Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👍 Konsten att bryta dĂ„liga vanor

👍 Konsten att bryta dĂ„liga vanor

Maken: ‘Är du verkligen rĂ€tt person att skriva om det hĂ€r?’

Ulrika Gerth
Ulrika Gerth

Dela artikeln

Cirka varannan mĂ„nad börjar jag ett nytt liv. Beslutet att “nu Ă€r det dags igen” infinner sig vanligtvis nĂ€r tvĂ€tthögen har blivit för hög, jag har doomscrollat ​​för mycket, och veckans fysiska trĂ€ning stannar vid att ta ut soporna. Till tonerna av fniss och himlande ögon meddelar jag övriga familjen: "Bara sĂ„ att alla vet, nu jag börjar om pĂ„ nytt." Imorgon Ă€r en bĂ€ttre dag.

Med tanke pÄ min solida historia av misslyckade försök undrar jag ibland varför jag startar om med sÄdan entusiasm. Den hÀr gÄngen blir banne mig annorlunda! Den hÀr gÄngen kommer jag verkligen att bli ett under av disciplin, kunskap, effektivitet och tÄlamod. Jag kommer lyssna mer och gnÀlla mindre. Jag kommer agera nu och inte senare.

Den dÀr introduktionen till Python-programmering som jag sÄg pÄ YouTube, den vore kul att prova pÄ! Jag borde kunna klÀmma in den vid 22-tiden, efter att ha varit vaken sedan halvsex, vinkat av mina tre barn till skolan, druckit sex koppar kaffe, hanterat en akut kris pÄ jobbet, kört en timme tur och retur till fotbollstrÀningen, diskat upp middagen i rekordfart, och lÀst godnattsagor för en filosofisk 9-Äring som precis insett att en dag kommer hon ocksÄ att bli gammal.

Eller kanske borde jag helt enkelt börja med att plocka upp hundbajset som legat pÄ terrassen i tre dagar. Jag ser det varje gÄng jag tittar ut genom fönstret och visst gör det mig vansinnigt irriterad men gud förbjude att jag skulle ta en pÄse och ta bort det.

Foten i klÀm? JajemÀnsan!

Tack och lov Àr jag inte ensam i den hÀr kampen. Kriget mot dÄliga vanor har pÄgÄtt sedan mÀnsklighetens begynnelse, pÄminner en psykolog i Psychology Today. MÄnga av oss (min man pÄstÄr sig vara ett lysande undantag) har helt enkelt en osedvanlig förmÄga att gÄng pÄ gÄng gÄ i samma fÀlla.

Det Ă€r dĂ€rför jag har en vĂ€xande hög med klĂ€der bredvid min sĂ€ng —  Det Ă€r sent och jag mĂ„ste ju sova! — Ă€ven om jag i lĂ€ngden skulle gynnas av att galgar och tröjor Ă„terförenades vid lĂ€ggdags. Det Ă€r dĂ€rför jag ödslar tid pĂ„ Twitter — Det Ă€r min tid att slappna av! — Ă€ven om inlĂ€ggen ofta gör mig pĂ„ Ă„skmolnshumör. Och det Ă€r Ă€rligt talat ocksĂ„ varför jag skriver det hĂ€r med bara timmar till deadline - Jag var för upptagen tidigare! — Ă€ven om jag mycket vĂ€l vet hur mycket bĂ€ttre det Ă€r att vara ute i god tid.

Detta Àr desto mer irriterande eftersom jag gÄr mig sjÀlv pÄ nerverna. Varför slösar jag sÄ mycket energi pÄ ovanstÄende nÀr det finns böcker att lÀsa, ordning att njuta av, platser att besöka, dokumentÀrer att se, idéer att förverkliga och Python att lÀra sig. Psykologen har en förklaring:

"Vi besitter förmÄgan att behÀrska nÀstan alla hantverk och lyckas med praktiskt tagit allt vi företar oss. Men istÀllet för att leva som supermÀnniskor kÀmpar de flesta med vanor som sÀtter kÀppar i hjulet. Varför? Eftersom de vanor som vi mest naturligt anammar tenderar att vara dÄliga för vÄr lÄngsiktiga hÀlsa och lycka."

Den goda nyheten, sĂ€ger han, Ă€r att vi Ă€r fullt kapabla att vĂ€nda denna olyckliga dynamik till vĂ„r fördel. Vi lĂ€r oss trots allt genom trĂ€ning att utföra ganska komplexa uppgifter utan nĂ„gon större anstrĂ€ngning (köra bil, till exempel). Om lockelsen av en omedelbar belöning (jag fĂ„r sova i stĂ€llet för att hĂ€nga klĂ€der) kan fĂ„ hjĂ€rnan att göra en vana av ett beteende, kan den – med rĂ€tt typ av incitament – ocksĂ„ anta vanor som vanligtvis krĂ€ver uthĂ„llighet pĂ„ maratonnivĂ„ (stĂ€lla om matvanor, till exempel) och resulterar i mĂ„nga att kastar in handduken.

SĂ„ nĂ€sta gĂ„ng jag startar ett nytt liv kan jag tydligen med hjĂ€lp av “konstruktivt sjĂ€lvprat” och “visualisering” öka chanserna för succĂ©. Jag kan rapportera att jag tog en paus i skrivandet för att stĂ€da upp efter vĂ„r hund. Kanske var det början pĂ„ resten av mitt nya liv. Om inte kommer jag entusiastiskt utropa en omstart.

Ulrika G. Gerth Àr uppvuxen i Sverige och bor sedan lÀnge i Massachusetts med sin familj.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.