Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐚 Musselskal blir till vackert kakel

🐚 Musselskal blir till vackert kakel

Musslor som tÀpper till Londons vattenledningar förvandlas till vackert kakel.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I London tÀpper en invasiv musselart, quaggamusslan, igen vattenledningarna. Det kan kosta mÄnga miljoner att fÄ bort kolonier av sÄdana arter. Men tÀnk om man kunde omvandla musslorna till en produkt som genererar intÀkter? Vissa designers i London gör just detta. De gör vackra kakelplattor av musslorna.

NÀr denna invasiva mussla först började tÀppa till vattenledningarna sÄ var Thames Water tvunget att spendera miljontals pund pÄ att ta bort dem. De flesta musslorna hamnade pÄ soptippar runt London. Nu hamnar en del av dem i designern Lulu Harrisons verkstad. Hon anvÀnder quaggamusslan för att göra glas och hennes arbete fÄngade intresset frÄn mÄnga besökare pÄ London Craft Weeks Beautility-utstÀllning.

Glas Àr ett av de minst förorenande materialen för behÄllare, eftersom det Àr oÀndligt Ätervinningsbart. SjÀlva sandbrytningen kan dock göra stor ekologisk skada,  sÀrskilt för floder.

Bild: Bureau de Change via Fast Company

Harrison sa till Fast Company att hon anvÀnde cirka 60 % vanlig sand frÄn Themsen, cirka 15 till 20 % av musselskalen tillsammans med lite soda och ytterligare 20 % lokal trÀaska, som hon hoppas helt och hÄllet kan ersÀtta soda sÄ smÄningom. Denna metod resulterar i nÄgot Harrison kallade "geospecifikt glas". Det har anvÀnts i andra regioner för att minska transportkostnader genom att anvÀnda lokala resurser.

Harrison förklarar att plattorna ocksÄ kan öppna upp en helt ny vÀrld av biobaserade, genomskinliga material:

– Det finns sĂ„ mĂ„nga miljövĂ€nliga alternativ för fasta material, men det finns inget för nĂ„got som Ă€r transparent, sĂ€ger hon.

En arkitektfirma som heter Bureau de Change har slagit sig ihop med Harrison för att producera Thames Glass, som Àr en serie kakelplattor för byggnadsfasader. Serien kommer att hylla mönstren i gamla London.

"NÀr man ser tillbaka pÄ Royal Doulton, som tillverkade stadens vattenrör i mitten av 1800-talet, liksom stadens prydnadskrukor i terrakotta, replikerar de gjutna glasplattorna nÄgra av samma intrikata mönster frÄn 1800-talet", skriver Bureau de Change.

För att tillverka plattorna sÄ tvÀttas musslorna först för att sedan torkas i solen. Efter det mals de till ett fint pulver och kokas till smÀlt glas. Den smÀlta massan kyls snabbt ner och krossas för att Äterigen malas. Det malda materialet matas sedan in i en 3D-skrivare som skapar brickorna.

Bild: Sophie Maccorquodale/courtesy Bureau de Change via Fast Company


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.