Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍆 Genteknologi möjliggör större och smakrikare tomater och auberginer

🍆 Genteknologi möjliggör större och smakrikare tomater och auberginer

Forskare har upptÀckt gener som kontrollerar hur stora tomater och auberginer kan vÀxa. Nya tekniker inom genredigering kan leda till utvecklingen av nya varianter av traditionella tomater och auberginer som Àr bÄde större och smakrikare.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare har upptĂ€ckt gener som kontrollerar hur stora tomater och auberginer kan vĂ€xa.
  • Nya tekniker inom genredigering kan leda till utvecklingen av nya varianter av traditionella tomater och auberginer som Ă€r bĂ„de större och smakrikare.
  • Forskningen kan stödja jordbruk i omrĂ„den dĂ€r lokala varianter för nĂ€rvarande Ă€r för smĂ„ för storskalig produktion.

Forskare kartlÀgger gener som styr fruktstorlek

VetenskapsmÀn frÄn Johns Hopkins University och Cold Spring Harbor Laboratory har identifierat specifika gener som kontrollerar storleken pÄ frukter i vÀxter frÄn nattskatta-familjen, som tomater och auberginer. Forskningsresultaten kan leda till utveckling av nya varianter som Àr bÄde större och mer vÀlsmakande.

"Efter att genredigeringen Àr gjord behövs endast ett frö för att starta en förÀndring," sÀger Michael Schatz, genetiker vid Johns Hopkins University som Àven arbetade med Telomere-to-Telomere-projektet för det mÀnskliga genomet. "Med rÀtt godkÀnnanden skulle vi kunna skicka ett modifierat frö till Afrika eller var som helst det behövs och öppna helt nya jordbruksmarknader."

Forskningen Àr del av ett större projekt som syftar till att kartlÀgga kompletta genom för 22 grödor i nattskatta-slÀktet, inklusive tomater, potatis och auberginer.

Genomanalyser avslöjar evolutionÀra mönster

Genom att anvÀnda berÀkningsanalys jÀmförde forskarna genomkartorna och spÄrade hur generna utvecklats över tid. De upptÀckte att mer Àn hÀlften av generna hade duplicerats vid nÄgon tidpunkt i det förflutna.

"Under tiotals miljoner Är sker en konstant ombildning av DNA-sekvenser som lÀggs till och försvinner," förklarar Schatz. "Samma process kan ske för gensekvenser, dÀr hela gener dupliceras eller försvinner."

För att undersöka effekterna av dessa förÀndringar anvÀnde forskare vid Boyce Thomson Institute CRISPR-Cas9-teknologi för att modifiera en eller bÄda kopiorna av en gen. Deras kollegor vid Cold Spring Harbor odlade de modifierade vÀxterna för att se hur förÀndringarna pÄverkade de mogna plantorna.

Specifika gener identifierade för fruktstorlek

De genetiska duplikaten, eller paralogerna, visade sig vara viktiga för egenskaper som blomningstid, fruktstorlek och fruktform. NÀr forskarna stÀngde av bÄda kopiorna av CLV3-genparalogerna i en australiensisk nattskatta resulterade det i vÀxter med oregelbundna och oorganiserade former. Men noggrann redigering av endast en kopia av CLV3 ledde till större frukter.

"Att ha fullstÀndiga genomsekvenser för dessa arter Àr som att ha en ny skattkarta. Vi kan se var och nÀr en genetisk vÀg skiljer sig frÄn en annan och sedan utforska den platsen i den genetiska informationen," sÀger Katharine Jenike, som sammanstÀllde genomsekvenserna och var doktorand i Schatz laboratorium under forskningen.

I den afrikanska auberginen identifierade forskarna en gen, SaetSCPL25-like, som kontrollerar antalet fröhÄlrum eller lokuler inuti frukten. NÀr de redigerade SaetSCPL25-like-generna i tomatplantan kunde forskarna odla tomater med fler lokuler, vilket resulterade i större tomater.

"Detta arbete visar vikten av att studera mÄnga arter tillsammans," sÀger Schatz. "Vi utnyttjade Ärtionden av arbete inom tomatgenetik för att snabbt utveckla afrikanska auberginer, och lÀngs vÀgen hittade vi helt nya gener i afrikanska auberginer som i sin tur frÀmjar tomater. Vi kallar detta 'pangenetik', och det öppnar oÀndliga möjligheter att ta fram mÄnga nya frukter, livsmedel och smaker till middagsbord runt om i vÀrlden."

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.