Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😟 Fritt frĂ„n framtidstro i Almedalstalen

😟 Fritt frĂ„n framtidstro i Almedalstalen

Om du hoppades höra nÄgra positiva framtidsidéer för Sverige frÄn partiledarna i Almedalen, blev du gruvligt besviken. Det var kris, krig och katastrof för hela slanten. Talen var kliniskt befriade frÄn framtidstro. Det duger inte. Svenska vÀljare förtjÀnar bÀttre i valet.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Om du hoppades höra nÄgra positiva framtidsidéer för Sverige frÄn partiledarna i Almedalen, blev du gruvligt besviken. Det var kris, krig och katastrof för hela slanten. Talen var kliniskt befriade frÄn framtidstro.

Ulf Kristersson inledde till och med sitt tal med att berÀtta att han minsann inte har en enda positiv vision om Sverige, och hade aldrig trÀffat en enda mÀnniska som efterfrÄgade sÄdant flum.

Per Bolund dillade om en död planet.

Magdalena Andersson berÀttade hur mycket hon Àlskar svensk sommar, men kom snabbt pÄ sig och deklarerade att vi nu stÄr inför större problem Àn pÄ lÀnge.

Jimmie Åkesson hĂ€mtade inspiration frĂ„n andra sidan Atlanten nĂ€r han sa att “Sverige ska bli bra igen” (...) och föll i den klassiska fĂ€llan om hur det var “bĂ€ttre förr.”

Ebba Busch Àgnade talet Ät att berÀtta hur dyrt det var att ha Villa, Vovve och Volvo i Sverige. TÀnk om hon pratat om Tro (pÄ framtiden), Tesla och TillvÀxt istÀllet.

Ulf Kristersson (M). Bild: News Øresund

Det duger inte.

Vi kan inte ha ett val som Àr en tÀvling i att stapla problem pÄ varandra.

Som tidigare riksdagsledamot och nu som vÀljare Àr jag bedrövad över den pessimism och embarmliga idélöshet som rÄder inom svensk politik.

Visst finns det gott om problem som behöver lösas, men nog tusan kan vi begÀra av partierna att de Àven kan klÀmma ur sig en positiv vision om det land de önskar leda. För möjligheterna Àr lÄngt mÄnga fler Àn problemen.

Den gröna omstÀllningen Àr Sveriges största möjlighet

Under de kommande tvĂ„ Ă„rtiondena kommer vĂ€rlden stĂ€llas om. Vi kommer lĂ€mna allt det fossila bakom oss och skapa ett samhĂ€lle som inte drivs av olja, gas och kol. Det kommer vi göra genom att gĂ„ framĂ„t, inte bakĂ„t. Transporter stĂ„r för en dryg fjĂ€rdedel av alla klimatutslĂ€pp, men lösningen Ă€r inte att sluta resa och sluta transportera mĂ€nniskor och saker. Lösningen Ă€r att utveckla nya, fossilfria sĂ€tt att transportera. Elbilar Ă€r en sĂ„dan utveckling. LĂ€gg dĂ€rtill att bilen snart kan köra sjĂ€lv. Vi kommer kunna resa mer och billigare – och miljövĂ€nligt.

Det gröna samhÀllet Àr ett bÀttre samhÀlle att leva i, inte sÀmre.

☀ Skrota domedagen – nu stĂ€ller vi om till en ljus och hĂ„llbar framtid
Nu rÀcker det med snack om domedagen. De tvÄ viktigaste och mest kraftfulla begrepp som finns i vÀrlden just nu Àr exponentiella tekniker och hÄllbarhet. Den första Àr verktyget för att skapa den andra.

Sverige tillhör de lÀnder som kommit lÀngst. Vi har lyckats minska utslÀppen, samtidigt som vi haft ekonomisk tillvÀxt. Vi har en stor medvetenhet i befolkningen om problemet, och en vilja att testa nytt. Sverige Àr det land med tredje högst andel elbilar i nyförsÀljningen, till exempel.

Dessutom har vi en av vĂ€rldens mest framgĂ„ngsrika startupkulturer, dĂ€r de flesta nya entreprenörer nu inriktar sig pĂ„ “impact”, alltsĂ„ ha en positiv pĂ„verkan pĂ„ samhĂ€llet. Det kryllar av svenska gröna startups och vi har ett starkt ekosystem för att bygga upp dem till globala framgĂ„ngar. Vi har skrivit om flera av dem. Du hittar artiklarna hĂ€r:

👊 Green Impact - Warp News
Möt personerna och idéerna som fÄr en ljus och hÄllbar framtid att komma snabbare.

Hade partiledarna nÄgra idéer hur vi ska tillvara pÄ denna möjlighet?

Grönt mörker i Almedalstalen

Det sades faktiskt nÄgra positiva saker om den gröna omstÀllningen.

För Magdalena Andersson lĂ„g klimatomstĂ€llningen högt pĂ„ priolistan, sa hon: “Den som just nu skapar tusentals jobb nĂ€r Sverige tillverkar fossilfritt stĂ„l, bygger elbilar och batterifabriker.”

Per Bolund ville trycka gasen i botten pĂ„ elbilen och hade faktiskt en positiv vision: “Drömmen om det nya gröna folkhemmet med Ă€nnu bĂ€ttre vĂ€lfĂ€rd och vĂ€lstĂ„nd inom naturens ramar kan bli sann!”

Per Bolund. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Annie Lööf ville att Sverige ska gĂ„ före: “Vi har tekniken, vi vet att det finns en vĂ€g bort frĂ„n det fossila.”

TyvÀrr var möjligheterna med den gröna omstÀllningen nÄgot som nÀmndes i förbigÄende, en mening eller tvÄ för att visa att man inte glömt bort det. Johan Pehrson pratade mer om Mauro Scocco Àn klimatet. Eller sÄ lyfte man det mot en mörkgrön fond. Per Bolund tog i allra mest:  

“Vi vet att vill vi ha en vĂ€lfĂ€rd som fungerar Ă€ven i framtiden mĂ„ste vi svara upp mot vĂ„r tids största kris, miljö- och klimathotet. Vi vet att det finns ingen vĂ€lfĂ€rd pĂ„ en död planet. “

Det finns ingen seriös forskning som menar att en död planet skulle kunna vara resultatet av den globala uppvÀrmningen. Att pÄstÄ det Àr lika illa som att totalt förneka att det finns nÄgot problem, eller att mÀnniskan inte har nÄgot mer klimatförÀndringarna att göra.

Sverige Àr fullt av möjligheter

Det Àr inte bara den gröna omstÀllningen som Àr en möjlighet. Sverige kan bli en rymdnation av rang. Det svenska startupundret har bara börjat. Teknisk utveckling och digitalisering kan ta vÄrden till en helt ny nivÄ.

TyvÀrr var det ingen partiledare som pÄ allvar lyfte fram nÄgra andra möjligheter heller för Sverige. HÀr och dÀr klÀmdes en mening eller tvÄ in om fler jobb, bÀttre skola och vÄrd. Men de tog nÀstan alltid avstamp i problem. Arbetslöshet, undermÄlig undervisning eller lÄnga vÄrdköer.

Val handlar om framtiden

Inom politiken sÀgs det ofta att man inte kan gÄ till val pÄ det man har gjort, utan pÄ det man vill göra. En lyckad mandatperiod kan vara ett bra avstamp, men vÀljarna bryr sig framförallt om den kommande mantadperioden. VÀljarna vill sÄklart Àven bÄde se att politikerna förstÄr och tÀnker göra nÄgot Ät de problem som finns. Men det Àr inte allt. De vill ocksÄ se en positiv idé om Sverige. Inte flum och fina ord, utan konkreta positiva idéer och förslag.

Macron, Kennedy, Reagan och Obama Àr nÄgra av de kandidater som haft en optimistisk vision. I tal, debatter och konkreta förslag har de angripit dagens problem, men ocksÄ lyft blicken mot en ljusare framtid.

Jag hoppas – nej, jag krĂ€ver – att de poliitker som nu söker min och andras röst ser lĂ€nge Ă€n nĂ€san rĂ€cker, visar att de förstĂ„r och ser de möjligheter som Sverige har, och berĂ€ttar hur vi bĂ€st ska nĂ„ dem.

Mathias Sundin
Ordförande i framtidsstiftelsen Warp Institute
Riksdagsledamot 2012, 2014-2018FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.