Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎭 Johan Wester sĂ„r innovation i grĂ€nslandet

🎭 Johan Wester sĂ„r innovation i grĂ€nslandet

Johan Wester, som Àr Warp Premium Supporter, blev förra Äret utsedd till hedersdoktor pÄ Lunds Tekniska Högskola. I Är Àr han i full gÄng med flera projekt, med visionen om att föra samman det ovÀntade.

Peter KjÀllkvist
Peter KjÀllkvist

Dela artikeln


Grundaren av SkÄnemotor, entreprenören och hedersdoktorn, Johan Wester har lagt ett brokigt 2020 till handlingarna. Nu delar han med sig av sina tankar kring mÀnniskans viktiga krokighet och sin syn pÄ AI.

Johan Wester Àr komiker, skÄdespelare och entreprenör. Han Àr bland annat kÀnd för att ha vunnit PÄ spÄret tvÄ gÄnger.

Tillsammans med vÀnnen och Hipp-Hipp-partnern Anders Jansson har han grundat filmproduktionsbolaget Anagram som har flera lyckade produktioner pÄ meritlistan, exempelvis Tunna blÄ linjen.

Johan Ă€r ocksĂ„ grundare och kreativ chef för SkĂ„nemotor, ett bolag som beskrivs som en ”relationsgenerator” och idĂ©verkstad, dĂ€r sjĂ€lva grundtanken Ă€r att krocka olika företeelser i samhĂ€llet för att stimulera till innovation.

Vi trÀffar Johan pÄ hans kontor i Lund. Den skÄnska lÀttsamheten avvÀpnar nÀr han tar emot oss och vi börjar med en rivstart genom att direkt gratulera till att Johan i december förra Äret blev utsedd till hedersdoktor pÄ Lunds Tekniska Högskola.

Grattis! Hur kÀnns det?

- Kul! Jag Àr jÀttestolt och jÀtteglad. Jag ser det bÄde som en koppling till min naturvetenskapliga gymnasietid, men ocksÄ till att jag studerade humaniora pÄ universitetet. Jag har viljan att mixa olika discipliner och föra folk samman, nÄgot som jag inbillar mig var avgörande för att jag fick den hÀr titeln.

Han ser hedersutnÀmningen som en uppmuntran att göra mer och som ett bevis pÄ att fler tror pÄ konceptet att skapa en plattform för samtal mellan mÀnniskor inom olika fÀlt.

Du har ett smittsamt driv inom flera omrÄden, men vad gjorde dig intresserad av teknik, nya idéer och entreprenörskap?

- Det hĂ€nger nog ihop med att jag har fyra personlighetsdrag, som var för sig Ă€r positiva, men sammantaget kan fĂ„ en negativ bieffekt, skrattar Johan. Det Ă€r dels den kreativa, den som blir till humor och ”hitte-pĂ„â€. Och dels en matematisk sida. Jag har lĂ€tt för att se mönster, sammanhang och helheter. Sedan har jag en allmĂ€nbildningsvurm och har lĂ€tt för att bli intresserad, engagerad och det gĂ„r över i det fjĂ€rde som Ă€r ett ansvarskĂ€nnande, ett entreprenörskap dĂ€r jag vill driva saker.

Det innebÀr att han ofta blir superintresserad av Àmnen och frÄgor, gÄr nyfiket pÄ djupet och ser mönster och möjligheter. OvanpÄ det skenar kreativitet ivÀg och det blir vÀldigt snabbt, vÀldigt mycket för mycket att göra dÄ.

Johan beskriver att denna blandning av kompetenser ibland kan leda till stora ouppnÄeliga projekt, men att det har fÄtt honom att se möjligheter, dÀr andra kanske inte ser dem.

Humanism lockade Johan till Warp

Ny teknik leder som bekant till ytterligare nya  innovationer. Men i den snabba utvecklingen som pĂ„gĂ„r mĂ„ste det fortsĂ€tta finnas en tolerans för mĂ€nniskans mĂ€nsklighet. MĂ€nniskans ”krokighet”, sĂ€ger han, Ă€r det som gör oss kreativa. Han ger röst Ă„t den teoribildning som hĂ€vdar att bara mĂ€nniskan kan vara kreativ pĂ„ det sĂ€tt sĂ„ som mĂ€nniskan Ă€r.

- Visst kan kanske datorer komma att skriva skÀmt, men jag tror det blir svÄrt att fÄ en dator att tÀnka lika mÀnskligt och krokigt som exempelvis Johan Glans. Jag vill se ett humanistiskt samhÀlle som Àr förlÄtande, med massa teknikutveckling, men dÀr brister och fel fÄr förekomma och som dÀrigenom Àr mÀnskligt. Det Àr det som jag vill kÀmpa för. Jag vill medverka till en framtid dÀr vi mÀnniskor fÄr plats. Varför lÀgga upp ribban pÄ en nivÄ dÀr ingen av oss klarar av att passera?

Förra Äret blev han Premium Supporter hos Warp. PÄ frÄgan vad som lockar honom med Warp svarar han att det Àr det humanistiska perspektivet. För honom Àr inte teknik sÄ intressant för teknikens skull, utan det Àr hur tekniken kan göra livet bÀttre för mÀnniskor.

- Det finns en teknikkoppling, men med en humanistisk grundton som tilltalar mig. Ja, jag Ă€r intresserad av det uppkopplade samhĂ€llet och AI – utvecklingen. Men jag Ă€r ocksĂ„ intresserad av frĂ„gan: ”Vad bör vi göra?”.  Bara för att vi kan göra nĂ„got, mĂ„ste vi inte automatiskt gĂ„ den vĂ€gen. Vi har möjligheter att vĂ€lja.

- VÄr vÀrld Àr i skriande behov av nya lösningar och svar, men vi mÄste bÀra med oss att det Àr i dissonansen och det icke-perfekta som mycket av det vackraste uppstÄr, i konsten och i livet.

- Utveckling bygger pÄ att vi vÄgar göra fel, som individer och samhÀlle.

- Hade livet blivit som vi tĂ€nkt oss hade vi nog diat hela livet. Om du frĂ„gar en bebis om den vill ha lövbiff eller bröstmjölk, hade den valt det senare alternativet. Sedan kommer nĂ„gon och trycker in en purĂ© i munnen.  Det Ă€r inte gott i början, men om jag ibland fĂ„r saker som jag inte bett om och som jag uppfattar som ”fel” sĂ„ kan jag fĂ„ ett rikare liv. Idag ska vi vĂ€lja bort och blocka allt och alla som inte passar oss, det Ă€r en farlig utveckling.

Googla kaotiskt

Johan har utvecklat smÄ egna modeller för att skapa den magiska mÀngden utvecklande friktion. Den perfekta blandningen applicerar han pÄ mycket i livet. Den bestÄr av tvÄ tredjedelar- regel och en tredjedel undantag.

- Vi gillar regler och uppskattar undantagen desto mer. Gör man nÄgot tvÄ gÄnger, sÄ kan vi göra nÄgot annat den tredje. Regeln ger en stabil trygg rytm och undantaget ger variation och nya perspektiv. En arbetsvecka Àr tvÄ tredjedelar jobb och en tredjedel helg. Har jag ett stort mingel och vill att det ska kÀnnas bÄde hemtamt och lite extra sÄ bjuder jag tvÄ tredjedelar jag kÀnner och en tredjedel mer okÀnda. Jag bjuder in det ovÀntade blandat med det förvÀntade.

Han delar Àven med sig av ett knep för att röra om bland tankarna och skapa ovÀntade kopplingar; att googla halva meningar.

- Söker jag medvetet lite halvkaotiskt kan jag fÄ mer. FeltrÀffar och felassociationer hjÀlper mig att fÄ nya perspektiv.


Du lÄter optimistisk om bÄde mÀnniska och framtid, ser du dig som en optimist?

- Jag Àr absolut en optimist, delvis av ren nödvÀndighet. Det finns gott om dystopiska filosofer som man kan hÀmta insikter frÄn, men jag har en tro pÄ att vi kan pÄverka och det hjÀlper mig att kÀnna mening.

Han ger ett exempel pÄ hur han tÀnker.

- Om vi utgÄr frÄn det vi har idag som idealet kommer all förÀndring innebÀra smÀrta och besvikelser. Ta all teknikutveckling, AI, robotar med mera och tÀnker vi dÄ att de bara hotar vÄra nuvarande jobb, dÄ blir vi lÀtt negativa och ser inte allt gott det öppnar för. Om vi istÀllet blir förÀlskade i en framtidsvision om en bÀttre vÀrld, dÀr vi alla behövs, dÄ kommer vi se möjligheter och vÀlkomna alla förÀndringar. Ju förr desto bÀttre.

EN FLASHMOB FÖR IDÉER

Johan Westers Är 2020 bjöd pÄ flera positiva saker, men Àven han drabbades personligen av coronapandemins kylande hand pÄ ekonomin dÄ han vanligtvis ofta jobbar som moderator pÄ stora konferenser och event. I den coronastiltje som blev, ville han bidra med energi och nya förÀndringspositiva sÀtt att tÀnka. DÀrför drog han igÄng sverigevscorona.se

Under ett dygn i mars 2020 genomförde han en ”idĂ©flashmob” dĂ€r folk digitalt fick bidra med sina vildaste idĂ©er och reflektioner kring corona. Det kom in över 5000 förslag och efter fem veckors dygnet-runt-arbete hade Johan fĂ„tt ihop sju fullmatade kompendier med inspirerande idĂ©er och uppbyggliga uppslag att anvĂ€nda under pandemin.

I allt Johan Wester tar sig för har han visionen om att vara i ett grÀnsland och fungera som en wingman mellan olika communitys.

Ur Sverigevscorona vĂ€xte till exempel ”VisionĂ€ra insatsstyrkan” fram. Det Ă€r en satsning inom SkĂ„nemotor dĂ€r det i nulĂ€get Ă€r nĂ€stan 2000 kreativa mellanrumsspringare och engagerade medborgare som anmĂ€lt sig för att spĂ„na framsynta, hĂ„llbara lösningar i syfte att sĂ„ frön för en bĂ€ttre vĂ€rld.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.