Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚰 Ny metod för att extrahera dricksvatten ur luften

🚰 Ny metod för att extrahera dricksvatten ur luften

University of Texas har utvecklat en gelfilm som absorberar vatten från luften och förvandlar det till dricksvatten. Den kan till och med absorbera vatten i mycket torra klimat.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ingenjörer från University of Texas i Austin har skapat en gelfilm som kan absorbera vatten från luften i alla klimat – även mycket torra. Gelen är gjord av cellulosa från konjac, som är en sorts rotfrukt. Växtmaterialet som används resulterar i en vattenattraherande (hydrofil) struktur.

För att avge vattnet från gelfilmen så tillsatte forskarna termokänslig cellulosa som blir vattenavvisande (hydrofob) när den värms upp. Det behövs inte mycket värme och vattnet förångas inte under processen.

Enligt Futurity kostar detta material bara 20 kronor per kilogram. Ett enda kilogram kan producera 6 eller fler liter vatten per dag i områden där luftfuktigheten är 15 % eller mindre. Om luftfuktigheten är upp till 30 % kan 13 liter vatten absorberas från luften.

– Det här nya arbetet handlar om praktiska lösningar som människor kan använda för att få vatten på de hetaste, torraste platserna på jorden, säger Guihua Yu, professor i materialvetenskap och maskinteknik vid Cockrell School of Engineerings vid Texas universitetet, till Futurity. Detta kan göra det möjligt för miljontals människor som inte har tillförlitlig tillgång till dricksvatten att ha enkla, vattengenererande enheter hemma.

Till skillnad från andra metoder kan gelfilmen regleras för att absorbera mer vatten med ökande tjocklek. Teamet hoppas att deras produkt kommer att finnas tillgänglig i affärer eller att folk kan skapa materialet hemma på egen hand.

Vill du läsa hela studien kan du göra det här: Nature CommunicationsScalable super hygroscopic polymer films for sustainable moisture harvesting in arid environments


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.