Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚼 KrĂ„kor hjĂ€lper till med stadsstĂ€dning - mot betalning i nötter

🚼 KrĂ„kor hjĂ€lper till med stadsstĂ€dning - mot betalning i nötter

Utöver deras negativa inverkan pÄ mÀnniskors hÀlsa, utgör cigaretter Àven merparten av skrÀpet pÄ vÄra offentliga ytor. För att lösa problemet med nedskrÀpning tar SödertÀlje hjÀlp av en startup.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

År 2020 delade Hans Forsberg en video av sin fiffiga uppfinning, en automat som serverar jordnötter i utbyte mot kapsyler. Han "trĂ€nade" sedan nĂ„gra av grannskapets fĂ„glar att anvĂ€nda enheten och snart höll en mĂ€ngd fĂ„glar rutinmĂ€ssigt pĂ„ att stĂ€da upp i kvarteret.

Det verkar som att idén har inspirerat andra dÄ SödertÀlje tillsammans med startupföretaget Corvid Cleaning har för avsikt att genomföra ett pilotprojekt baserat pÄ samma metod. Men istÀllet för kapsyler kommer fÄglarna i det hÀr projektet att plocka upp cigarettfimpar.

– Uppskattningsvis Ă€r kostnaden för att plocka upp cigarettfimpar idag runt 80 öre eller mer per cigarettfimp, en del sĂ€ger tvĂ„ kronor. Om krĂ„korna plockar upp cigarettfimpar blir det kanske 20 öre per cigarettfimp. Besparingen för kommunen beror pĂ„ hur mĂ„nga cigarettfimpar krĂ„korna plockar upp, sĂ€ger Tomas Thernström, avfallsstrateg pĂ„ SödertĂ€lje kommun i ett uttalande till The Guardian.

Ett liknande system framtaget av Hans Forsberg 2020

Enligt HÄll Sverige Rent Àr cigarettfimpar det vÀrsta sortens skrÀp. Varje Är slÀngs en miljard fimpar i vÄra stÀder, parker och strÀnder. De utgör 62 procent av allt skrÀp i Sverige och bestÄr mestadels av filtren, i sig tillverkat av plast och mÀttade med farliga Àmnen, dÀribland kadmium. Trots allt detta kan man inte bötfÀllas för att kasta fimpar pÄ offentliga platser.

KrÄkor och andra typer av fÄglar har visat ganska avancerade problemlösningsförmÄgor i experiment och eftersom de Àr sociala varelser sÄ delar de kunskap med varandra. Företaget kommer att börja "rekrytera" lokala fÄglar pÄ frivillig basis och hoppas sedan att dessa kommer "sprida ordet" bland bekanta. En viktig faktor under pilotprojektet Àr förstÄs fÄglarnas hÀlsa och vÀlbefinnande. Om projektet gÄr bra Àr tanken att rulla ut lösningen brett över hela staden.

Projektet presenterar mer utförligt i SVT  under veckans Science Week.

đŸ•č Litterlotto-appen gör skrĂ€pplockning till ett spel
En ny app som heter Litterlotto gör skrÀpplockning till ett spel och byter skrÀp mot pengar. Detta har visat sig vara en succé och nyligen tillkÀnnagavs den första vinnaren.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.