Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐄 Svenska alger kan minska kornas gasutslĂ€pp med 80 procent

🐄 Svenska alger kan minska kornas gasutslĂ€pp med 80 procent

Svenska Volta Greentech utvecklar ett algbaserat kosttillskott för kossor. Hittills har studier visat att algerna kan reducera kornas metangasutslÀpp med upp till 80 procent.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

Kossornas metangaser har hamnat lite i skuggan av annan klimatpÄverkan under den senaste tiden, men faktum Àr att nötkreaturens fisar och rapar fortfarande stÄr för ungefÀr fem procent av de globala vÀxthusgaserna.  

Fredrik Åkerman gick fortfarande pĂ„ gymnasiet nĂ€r han fick höra om algernas möjlighet att pĂ„verka gasutslĂ€ppen. Sedan dess har han utvecklat idĂ©n i nĂ€ra samarbete med KTH Innovation, och har nu tagit steget till startupbolaget Volta Greentech, med labb i Stockholm - och inom kort byggandet av en produktionsanlĂ€ggning i Lysekil pĂ„ VĂ€stkusten.

Enligt Volta Greentech kan en daglig dos pÄ bara 100 gram av det algbaserade kosttillskottet reducera kornas metangaser med upp till 80 procent. Flaskhalsen har helt enkelt varit att man inte kunnat producera alger i tillrÀckligt stor utstrÀckning.

Detta vill Fredrik Åkerman Ă€ndra pĂ„. Den första fabriken berĂ€knas kunna tas i drift under 2022, med kapacitet att tillgodose behoven för 12 500 kossor. Samtidigt ska algerna i sig sjĂ€lva kunna reducera CO2-utslĂ€pp med 1 000 ton per Ă„r.

LÀs mer om projektet pÄ KTH Innovations hemsida!

 


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.