Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€ż Dykare planterar sjögrĂ€s

đŸ€ż Dykare planterar sjögrĂ€s

Dykare planterar sjögrÀs för hand pÄ havets botten lÀngs Danmarks kust. Detta för att Äterskapa de en gÄng frodiga sjögrÀsbÀddarna som tÀckte havsbotten.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Vid Vejle Fjord, pÄ Jyllands östkust, har ungefÀr 90 % av den naturliga undervattensvegetationen försvunnit under de senaste 30 Ären. I ett femÄrigt projekt, som drivs av Syddanska Universitet (SDU), ÄterstÀller frivilliga dykare de forna sjögrÀsbÀddarna. Genom att restaurera den naturliga vegetationen sÄ skapas en möjlighet till ÄterhÀmtning Àven för djurlivet som levde dÀr en gÄng.

– ÅlgrĂ€set, eller sjögrĂ€set, Ă€r grundlĂ€ggande för livet i Vejle Fjord och vĂ„ra innanhav i Danmark. Det Ă€r som en barnkammare för yngel. Det Ă€r som havets skogar, förklarar Mads Fjeldsoe Christensen, biolog och projektledare frĂ„n den lokala myndigheten Vejle Kommune.

SjögrÀs Àr viktigt för marina livsmiljöer och Àr Àven en mycket bra koldioxidsÀnka. Enligt Euronews.green Àr mer Àn 70 arter av sjögrÀs bland de sÀmst skyddade arterna samtidigt som de utgör basen i mÄnga av vÀrldens kustmiljöer.

PÄ grund av mÄnga olika hot har sjögrÀsÀngarna minskat med cirka 7 % Ärligen sedan 1990-talet. Projektet i Danmark Àr det första i sitt slag och det har varit igÄng i tre Är. Teamet försöker ÄterstÀlla sjögrÀsÀngarna genom att plantera individuella sjögrÀsskott för hand.

Teamet tar grÀs frÄn redan befintliga bÀddar och lindar sedan, uppe pÄ land, individuella skott runt nedbrytbara jÀrnspikar. Detta gör det lÀtt för dykarna att sedan fÀsta skotten pÄ havsbotten.

Euronews.green skriver att projektet redan visar resultat. I en annan fjord i nÀrheten av Vejle Fjord har ett liknande projekt sett vÀxttÀtheten öka 70 gÄnger och bÀddarna med utplanterat sjögrÀs har vÀxt med cirka 30 % pÄ bara tvÄ Är.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.