Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤿 Dykare planterar sjögräs

🤿 Dykare planterar sjögräs

Dykare planterar sjögräs för hand på havets botten längs Danmarks kust. Detta för att återskapa de en gång frodiga sjögräsbäddarna som täckte havsbotten.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Vid Vejle Fjord, på Jyllands östkust, har ungefär 90 % av den naturliga undervattensvegetationen försvunnit under de senaste 30 åren. I ett femårigt projekt, som drivs av Syddanska Universitet (SDU), återställer frivilliga dykare de forna sjögräsbäddarna. Genom att restaurera den naturliga vegetationen så skapas en möjlighet till återhämtning även för djurlivet som levde där en gång.

– Ålgräset, eller sjögräset, är grundläggande för livet i Vejle Fjord och våra innanhav i Danmark. Det är som en barnkammare för yngel. Det är som havets skogar, förklarar Mads Fjeldsoe Christensen, biolog och projektledare från den lokala myndigheten Vejle Kommune.

Sjögräs är viktigt för marina livsmiljöer och är även en mycket bra koldioxidsänka. Enligt Euronews.green är mer än 70 arter av sjögräs bland de sämst skyddade arterna samtidigt som de utgör basen i många av världens kustmiljöer.

På grund av många olika hot har sjögräsängarna minskat med cirka 7 % årligen sedan 1990-talet. Projektet i Danmark är det första i sitt slag och det har varit igång i tre år. Teamet försöker återställa sjögräsängarna genom att plantera individuella sjögrässkott för hand.

Teamet tar gräs från redan befintliga bäddar och lindar sedan, uppe på land, individuella skott runt nedbrytbara järnspikar. Detta gör det lätt för dykarna att sedan fästa skotten på havsbotten.

Euronews.green skriver att projektet redan visar resultat. I en annan fjord i närheten av Vejle Fjord har ett liknande projekt sett växttätheten öka 70 gånger och bäddarna med utplanterat sjögräs har växt med cirka 30 % på bara två år.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.