Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Drönare förbĂ€ttrar undervattensforskningen

🐠 Drönare förbĂ€ttrar undervattensforskningen

Seasam-drönaren kan filma objekt i undervattensmiljöer trÄdlöst och med HD-video. Detta kan bidra till att förbÀttra bÄde undervattensforskning och dokumentation.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En ny drönare som kallas Seasam har skapats för att förbÀttra undervattensforskning och dokumentation. Drönaren Àr tillverkad av det franska företaget Notilo Plus som arbetar med marinteknik. Seasam kan filma HD-videor, göra ljudupptagningar och arbetar trÄdlöst.

Seasam kan bÄde upptÀcka och följa dykare samtidigt som drönaren behÄller objekten i fokus, Àven under dÄliga siktförhÄllanden och pÄ natten. Inte nog med det, Seasam anvÀnder ekolod för att styra sig sjÀlv och undvika hinder. Detta möjliggör ökad sÀkerhet för dykare och samtidigt en bÀttre katalog över visuella data frÄn dykuppdrag.

New Atlas skriver att Seasams anvÀndare kan styra drönaren via en fjÀrrkontroll eller till och med sin mobiltelefon frÄn ett avstÄnd pÄ mÄnga tiotals meter. Drönaren har en GPS-spÄrare inbyggd vilket gör att forskare kan lokalisera positioner för allt intressant som Seasam har upptÀckt.

Enligt Optimist Daily har den AI-drivna drönaren imponerat pÄ forskare pÄ grund av dess lÀttanvÀnda natur, imponerande videokvalitet och hastighet. Seasam har mÄnga potentiella anvÀndningsomrÄden sÄsom rÀddningsuppdrag, undervattensforskning, kontroll av infrastruktur inför underhÄll samt miljöforskning.

Seasam kan inte bara anvÀndas för vetenskapliga syften, det kan ocksÄ förbÀttra filmande under vatten. Seasam har nyligen varit med och spelat in undervattensthrillern The Deep House.

Bild: Notilo Plus via New Atlas


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.