Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏜 MIT-team designar skydd mot vĂ€der i ökenmiljö

🏜 MIT-team designar skydd mot vĂ€der i ökenmiljö

Ett team av MIT-alumner har nyligen designat en hÄllbar struktur Àmnad som vÀderskydd för bÄde mÀnniskor som djur.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

2018 designade MIT-studenterna Zhicheng Xu och Mengqi Moon en vinnande design som de kallade "Lodgers" nÀr de deltog i en designtÀvling som anordnades av The Land Art Generator Initiative och Burning Man. Deras uppgift var att designa nÄgot som kunde anvÀndas i Black Rock Desert i nordvÀstra Nevada och som löser problem inom omrÄdena energi, vatten, mat, skydd och regenerativa avfallshanteringssystem.

Xu och Moon frÄgade sig sjÀlva: "Vem designar vi för? Vad menar vi med skydd? Skydda vem?" Det var dÄ de kom pÄ "Lodgers", ett hÀrbÀrge avsett att skydda och rymma bÄde mÀnniskor och mer Àn 100 vÀxter och djurarter. Xu och Moon tog hÀnsyn till öknens invÄnare nÀr de gjorde denna design. MIT News skriver att "boendena har bitorn, hÀckningsplattformar för fÄglar, sockerglaserade stockar för avel av skalbaggarslarver och komposttoaletter och klassrum för miljöutbildning av mÀnniskor."

Xu och Moons design visas för nÀrvarande i Wiesner Student Art Gallery i Boston, MA med titeln: "Lodgers: Friction Between Neighbors." Bild: MIT News

– För oss Ă€r det ett vackert uttryck för hur olika arter Ă€r intrasslade i landekosystem. Och vi som mĂ€nniskor Ă€r bara ytterligare en liten bit i denna förveckling, sĂ€ger Xu till MIT News.

Teamet anvÀnde billiga och enkla, Ätervunna material nÀr de byggde skydden. De anvÀnde till exempel skrotved, timmer och rikligt med torr vass och buskar som vÀxte i öknen. Enligt Optimist Daily "anstÀllde de ocksÄ "berÀkningsverktyg och traditionella indianska Shoshone- och Paiute-metoder för att göra strukturer som inte skulle krÀva tung utrustning eller utbildning."

Dessa skydd Àr utarbetade med tanke pÄ de faror som kan uppstÄ i öknarna, som torka och sandstormar. VÀderskydden Àr tÀnkta att vara tillfÀlliga och om de inneboende slutar att anvÀnda skydden i framtiden sÄ kommer dessa att brytas ned pÄ naturlig vÀg i naturen.

🌳 Experimentell “superskog” ska visa hur man planterar för mĂ„ngfald
Denna experimentella “superskog” i England syftar till att visa oss hur man planterar trĂ€d pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.