Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Genombrottet: Röntgensyn in i den mikroskopiska världen

🔬 Genombrottet: Röntgensyn in i den mikroskopiska världen

“Den här typen av information som du kan få med laserliknande röntgenstrålar kan du inte få på något annat sätt”, säger Matthias Kling, professor i fotonvetenskap vid Stanford University.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • Nyuppgraderad Linac Coherent Light Source (LCLS) röntgenfri-elektronlaser är nu i drift.
  • Producerar upp till en miljon röntgenblixtar per sekund, en betydande ökning från sin föregångare.
  • “Den här typen av information som du kan få med laserliknande röntgenstrålar kan du inte få på något annat sätt”, säger Matthias Kling, professor i fotonvetenskap vid Stanford University.

En milstolpe

SLAC National Accelerator Laboratory har uppnått en viktig milstolpe med den lyckade uppgraderingen av sin Linac Coherent Light Source (LCLS) röntgenfri-elektronlaser (XFEL).

Med förmågan att generera upp till en miljon röntgenblixtar per sekund är LCLS-II-uppgraderingen 8 000 gånger mer kapabel än sin föregångare. Detta möjliggör för forskare att fördjupa sig i atomskala, ultrasnabba fenomen, som är avgörande för en mängd tillämpningar. Dessa sträcker sig från utforskningen av kvantmaterial till framsteg inom ren energiteknik och medicin.

“Vi kommer att kunna göra experiment som var omöjliga tidigare”, säger Matthias Kling, professor i fotonvetenskap vid Stanford University. “Den här typen av information som du kan få med laserliknande röntgenstrålar kan du inte få på något annat sätt.”

Brett spektrum av tillämpningar

Den uppgraderade LCLS förväntas ge stora nya möjligheter inom materialforskning, kemi, biologi och andra områden. Som världens ljusaste röntgenfri-elektronlaser är LCLS-II inställd på att hjälpa till att avslöja mysterierna kring supraledare, fusionsenergi, medicinsk biologi och mycket mer.

Resan mot denna uppgradering var inte kort. En investering på 1,1 miljarder dollar under tio år kanaliserades för att säkerställa att LCLS röntgenfri-elektronlaser är den kraftfullaste av sitt slag.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.