Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ•č Litterlotto-appen gör skrĂ€pplockning till ett spel

đŸ•č Litterlotto-appen gör skrĂ€pplockning till ett spel

En ny app som heter Litterlotto gör skrÀpplockning till ett spel och byter skrÀp mot pengar. Detta har visat sig vara en succé och nyligen tillkÀnnagavs den första vinnaren.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Enligt Optimist Daily har spelformat visat sig vara ett utmÀrkt sÀtt att mobilisera samhÀllen för att skapa hÀlsosammare, grönare eller sÀkrare vanor. I Storbritannien finns ett gamification-initiativ som heter Litterlotto. Initiativet uppmuntrar förbipasserande att plocka skrÀp för korrekt omhÀndertagande, samtidigt som skrÀpplockarna deltar i en utlottning av kontanter. Litterlotto Àr en app som laddas ner till mobiltelefonen.

SÄ hÀr fungerar appen: Först och frÀmst plockar folk upp skrÀp, lÀgger dem i soptunna eller sorteringskÀrl och tar en bild nÀr de gör sÄ. I nÀsta steg laddar deltagarna helt enkelt upp fotot till appen. Detta gör dem kvalificerade att vinna olika mindre priser och ger dem tilltrÀde till en mÄnatlig prisdragning. Det finns nÄgra regler för att se till att systemet inte missbrukas. En av reglerna Àr att varje bidrag ska innehÄlla ett skrÀp som inte Àr biologiskt nedbrytbart, till exempel flaskor, cigarettfimpar och olika typer av förpackningar. SkrÀp frÄn varor som ska konsumeras i hemmet, som till exempel konservburkar, anses inte vara berÀttigade.

Litterlottos företagssponsorer tillhandahÄller priserna och dessa varierar beroende pÄ omrÄde. I dagslÀget Àr Storbritanniens mÄnatliga jackpot 10 000 GBP och övriga priser kan variera mellan 5 och 250 GBP. Ursprungligen prövade apputvecklarna tekniken i Danmark dÀr den var mycket framgÄngsrik.

Den första vinnaren av Storbritanniens Litterlotto tillkÀnnagavs nyligen. Personen i frÄga plockade upp cirka 400 skrÀp och vann ett jackpottpris pÄ 5 000 GBP.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.