. Tvärtom. Och fakta finns över hela YouTube. Där finns tusentals videor av körningar med noll ingrepp från den mänskliga föraren.

Titta på det här klippet. Se mig sen rakt i ögonen och säg att självkörande bilar är decennier bort.

Teslas Full Self-Driving (FSD) beta är nu tillgänglig för alla i Nordamerika som har köpt det paketet. Det betyder att enorma mängder data kommer in till Tesla. Miljontals situationer bearbetas av Teslas förstklassiga maskininlärningsteam.

Förutsättningarna för snabba framsteg finns

När du har mycket data och bra maskininlärning går framstegen extremt snabbt.

Men det betyder inte att Teslas FSD är perfekt eller ens i närheten av den nivå där den vi kan luta oss tillbaka och läsa en bok medan bilen kör. Det kan vi vara, men vi vet inte. Det är bekymmret med supersvåra problem som autonom körning. Även om framstegen går snabbt vet vi inte hur svåra de återstående problemen kommer att vara att lösa.

Jag skulle dock bli mycket förvånad om vi måste vänta många år eller decennier till innan vi når dit. Naturligtvis finns det andra aspekter än de tekniska, som regleringar, som också är svåra att förutse. Men jag står fast vid min ursprungliga förutsägelse från seminariet 2016:

Om 20 år kommer människor inte att få köra bil på vanliga vägar, eftersom datorer då kommer att köra så mycket bättre.

Låt inte negativa rubriker lura dig

Om det tar ett år, tre år, fem år eller till och med tio år att komma till full autonomi är inte huvudfrågan. Vad vi behöver förstå är att det händer, och det snart.

Och när det händer kommer världen att förändras. Miljontals människors kommer slippa dö i bilolyckor. Ekonomiskt värde mätt i biljoner kommer att skapas. Transporter kommer att bli mycket billigare.

Låt dig inte luras av de negativa rubrikerna och pessimismen, som så många gör just nu. Om man tittar på fakta ser man något komma som de flesta inte gör. Det ger dig en fördel. Optimistens fördel.

Mathias Sundin
Chefredaktör, Warp News

🏎️ Om en självkörande framtid
Självkörande bilar sker nu, mitt bland oss. Men vi ser inte skogen för alla träden och riskerar att lura oss att tro att en radikal förändring är årtionden bort. Tiden att ta vara på möjligheterna med en självkörande framtid är nu.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.