Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ© Är vĂ€rlden redo för doughnut-ekonomin?

đŸ© Är vĂ€rlden redo för doughnut-ekonomin?

I en Äteruppbyggnad efter coronakrisen finns det goda möjligheter att göra saker pÄ nya sÀtt. Kan tiden vara mogen för munken?

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

Oxford-ekonomen Kate Raworth förundrades över de dammiga och statiska modeller och grafer som ekonomistudenterna tvingas lÀra sig. Hur kunde ekonomi frÄn 17- och 1800-talet appliceras pÄ dagens situation? Vilken vÀrldssyn fÄr ekonomerna med sig ut i arbetslivet?

Hon bestÀmde sig för att skapa en ny modell som bÀttre Äterspeglade ekonomins roll som den borde vara. Filosofin och boken Doughnut Economics kom 2017 och har rönt stor uppmÀrksamhet.

I grunden Àr illustrationen mycket enkel: munkens yttre grÀns hotas av de planetÀra grÀnserna, det vill sÀga klimatförÀndringar, ozonlager, bristande biologisk mÄngfald, kemiska utslÀpp, havens försurning, och sÄ vidare.

Den inre cirkeln representerar den sociala grunden, som vi mÄste uppfylla för att kunna leva ett rikt liv: bostÀder, mat, vatten, jÀmstÀlldhet, utbildning, energi, rÀttvisa, och sÄ vidare.

Mellan dessa tvĂ„ cirklar – i sjĂ€lva munken – mĂ„ste vi se till att alla mĂ€nniskor befinner sig, och det Ă€r ekonomins uppgift att se till att detta sker.

Enligt Kate Raworth innebÀr det bland annat att stÀlla om frÄn en degenerativ till en regenerativ ekonomi, dÀr alla resurser ingÄr i ett cirkulÀrt kretslopp. Avfall blir till brÀnsle, som blir till energi, rÄvaror och mat, och sÄ vidare. Hon Àr minst sagt kritisk till BNP och stÀndig tillvÀxt som enda tecken pÄ framsteg.

SÄ hÀr kan man sammanfatta det:

Vi har haft en ekonomi som stÀndigt vÀxer, oavsett hur vÀl den passar mÀnniskan. Nu behöver vi en ekonomi som passar mÀnniskan, oavsett om den vÀxer eller inte.

Det lĂ„ter kanske som sjĂ€lvklarheter, men synsĂ€ttet har först nu börjat ta sig in i ekonomiböckerna. Vi fĂ„r fortfarande lĂ€ra oss om den perfekt rationella ”homo economicus”, om marknadens ”osynliga hand” och om knivskarpa grafer över tillgĂ„ng och efterfrĂ„gan som perfekt samspelar tills marknaden trollar fram en perfekt prisnivĂ„.

I verkligheten Àr det inte sÄ enkelt. Och det oavlönade arbetet med barn och hem - som Àr grunden för att ekonomin ska fungera - Àr bekvÀmt utplÄnat frÄn de stora manliga tÀnkarnas teorier. Liksom hÀnsyn till klimatförÀndringar, miljöförstöring och ekosystem.

Nu i kristider har i alla fall Doughnut Economics Äteraktualiserats, och bland annat World Economic Forum lyfter modellen som högintressant i en potentiellt grön omstÀllning. I Amsterdam har man lagt fram en konkret plan för att sjösÀtta en munkinspirerad nystart efter att pandemin slÀppt sitt hÄrdaste grepp om ekonomin.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.