Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌏 Är vĂ€rlden verkligen en farlig plats för en resenĂ€r?

🌏 Är vĂ€rlden verkligen en farlig plats för en resenĂ€r?

Gömda historiska skatter, klart vatten, höga toppar, fÀrgglada distrikt. VÀrlden Àr full av skönhet redo att upptÀckas, ofta med sÀkrare förhÄllanden Àn du förvÀntar dig.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

Under de senaste Ären har jag rest mycket för att upptÀcka avlÀgsna destinationer utanför Europa, som Mellanöstern, Nepal, Kirgizistan och Centralamerika.

Vad jag har förstÄtt frÄn första hand, frÄn mÄnga andra resenÀrers berÀttelser och frÄn reselitteratur, Àr att det finns en del desinformation om farorna med att resa lÄngt ut i vÀrlden.

MÄnga potentiella resenÀrer hÄlls tillbaka av uppfattningen om en betydande försÀmring av den globala sÀkerheten: sociala konflikter, kriget i Ukraina, ökad förekomst av diktaturer, terrorism och sÄ vidare.

I traditionella medier finns det dagliga rapporter om strandade resenÀrer, konflikter och kidnappningar.

Sunny Night
Foto av Hasan Almasi / Unsplash

Är situationen verkligen sĂ„ dramatisk?

Institutet för ekonomi och fred (IEP) hÀnvisar i sina rapporter till att den globala fredsnivÄn förvÀrrats med 2 % sedan 2008. Under 2022 minskade fredlighetsnivÄn med 0,03 % jÀmfört med föregÄende Är.

Dessa data beskriver en nedgÄng i global fredlighet men inte en dramatisk minskning.

Dessutom skedde inte försÀmringen överallt, utan omkring 70 lÀnder försÀmrades medan cirka 90 förbÀttrade sin fredsnivÄ.

Finns terrorism fortfarande?

IEP rapporterar ocksÄ att terrorismen fortsatte att förbÀttras, med 70 lÀnder som inte registrerade nÄgra attacker 2021, det bÀsta resultatet sedan 2008.

Terrorismen i vÀst minskade avsevÀrt och attackerna minskade med 68%. Som ett resultat har sÀkerheten i Europa ökat.

Just pÄ grund av nedgÄngen i terrorismens inverkan, samt avmattningen i mÄnga konflikter, rapporterar Mellanöstern och Nordafrika om en kraftig ökning av sÀkerheten.

AnmÀrkningsvÀrt Àr att Jordanien och Oman Àr bland de sÀkraste lÀnderna i vÀrlden, medan Saudiarabien Àr en av de lÀnder som har förbÀttrat sin sÀkerhetsnivÄ mest och nyligen har öppnat upp för turism efter Ärtionden av stÀngning.

Förutom att de Àr vÀldigt sÀkra Àr dessa nÄgra av de mest fascinerande destinationerna i vÀrlden. HÀr kan du upptÀcka flera historiska gömda skatter sÄvÀl som oövertrÀffade naturliga skönheter som grÀnslösa öknar, djupa kanjoner och Röda havets kristalldjup.

HÀr Àr jag i de svindlande landskapen i Petra, Jordanien, ett av vÀrldens sju underverk.

FörstÄ de regionala skillnaderna

Ett vanligt misstag vi gjorde Àr att betrakta nationer som en enhet, men sÄ Àr ofta inte fallet. Det finns flera lÀnder med stora territoriella utbredningar, befolkade av flera etniska grupper och kulturer och dÀrför med helt andra sÀkerhetsförhÄllanden nÀr omrÄdet förÀndras.

LÄt oss övervÀga Mexiko. Uppfattningen Àr att Mexiko, drogkartellernas och gÀngstridernas land, inte Àr en sÀker plats. Om man tittar pÄ data globalt sÄ Àr det uppenbarligen bekrÀftat, men i detalj?

Tja, enligt Mexico Peace Index-resultatet Àr sÀkerhetsgapet mellan omrÄdet pÄ Yucatanhalvön, pÄ den södra grÀnsen till Guatemala, och det för Baja California, pÄ den norra grÀnsen till USA, riktigt stort. Till exempel Àr antalet vÄldsbrott och mord upp till 4 gÄnger lÀgre i Yucatan Àn i de farligaste omrÄdena.

Dessutom Àr dessa sÀkraste sydöstra omrÄden de mer spektakulÀra, rika pÄ naturliga underverk som cenotes, Karibiska havet och underbara monument frÄn de forntida Maya- och Aztekriket.

Flyger över ett annat forntida vÀrldsunder, Chichen Itza, Mexiko.

Skillnaderna i lokala förhÄllanden Àr mycket uttalade i Mexiko, till stor del pÄ grund av den Äterkommande förekomsten av fejder mellan drogkarteller. Till skillnad frÄn viss islamisk terrorism som tidigare syftade till att rikta in sig pÄ vÀsterlÀndska turister, Àr striderna i Mexiko mestadels interna. Dessa tragiska episoder involverar inte utlÀndska besökare utan endast lokala gÀng.

Mexiko Àr ett exempel, men ett liknande argument skulle kunna göras för Brasilien, Turkiet, Indien och mÄnga andra stora nationer.

Diktatur = Fara?

En annan felaktig idé Àr att det Àr farligt att besöka en diktatorisk stat. Det kan faktiskt vara sÄ men det Àr ingen regel.

Autarkiska regimer inför ofta starka poliskontroller som, Àven om de kraftigt minskar medborgarnas frihet och rÀttigheter, Ä andra sidan kraftigt begrÀnsar brott och konflikter. Jag vill verkligen inte döma den diktatoriska regimen positivt men detta Äterfall gör en resa till dessa lÀnder vÀsentligt sÀker.

Kanske kommer det att överraska dig, men detta Àr den nuvarande situationen för de före detta sovjetrepublikerna i Centralasien, den berömda Stan-regionen (som inte inkluderar det oroliga Afghanistan). Bland de mest auktoritÀra staterna i vÀrlden sticker de ocksÄ ut för sÀkerhet och social ordning.

HÀr Àr det möjligt att besöka de arkitektoniska underverken pÄ den gamla sidenvÀgen som Samarkand, köra mellan grÀnslösa öknar och stÀpper samt magnifika bergskungadömen.

Provar de urÄldriga nomadtraditionerna pÄ hÀstrygg förlorade mellan bergiga landskap som inte Àr av denna vÀrld i Tien Shan-bergen, Kirgizistan.

Hur Àr det med Afrika?

Det kan absolut inte sÀgas att situationen mÀrkbart förbÀttras i Afrika.

Men Afrika Àr vÀldigt stort och varierat. Enligt reseriskkartan som gjorts av AIG Travel Guard Àr vissa grannlÀnder pÄ södra kontinenten, Namibia och Botswana, bland de sÀkraste i vÀrlden för turister med samma poÀng som mÄnga europeiska stater.

Detta innebÀr att dessa lÀnder Àr politiskt och socialt stabila med fÄ större sÀkerhetsproblem, brottslighet Àr inte en frekvent förekomst och den övergripande medicinska infrastrukturen och faciliteterna Àr generellt sett mycket utvecklade.

Bland de mest fascinerande omrÄdena pÄ kontinenten, hÀr Àr det möjligt att besöka naturparker dÀr du kan se de fem stora afrikanska djuren, Victoriafallen och otroliga öknar.

Ancient trees in Deadvlei
Sossusvleis öken, Namibia, ser ut som ett modernt konstgalleri. Foto av Felipe Labate / Unsplash

En berÀttelse om försoning

Är en förvandling frĂ„n den farligaste staden i vĂ€rlden till ett lugnt turistmĂ„l möjlig? I Colombia skulle de svara positivt.

Du kommer förmodligen att associera staden Medellín med de colombianska drogkartellerna. Under mÄnga Är var det sÄ: organiserad brottslighet ledd av den berömde chefen Pablo Escobar hade tagit över staden. I synnerhet hade det kuperade distriktet Comuna 13 som befann sig i en strategisk position blivit deras högkvarter.

År 2002 försökte den colombianska regeringen avlĂ€gsna brottsligheten med en massiv militĂ€r operation i Comuna 13 kallad Operacion OriĂČn som slutade framgĂ„ngsrikt.

Efter nÄgra Är, ocksÄ med hjÀlp av en enorm arkitektonisk förvandling med linbanor och rulltrappor som förbinder den med resten av staden, blomstrade Comuna 13 pÄ nytt och Är 2013 utnÀmndes Medellin till "VÀrldens Mest Innovativa Stad" av Wall Street Journal.

Idag Àr Medellin en mycket trevlig stad och Comuna 13, symbolen för Äterfödelse, Àr full av fantastisk graffiti som pryder de fÀrgglada gatorna som kryllar av mÀnniskor och klubbar.

Comuna 13, MedellĂ­n. Foto av Michael BarĂłn / Unsplash

FörbÀttringar och pÄnyttfödelser som Medellin hÀnde och pÄgÄr fortfarande. Förutom att vara av stort kulturellt och naturskönt intresse kan ett besök i dessa avlÀgsna nationer leda till att man ser pÄ vÀrlden med nya ögon, och inte som ett land med tusen konflikter som media mÄlat upp.

😡 De förbannade nyhetsmedierna förstör samhĂ€llet med sin ilska och depp
UrsÀkta den arga rubriken, men jag följer bara trenden. Under de senaste 20 Ären har rubriker i nyhetsmedia blivit mer och mer negativa och arga.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.