Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 SĂ„ lurar hjĂ€rnan dig att bli rĂ€dd för extremt ovanliga biverkningar

💉 SĂ„ lurar hjĂ€rnan dig att bli rĂ€dd för extremt ovanliga biverkningar

VÄra hjÀrnor Àr fantastiska men har ocksÄ mentala genvÀgar som kan lura oss. Det hÀr Àr skÀlet till att sÄ mÄnga nu blir rÀdda för vaccin med extremt ovanliga biverkningar. Men vi kan tÀnka rationellt genom att förstÄ hur hjÀrnan fungerar.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Inte ens de mest optimistiska bedömarna (förutom jag dĂ„ förstĂ„s 😉) trodde att vi kunde fĂ„ fram coronvaccin sĂ„ hĂ€r fort. Tidigare rekord var pĂ„ fyra Ă„r, ett vaccin mot pĂ„ssjuka. Nu tog det inte ens ett Ă„r.

Dessutom Àr vaccinen mycket effektiva och vi kan nu se vilken enormt positiv inverkan de har pÄ antal smittade, svÄrt sjuka och döda. I Israel, som kommit lÀngst med sina vaccinationer, rapporteras nu noll Covid-19-relaterade dödsfall.

SjÀlvklart har coronavaccinen bieffekter, alla vaccin har bieffekter. Men Àn mer hÀpnadsvÀckande Àn det snabba framtagandet Àr att de bieffekter som upptÀckts Àr extremt ovanliga.

I fallet med AstraZenecas vaccin, Vaxzevria, berÀknas mycket sÀllsynta fall av ovanliga blodproppar med lÄga blodplÀttar förekomma hos 1 av 100 000 vaccinerade personer, enligt EMA. AlltsÄ 0,001 procent.

Än sĂ„ lĂ€nge har fyra misstĂ€nkta fall av den sĂ€llsynta biverkningen upptĂ€ckts i Sverige och av dessa har tvĂ„ avlidit, enligt Karin Vengemyr, gruppchef för biverkningsgruppen pĂ„ LĂ€kemedelsverket.

Med drygt 14,000 döda i Sverige Àr risken att du dör i Covid-19 oerhört mycket högre.

Men vi möts ÀndÄ av en kaskad av dramatiska rubriker och löpsedlar om eventuella bieffekter. De traditionella medierna Àr onekligen skickliga pÄ att slÄ mynt av en rafflande dödsfallrubrik.

En sade ”jag vill inte dĂ¶â€ och vĂ€nde direkt

Resultatet av detta mediadrev Àr att fÀrre vaccinerar sig, vilket Àr ett betydligt större problem Àn bieffekterna.

Enligt en undersökning frÄn YouGov uppfattar bland annat tyskar, italienare och spanjorer i hög grad AstraZenecas vaccin som osÀkert, pÄ grund av skrÀmmande rubriker om blodproppar. VÀrst Àr det i Frankrike dÀr hela 61 procent nu ser vaccinet som osÀkert, i Sverige 34 procent.

– Det Ă€r en helt vansinnig riskvĂ€rdering de gör, sĂ€ger överlĂ€karen Maria Taranger, till Göteborgs-Posten.

Hon vittnar om patienter som vÀnder i dörren nÀr de fÄr reda pÄ vilket vaccin de ska fÄ och förtvivlad personal tvingas kassera sprutor vid dagens slut.

– I min verksamhet hade vi den hĂ€r dagen planerat för 150 patienter över 65 Ă„r med diabetes som skulle vaccineras. Det var 20 som avbokade i förvĂ€g och sju som vĂ€nde i dörren. En sade ”jag vill inte dĂ¶â€ och vĂ€nde direkt, sĂ€ger hon till GP.

Mentala genvÀgar lurar oss

Det hÀr Àr ju uppenbart helt irrationellt, sÄ vad beror de pÄ att mÄnga reagerar sÄ hÀr? Och vad kan vi göra Ät det?

VÄra hjÀrnor Àr helt fantastiska, den mest avancerade materia vi kÀnner till i universum, men har ocksÄ mentala genvÀgar. GenvÀgarna Àr evolutionÀrt smarta eftersom de sparar massor av energi, men de kan lura oss.

TillgÀnglighetsheuristik Àr en sÄdan mental genvÀg.

Den hĂ€r genvĂ€gen gör att vi förlitar oss pĂ„ de omedelbara exempel som dyker upp i huvudet nĂ€r vi bedömer ett visst Ă€mne – som vaccination mot coronavirus.

VÄra hjÀrnor bedömer nÄgot som viktigt om vi minns det, jÀmfört med det vi inte minns lika lÀtt eller alls. Följaktligen tenderar vi att ge stor vikt Ät den senaste informationen vi fÄtt, vilket gör att nya Äsikter tar större hÀnsyn till de senaste nyheterna.

Har vi nyligen sett rubriken "Svenskt dödsfall efter Astra-vaccination utreds" sÄ Àr det exemplet som dyker upp snabbast nÀsta gÄng vi tÀnker pÄ vaccination och Astra.

Vi tÀnker inte pÄ nÄgra abstrakta tal och vi tÀnker definitivt inte pÄ de miljoner mÀnniskor som vaccinerats och som dÀrför klarat sig undan allvarlig sjukdom och död.

Rubrikerna:

  • "En miljard vaccinerade utan allvarliga bieffekter"
  • "250,000 liv rĂ€ddade tack vare vaccinationer"
  • "Bosse 73: Överlevde tack vare vaccination"

...sÄg du ju aldrig, eller hur?

TÀnk pÄ det nÀsta gÄng du ser en rafflande dödsfallrubrik.

TÀnk pÄ alla mÀnniskor vars liv fortsÀtter helt som vanligt, utan sjukdom och död, just tack vare vaccin.

Och tÀnk pÄ att vÄra hjÀrnor Àr fantastiska, men de lurar oss ibland och det mÄste vi vara medvetna om.

Se det som ett sÀtt att vaccinera hjÀrnan mot rafflande löpsedlar och irrationellt beteende.


Kuriosa: Psykologiforskarna Amos Tversky och Daniel Kahneman myntade begreppet tillgÀnglighetsheuristik 1973. Tversky och Kahneman menar att Àven om tillgÀnglighetsheuristiken Àr en effektiv strategi i mÄnga situationer sÄ leder den till förutsÀgbara fel nÀr den anvÀnds för att bedöma sannolikheter.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.