Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ–„ Ny krets ska ge snabbare superdatorer

đŸ–„ Ny krets ska ge snabbare superdatorer

Genom att kombinera processor och minne i samma krets har forskare lyckats minska ”von Neumann-flaskhalsen” vilket ger bĂ€ttre prestanda i superdatorer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett problem för de som vill bygga superdatorer Ă€r att processorerna gör sina berĂ€kningar mycket snabbare Ă€n data kan skickas till och frĂ„n minnet. Detta kallas ”von Neumann-flaskhalsen”, men nu har forskare vid Lunds tekniska högskola, LTH, hittat en vĂ€g runt problemet.

Lösningen bestÄr i att forskarna integrerar minne och processor i en krets. BerÀkningarna sker inne i sjÀlva minneskretsen, vilket ger betydligt bÀttre prestanda.

– VĂ„r version Ă€r en nanotrĂ„d med en transistor i botten och ett vĂ€ldigt litet minneselement som sitter uppe pĂ„ samma trĂ„d. Det gör det till en kompakt integrerad funktion dĂ€r transistorn styr minneselementet. Tanken har funnits tidigare, men det har varit svĂ„rt att fĂ„ prestanda. Men vi visar nu att man kan fĂ„ det och att det fungerar förvĂ„nansvĂ€rt bra, sĂ€ger Lars-Erik Wernersson, professor i nanoeletronik vid LTH och en av forskarna bakom kretsen, i ett pressmeddelande.

Minnescellen Àr en Resistive Random Access Memory-krets, RRAM. Den typen av krets Àr inget nytt i sig, men forskarna vid LTH har lyckats göra en funktionell integration mellan processor och minne som Àr mer effektiv Àn tidigare. En nyckel till framgÄngen Àr ocksÄ att forskarna anvÀnt III-V teknikplattformen, dÀr Àmnen som exempelvis hafniumoxid anvÀnds i stÀllet för kisel, för att bygga nanotrÄden.

– Det gĂ„r sĂ€kert att hitta lösningar i kisel ocksĂ„, som Ă€r det vanligaste materialet, men i vĂ„rt fall Ă€r det materialvalet som skapar prestandan. Vi vill bana vĂ€g för industrin med vĂ„r forskning, sĂ€ger Lars-Erik Wernersson.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.