Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🙈 Klimatskeptiker bromsar utvecklingen till ett bĂ€ttre samhĂ€lle

🙈 Klimatskeptiker bromsar utvecklingen till ett bĂ€ttre samhĂ€lle

HÀr Àr tvÄ argument om varför vi bör stÀlla om till hÄllbarhet, som inte har med klimatförÀndringar att göra.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

TvÄ argument för klimatomstÀllning, som inte har med klimatet att göra

De som inte tror att mÀnniskan har nÄgot med klimatförÀndringarna att göra, och pÄ grund av det motarbetar förÀndringar och vill ha business as usual, bromsar utvecklingen till ett bÀttre samhÀlle. Det hÄllbara samhÀllet kommer inte vara sÀmre, utan bÀttre. Vi kommer kunna resa mer och billigare, inte mindre och dyrare.

Men samtidigt som vi fortsÀtter argumentera för att vi alla bör lyssna pÄ klimatforskningen, sÄ kan vi ocksÄ addera ett par argument.

Som inte har med klimatet att göra.

Argument som lyfter fram tvÄ problem som finns hÀr och nu, som inte bygger pÄ modeller och projektioner.

Klimatskeptiker?

Innan jag gÄr in pÄ de tvÄ argumenten, vill jag sÀga att jag inte hittar nÄgot bra ord för att beskriva folk som inte tror att klimatförÀndringarna i huvudsak Àr orsakade av mÀnniskan. Klimatförnekare anvÀnds ofta, men det gillar jag inte. Dels lÄter det som förintelseförnekare, vilket Àr mycket vÀrre att vara Àn "klimatförnekare." Dels förnekar de inte klimatet. Klimatskeptiker Àr bÀttre, men inte heller bra. I denna kategori kan mÀnniskor ingÄ som tycker att en hel del av beskrivningen av klimatförÀndringarna Àr alarmistisk.

Jag kommer anvÀnda klimatskeptiker, för jag hittar inget bÀttre. Med detta menar jag mÀnniskor som inte tror pÄ att det Àr mÀnniskan som i huvudsak orsakar klimatförÀndringarna. Inte de som tror pÄ forskningen, men menar att problemet Àr överdrivet.

Argument ett: Oljeekonomin ger stor makt till diktaturer

Petrostater, kallas de. En petrostat Àr ett land vars ekonomi Àr starkt beroende av utvinning och export av olja eller naturgas. NÀrvaron av stora olje- och gasindustrier definierar inte en petrostat i sig sjÀlv; lÀnder som Norge, Kanada och USA Àr stora oljeproducenter men har ocksÄ diversifierade ekonomier.

Petrostater Àr nÀstan alltid auktoritÀra och saknar demokrati. Oljan och gasen gör att diktatorn har pengar att ge till sin omgivning, förtrycka befolkningen och sÀkra sin makt.

TillgÄngen pÄ olja ger ocksÄ dessa oljediktatorer stor internationell makt. Det handlar inte bara om pengar. Utan olja slutar demokratiska lÀnders samhÀllen att fungera. Vi kan inte transportera oss, inte vÀrma upp vÄra hus, inte fÄ el till vÄra industrier.

MBS.

Bara det underliggande hotet att oljediktaturerna kan vrida av kranarna ger dem makt. Och de Àr inte dummare Àn att de samarbetar. Annars kunde vi ju bara köpa av nÄgon annan.

En vÀrld som inte Àr beroende av olja och gas skulle ge mer makt till demokratier, och mindre till diktaturer. Det skulle ocksÄ möjliggöra demokratisering av petrostaterna.

Argument tvÄ: Föroreningar frÄn fossila brÀnslen dödar miljontals varje Är

Enligt en stor studie frÄn Harvard, dör varje Är över Ätta miljoner mÀnniskor pÄ grund av luftföroreningar orsakade av fossila brÀnslen. Det Àr högre Àn de de drygt fyra miljoner dödsfall som tidigare forskning uppskattat siffran att vara.

NÀstan var femte dödsfall, 18 procent, kommer dÀrmed frÄn förbrÀnning av olja och gas.

Industrial winter landscape
Photo by Maxim Tolchinskiy / Unsplash

Föroreningar frÄn fossila brÀnslen Àr farliga eftersom de frigör luftburen partikelmateria, specifikt PM2.5. NÀr mÀnniskor andas in dessa smÄ partiklar kan de trÀnga in i andningssystemet och till och med blodomloppet, vilket leder till olika hÀlsoproblem, inklusive andnings- och hjÀrt-kÀrlsjukdomar.

Varje Är dör alltsÄ ett Schweiz pÄ grund av dessa luftföroreningar. PÄ tio Är dör ett helt Tyskland.

I en vÀrld som inte brÀnner olja och gas skulle Ätta miljoner slippa dö varje Är pÄ grund av luftföroreningar.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.