Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Nya vĂ€rldar vid horisonten

💡 Optimist's Edge: Nya vĂ€rldar vid horisonten

Nya grÀnslösa vÀrldar öppnar sig för socialt umgÀnge och professionellt nÀtverkande. Warp News-skribenten Maria Eriksson tar dig med pÄ en resa med siktet instÀllt pÄ horisonten.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Skulle du vilja delta i VR-grupper för att umgÄs eller för professionellt nÀtverkande? Endast en av Ätta svarar "ja". De flesta - sex av tio - svarar nej. Men frÄgan Àr hur lÀnge...

Skulle du delta i virtuella gemenskaper för sociala och professionella nÀtverk? KÀlla: Warp News

📈 HĂ€r Ă€r fakta

  • Förra Ă„ret lanserade företaget Meta, tidigare Facebook, sin VR-plattform Horizon Worlds.
  • Över 10 000 olika "vĂ€rldar" har redan skapats.
  • Antalet anvĂ€ndare har tiodubblats pĂ„ tre mĂ„nader och idag befolkas Horizon av 300 000 anvĂ€ndare.
  • Om populariteten för sociala medier 1.0 sĂ€ger oss nĂ„got, kommer de flesta av oss, förr eller senare, att ta del av denna nĂ€sta generation av sociala medier. Idag anvĂ€nder nĂ€stan 3 miljarder mĂ€nniskor Facebook varje mĂ„nad. Andra plattformar, som Tiktok, Instagram eller Twitter har blivit en del av vĂ„r vardag.
Horizon Worlds Àr Àn sÄ lÀnge i en beta-fas och bara tillgÀngligt i vissa lÀnder. Men inom kort kommer det att finnas i skarp version över hela vÀrlden.

💡 Optimist's Edge

Är du redo att dyka ner i Horizon Worlds? Kanske de animerade bilderna dĂ€rifrĂ„n pĂ„minner dig om den senaste Disney-filmen. Men tĂ€nk pĂ„ att bakom varje "seriefigur", varje avatar, finns det en verklig mĂ€nniska. Det Ă€r en person med headset pĂ„ som Ă€r dĂ€r av en anledning. Vad blir ditt syfte med att utforska den virtuella verkligheten?

💡 Den stora fördelen med en virtuell vĂ€rld Ă€r att du kan trĂ€ffa vem som helst eller göra vad som helst, utan den fysiska vĂ€rldens begrĂ€nsningar. AvstĂ„nd och grĂ€nser spelar ingen roll.

Att trĂ€ffa vĂ€nner – gamla som nya – Ă€r förstĂ„s en sjĂ€lvklar aktivitet. Oavsett avstĂ„nd kan ni delta vid olika evenemang, till exempel en konsert eller basketmatch tillsammans. Eller titta pĂ„ samma tv-serie, spela spel eller ta ett motionspass.

NĂ€tverk och möten. Kommer du ihĂ„g Twitters begynnelse, nĂ€r det var möjligt att komma i kontakt med nĂ€stan "vem som helst" – politiker, författare eller kĂ€ndisar – som var intresserade av att delta i diskussioner om nĂ„got Ă€mne? I den virtuella vĂ€rlden kommer du att kunna stĂ„ ansikte mot ansikte med mĂ€nniskor du alltid har velat trĂ€ffa. Kanske en förelĂ€sare som inspirerat dig? Eller en investerare som kan bidra till din startup? Och sjĂ€lvklart, oavsett var i vĂ€rlden du och dina kollegor befinner er, kommer ni kunna trĂ€ffas och diskutera ditt senaste projekt.

Bygg vÀrldar. Vad skulle du vilja skapa? Virtuella byggmaterial Àr gratis och du kan skapa saker som Àr fysiskt omöjliga i den verkliga vÀrlden. Det innebÀr ocksÄ stora möjligheter för företag att marknadsföra sig genom att visa olika produkter eller göra aktiviteter för sina kunder.

Det hÀr Àr bara nÄgra exempel pÄ vad de virtuella vÀrldarna skulle kunna anvÀndas till. Kom ihÄg nÀr vi började anvÀnda Facebook. Ur den tidiga tidens tveksamma "poke" har ett stort antal grupper och aktiviteter vuxit fram. Du kan byta, lÄna och sÀlja saker. Du kan lÀra dig mer om att laga mat, föda upp kycklingar eller programmera. Det finns grupper tillÀgnade vÀlgörenhetsarbete av olika slag och ett brett utbud av evenemang och förelÀsningar.

Det hÀr Àr definitivt nÄgra av de olika aktiviteterna som vi ocksÄ kommer att se i VR-vÀrldarna, men i formen av en mer komplett och inlevelsegivande upplevelse. Det finns ocksÄ de som tror att sociala medier 2.0 kommer att vara mer sociala i ordets rÀtta bemÀrkelse Àn sina föregÄngare. IstÀllet för att jaga likes kommer 3D-vÀrldarna att handla mer om att faktiskt delta. VÀlkommen till en vÀrld utan grÀnser och med oÀndliga möjligheter.

Oculus Quest 2 kan köra Horizon Worlds.

MÄnga av de saker som nÀmns Àr aktiviteter som ocksÄ existerar i den "verkliga vÀrlden", men i en digital vÀrld Àr information omedelbar, fysiskt avstÄnd inte lÀngre ett hinder och begrÀnsad tillgÄng sÄsom vi Àr vana vid i verkligheten existerar inte. Alla kan ha den bÀsta lÀraren. Eventen Àr inte fullbelagda. Att hitta nÄgot tar inte tid. Och att samarbeta kan göras i en skala som Àr omöjlig i den "verkliga vÀrlden".

NÀr fler mÀnniskor interagerar pÄ detta sÀtt kommer vi att spara tid och resurser. Ta till exempel att besöka en akademisk konferens eller ha ett affÀrsmöte i en annan stad. Förr i tiden skulle det innebÀra mycket tid, resurser och pengar som fick lÀggas pÄ flyg, hotellnÀtter och vÀntan. Nu skulle de dagarna kunna minskas till nÄgra timmar dÀr man engagerar sig i sjÀlva syftet med mötet. De pengarna och tiden som sparas kan sedan lÀggas pÄ din forskning, att utveckla bÀttre produkter eller leka med dina barn.

👇 Hur man fĂ„r Optimist's Edge

Oavsett om du driver ett företag eller bara Àr nyfiken pÄ sociala medier 2.0 av privata skÀl sÄ finns det stora fördelar med att tidigt sÀtta dig in i den nya tekniken. HÀr Àr vad du behöver för att bli en supertidig anvÀndare i Horizon Worlds:

  • Bli Medlem. För detta behöver du bo i USA eller Kanada, men planen Ă€r förstĂ„s att öppna upp plattformen för anvĂ€ndare över hela vĂ€rlden. NĂ€r det kommer att ske Ă€r inte klart sĂ„ se till att hĂ„lla dig uppdaterad om de senaste nyheterna.
  • Skaffa ett VR-headset. Till exempel pĂ„ Oculus Quest 2.
  • Skaffa ett jobb. Meta har meddelat att de kommer att skapa 10 000 jobb i EU för att bygga sin virtuella vĂ€rld.

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – Vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela gÀrna dina idéer och tankar med andra Premiumsupportrar i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du din framtida affÀrspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.