Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥦 Stora fördelar med att odla broccoli skuggad av solpaneler

🥦 Stora fördelar med att odla broccoli skuggad av solpaneler

Solpaneler tar mycket plats och bönder vill vanligtvis odla grödor på ytan där solpaneler skulle fungera bäst. Nu har forskare funnit att en viss grönsak trivs i skuggan från panelerna. Denna grönsak är broccoli.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En studie gjord av Chonnam National University i Sydkorea har gjort en djupdykning i forskningsområdet agrivoltaics - studier kring hur solenergi och jordbruk kan samexistera och även dra nytta av varandra. Det är speciellt en gröda som trivs väldigt bra i skuggan från panelerna: broccoli.

Studien visade att skuggan som solpanelerna skapar hjälper broccolin att få en mörkare nyans av grönt, vilket gör dem mer attraktiva för både livsmedelsbutiker och kunder. Genom att broccolin är mer attraktiva för köpare så kan bönder tjäna mer pengar. Grödans storlek eller näringsvärde påverkades inte av att växa i skuggan.

Genom att kunna plantera grödor och ha solpaneler på samma yta så kommer bönderna också att kunna tjäna mer pengar på energiproduktion. Inkomsten från solenergi kan vara 10 gånger högre än inkomsten av att enbart sälja broccoli. Genom att göra båda delarna så kommer bönderna att gynnas ekonomiskt.

Sist men inte minst, att odla broccoli under solpaneler minskar avdunstningen. Detta är bra för om mindre mängd vatten avdunstar så behövs mindre mängd konstbevattning.

Bild via Inside Climate News.

Alla dessa optimistiska fynd kring odling i skugga av solpaneler publicerades i tidskriften Agronomy.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.