Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐄 Svenska alger kan minska kornas gasutsläpp med 80 procent

🐄 Svenska alger kan minska kornas gasutsläpp med 80 procent

Svenska Volta Greentech utvecklar ett algbaserat kosttillskott för kossor. Hittills har studier visat att algerna kan reducera kornas metangasutsläpp med upp till 80 procent.

Christian von Essen
Christian von Essen

Kossornas metangaser har hamnat lite i skuggan av annan klimatpåverkan under den senaste tiden, men faktum är att nötkreaturens fisar och rapar fortfarande står för ungefär fem procent av de globala växthusgaserna.  

Fredrik Åkerman gick fortfarande på gymnasiet när han fick höra om algernas möjlighet att påverka gasutsläppen. Sedan dess har han utvecklat idén i nära samarbete med KTH Innovation, och har nu tagit steget till startupbolaget Volta Greentech, med labb i Stockholm - och inom kort byggandet av en produktionsanläggning i Lysekil på Västkusten.

Enligt Volta Greentech kan en daglig dos på bara 100 gram av det algbaserade kosttillskottet reducera kornas metangaser med upp till 80 procent. Flaskhalsen har helt enkelt varit att man inte kunnat producera alger i tillräckligt stor utsträckning.

Detta vill Fredrik Åkerman ändra på. Den första fabriken beräknas kunna tas i drift under 2022, med kapacitet att tillgodose behoven för 12 500 kossor. Samtidigt ska algerna i sig själva kunna reducera CO2-utsläpp med 1 000 ton per år.

Läs mer om projektet på KTH Innovations hemsida!

 

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.