Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎼 Vi kan vĂ€lja vĂ„r framtid (och klara av klimatförĂ€ndringarna)

🎼 Vi kan vĂ€lja vĂ„r framtid (och klara av klimatförĂ€ndringarna)

Kan man vara framtidsoptimist trots allt vi vet om klimatförÀndringarna som pÄgÄr? Absolut, menar Christiana Figueres och Tom Rivett-Carnac. Duon var tongivande i att sy ihop det historiska Paris-avtalet 2015.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

I tider av oro och osÀkerhet Àr det lÀtt att bli nedslagen. Cynism, uppgivenhet och rÀdsla prÀglar mÄngas sinnen i dag, inte minst bland de unga. Allt Àr ju redan kört, eller?

Absolut inte, menar Christiana Figueres och Tom Rivett-Carnac. Hon var tidigare UN executive secretary for climate change mellan 2010-2016, och var högsta ansvarig för att ro i land det epokgörande Paris-avtalet i december 2015. Han Àr tidigare buddhistmunk och jobbade i FN som senior political strategist för Figueres.  

Tillsammans driver de i dag medieföretaget/tankesmedjan Global Optimism, dÀr de samlar sina olika tankar och kanaler i en och samma kontext. De hÄller förelÀsningar, driver podcasten Outrage + Optimism och har nyligen slÀppt boken The Future We Choose - Surviving the Climate Crisis.

De kallar sin filosofi för stubborn optimism, alltsÄ envis optimism. Men det handlar inte om önsketÀnkande, utan om konkret handling i kombination med syfte och mening.    

Författarna menar att vi stÄr inför ett tydligt vÀgval nÀr det gÀller vÄr gemensamma framtid. Antingen fortsÀtter vi som vanligt och tar konsekvenserna av klimatförÀndringarna som vÀntas pÄverka oss mer eller mindre drastiskt under de kommande decennierna. Eller sÄ vÀljer vi den andra vÀgen och gör nÄgot Ät problemet.

Bokens budskap Àr mycket tydligt: det Àr vi som vÀljer vÄr framtid. Varje liten handling bidrar till en större helhet. DÀrför innehÄller deras avslutande 10-punktslista över klimatÄtgÀrder en salig blandning mellan stort och smÄtt. Jag tar mig friheten att sammanfatta den pÄ svenska:

 1. SlÀpp den gamla vÀrlden
  Strunta i nostalgi, sprÀck din egen bubbla och fokusera pÄ vart du ska istÀllet för var du varit. Ett första steg Àr att överge fossila brÀnslen.  
 2. Acceptera din sorg men hÄll fast vid en vision om framtiden
  Bara för att det kÀnns hopplöst behöver det inte betyda att det Àr meningslöst att kÀmpa. Endast fantasin sÀtter grÀnserna för vad som Àr möjligt.
 3. KÀmpa för sanningen
  Öppna sinnet för andra Ă„sikter. LĂ€r dig skilja mellan riktig vetenskap och pseudovetenskap. Lyssna pĂ„ klimatförnekarna och bemöt dem med lugn.
 4. Se dig sjÀlv som en medborgare - inte bara konsument
  OmvÀrdera vad som Àr ett gott liv. Bli en bÀttre och mer pÄlÀst konsument. Frigör dig frÄn onödiga prylar.
 5. SlÀpp det fossila
  KÀmpa för en förnybar energirevolution. Gör en tidsbestÀmd plan för ditt hushÄll och företag.    
 6. Återskoga jorden
  Plantera trĂ€d. VĂ€rna naturens utbredning. Ät mer vĂ€xtbaserat. Bojkotta produkter som bidrar till avskogning.
 7. Investera hÄllbart
  Se över pensionssparande och fondval sÄ att de Äterspeglar dina vÀrderingar. Nya kapitalflöden Àr viktiga för att fÄ till verklig skillnad.
 8. AnvÀnd tekniken ansvarsfullt
  Artificiell intelligens kan bidra stort till klimatarbetet och kan skapa resurseffektivisering pÄ mÄnga hÄll i vÀrden. LÄt oss anvÀnda den makten pÄ bÀsta sÀtt.
 9. KÀmpa för jÀmstÀlldhet
  Att inkludera fler kvinnor i utbildning, företagande och beslutsfattande leder i lÀngden till en fredligare och mer klimatanpassad vÀrld.
 10. Engagera dig politiskt
  Rösta, maila, ifrÄgasÀtt - eller kasta dig sjÀlv in politiken. Allt gör skillnad. Ditt bidrag Àr inte meningslöst.

Kolla gÀrna in deras arbete för att ÄterfÄ en kÀnsla av hopp och mÄlmedvetenhet. Vi har ett val att göra.

PS. MÄnga av deras insikter Äterfinns pÄ ett eller annat sÀtt i min egen bok: "Vad hÀnder nu med framtiden? 20 visioner om Sverige efter corona". LÀs mer hÀr!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.