Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 Medias kritik Ă€r tendentiös – fler mĂ„r bĂ€ttre Ă€n sĂ€mre av Instagram

💬 Medias kritik Ă€r tendentiös – fler mĂ„r bĂ€ttre Ă€n sĂ€mre av Instagram

I de senaste dagarnas mediestorm hĂ€vdar DN, SVT och Aftonbladet att Facebook skadar unga med berĂ„tt mod. Men kritiken Ă€r tendentiös och ”dubbelt sĂ„ mĂ„nga” uppger att Instagram faktiskt fĂ„r dem att mĂ„ bĂ€ttre, skriver Erik O. Torstensson.

Erik O. Torstensson
Erik O. Torstensson

Dela artikeln

Flera medier har i dagarna uppmÀrksammat en ny undersökning som tittat pÄ hur Instagram pÄverkar ungas psykiska hÀlsa. Kritiken mot Facebook, som Àger Instagram och som lÄtit göra undersökningen, har varit hÄrd.

Karin Pettersson, Aftonbladets kulturchef, skriver under rubriken Facebook skadar unga med berĂ„tt mod att Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, och Sheryl Sandberg, bolagets operativa chef, Ă€r ”cyniska svin”. Anledningen? Bland annat att ”forskningen” i frĂ„ga enligt Pettersson ”visade tydligt att unga tjejers psykiska ohĂ€lsa blev vĂ€rre av att vara pĂ„ Instagram”.

Pettersson Àr inte ensam. Linus Larsson, techredaktör pÄ Dagens Nyheter, drar samma slutsats. Det gör Àven SVT i en artikel med rubriken Interna dokument visar: Instagram skadligt för unga tjejer, liksom ett stort antal andra svenska medier.

Problemet Ă€r bara det som tidskriften the Economist förtjĂ€nstfullt pĂ„pekar: Kritiken Ă€r ”tendentiös”. En minoritet av de som deltog i undersökningen svarar visserligen att Instagram pĂ„verkat deras psykiska mĂ„ende negativt. Men ”dubbelt sĂ„ mĂ„nga” uppger samtidigt att Instagram faktiskt fĂ„r dem att mĂ„ bĂ€ttre. Man kan tycka att detta faktum tydligare borde framgĂ„ i medias rapportering.

Det Àr tacksamt att kritisera stora, globala bolag, sÀrskilt om de har sin bas i kapitalismens förlovade födelseland USA. Det kan kÀnnas som att man stÄr upp för de svaga, de förtrycka, och de vars röster alltför lÀnge tystats. Men Àr det hederligt? Inte i det hÀr fallet. Denna kritik Àr slarvig och vÀsensskild frÄn den systematiska duvning som presenteras i, exempelvis, Shoshana Zuboffs bÀstsÀljande tegelsten The Age of Surveillance Capitalism (Profile Books, 2019).

I en essĂ€ i the New York Times (en tidning som för övrigt lutar Ă„t vĂ€nster) poĂ€ngterar psykologiprofessorn Laurence Steinberg samtidigt att Facebooks internundersökning knappast Ă€r att betrakta som forskning. Korrelationsstudier som bygger pĂ„ sjĂ€lvrapporterat mĂ„ende – och som inte inkluderar en jĂ€mförbar referensgrupp – Ă€r notoriskt osĂ€kra. Alla samband Ă€r inte orsakssamband. Kanske finns det en tredje faktor som förklarar bĂ„de anvĂ€ndningen av Instagram och att en brĂ„kdel av anvĂ€ndarna mĂ„r dĂ„ligt. Dessutom: Forskningsstudier har som Steinberg skriver â€Ă„terkommande visat att vi ofta inte kĂ€nner oss sjĂ€lva sĂ„ bra som vi tror.”

Det gĂ„r att föra en saklig och rationell diskussion om sociala mediers avigsidor utan att överdriva eller fara med direkt osanning. Ingen Ă€r betjĂ€nt av vinklad rapportering som ignorerar relevanta fakta – allra minst de mĂ„lgrupper (i detta fall unga kvinnor) som man pĂ„stĂ„r sig försvara. Vad som behövs Ă€r snarare verklig forskning och – som sĂ„ ofta – lite sans och balans.  

Steinberg avslutar sin essĂ€ med ett syrligt konstaterande: ”I en tid dĂ„ Facebook ofta dras i smutsen (ibland med rĂ€tta) Ă€r viljan att tro att Facebook ocksĂ„ ligger bakom tonĂ„ringars psykiska ohĂ€lsa förstĂ„elig. Men nĂ„got blir inte sant bara för att man vill tro att det Ă€r det.”

Pettersson, Larsson med flera har nu möjlighet att nyansera sin tidigare rapportering. FrĂ„gan Ă€r: Kommer de att göra det, eller Ă€r instinkten att aldrig kolla – att aldrig korrigera – en bra story dĂ€r huvudpersonen utmĂ„las som ett ”cyniskt svin” alltför stark?


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.