Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎓Framtidens anstĂ€llningar krĂ€ver ingen examen enligt Elon Musk

🎓Framtidens anstĂ€llningar krĂ€ver ingen examen enligt Elon Musk

Flera inflytelserika mÀnniskor hÀvdar att vi nÄtt vÀgs Ànde vad gÀller en traditionell universitetsexamen.

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Dela artikeln

En examen har lÀnge varit en biljett till ett arbete med högre lön och status. I vissa yrkeskategorier har det varit, och Àr fortfarande, nÀstan omöjligt att fÄ ett jobb utan detta kunskapsbevis. Men förÀndringens vindar blÄser och flera av nutidens mest inflytelserika entreprenörer hÀvdar att du inte behöver en examen.

Elon Musk, till exempel, behöver anstÀlla upp emot 10 000 personer och menar att en universitetsexamen inte Àr nödvÀndig för att börja jobba hos Tesla.

I en intervju under en konferens Ă„r 2020 frĂ„gade han retoriskt: “Did Shakespeare go to college?”  och lade till: “Probably not.”

Utöver kunskap Àr kompetens genom praktisk erfarenhet det som efterfrÄgas hos mÄnga, Àven hos Tesla, som snart har byggt klart sin megafabrik i Austin, Texas. DÀr kommer Tesla att producera Cybertruck, Semi truck, Model 3 sedan, och Model Y mid-size SUV.

FÀrdigstÀllandet av den hÀr megafabriken kommer att krÀva nyanstÀllningar inom bland annat tillverkning, design, finans och IT. Flera av dessa tjÀnster krÀver inte heller en examen.

Kompetensbristen Àr enorm inom flera sektorer och mÄnga företag kan inte vÀnta den tiden det tar för fler studenter att utexamineras.

Elon Musk har upprepade gÄnger sagt att en examen Àr överskattad och hÀnvisat till miljardÀrer sÄ som Bill Gates och Larry Page. Musk menar att universitetsupplevelsen mer handlar om att ha roligt och att det i stÀllet skulle gÄ att lÀra sig det som behövs gratis online.

Peak Head

Även andra tech-jĂ€ttar sĂ„ som Apple’s Tim Cook delar Ă„sikten om att en examen Ă€r överskattad och pekar pĂ„ det faktum att hĂ€lften av alla anstĂ€llda pĂ„ Apple i USA inte har en utbildning motsvarande en universitetsexamen.

Tim Cook har i uttalandet bÄde hÀvdat att det finns en stor klyfta mellan vad företag söker för kompetens och vad universitet lÀr ut, samt att sÄdant som exempelvis kodning gÄr att lÀra sig pÄ fritiden och redan i grundskolan.

Elon Musk och Tim Cook, vd pÄ Apple, har lyft liknande tankar angÄende examen. Bilden Àr ett montage.

Allt fler röster höjs nu som problematiserar den pĂ„gĂ„ende massexaminationen. David Goodheart skriver bland annat i sin bok ”Head, Hand and Heart” att vi i och med en ökande automation behöver uppvĂ€rdera statusen för arbetet utanför kunskapsekonomin. Framförallt USA och Storbritannien har nĂ„tt vad han kallar ”Peak Head”, dĂ€r teoretiska utbildningar förmodligen Ă€r övervĂ€rderade. Samtidigt har vĂ€rdet av tekniska och praktiska, sociala och empatiska fĂ€rdigheter devalverats och mĂ€nniskorna som utför denna sorts arbete har ofta lĂ€gre status.

Samtidigt som mÄnga menar att robotiseringen, automationen och digitaliseringen tar mÄnga jobb, visar en studie gjord av Mckinsey, att fler behöver utbildas och fÄ mer teknisk kompetens. Jobb inom exempelvis butiker, matkedjor och mer administrativa roller pÄ kontor försvinner. Studien spÄr Àven att jobb inom fastighetsskötsel och byggnadsarbete kommer att minska. I studien som gjordes i Är kom man fram till att uppemot 25 procent kan behöva byta jobb efter Covid-19-pandemin till följd av en snabbare digitalisering.

Kan man sÀga nÄgot om framtidens arbetsmarknad Àr det att den sannolikt kommer att vara snabbförÀnderlig. Detta kan vara en av anledningarna till att 180 miljoner mÀnniskor lÀste en MOOC utbildning under 2020, enligt class central. AlltsÄ en gratis, öppen utbildning som lÀses online.

Tech-jÀttar som Elon Musk, Larry Page och Tim Cook siar om en arbetsmarknad som skiljer sig frÄn den som vi förberedde oss för i skolan. Om deras syn stÀmmer kan det vara en bra idé att fundera över sin framtida yrkeskarriÀr. Det betyder dÀremot inte att det behöver vara nÄgonting dÄligt, det skulle lika vÀl kunna vara en möjlighet för mÀnniskor att faktiskt fÄ jobba med nÄgot som de bÄde bryr sig om och dÀr de blir uppskattade.

Vad du kan göra?
LĂ€r dig en ny skill gratis online: edX | Free Online Courses by Harvard, MIT, & more | edX, Coursera


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.