Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠ« BĂ€vrar Ă„terstĂ€ller vĂ„tmarker naturligt

đŸŠ« BĂ€vrar Ă„terstĂ€ller vĂ„tmarker naturligt

NÀr bÀvrar anvÀnder stockar, stenar och lera för att bygga sina dammar i floder sÄ kan de ÄterstÀlla vÄtmarker naturligt.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

VĂ„tmarker Ă€r mycket viktiga för den biologiska mĂ„ngfalden, eftersom de stödjer bĂ„de vattenvĂ€xter och vilda djur. TyvĂ€rr riskerar mĂ„nga vĂ„tmarker att försvinna pĂ„ grund av jordbruk och stadsutveckling. Biologer och ekologer har kommit med en ny plan för att förvalta och Ă„terstĂ€lla vĂ„tmarker – bĂ€vrar.

BÀvrar kallas "ekosystemingenjörer" av ekologer och biologer, eftersom de kan omforma hela livsmiljöer för att passa deras behov. BÀvrar bygger dammar för att sova, föda upp sina ungar och skydda sig frÄn rovdjur. De anvÀnder lera, grenar, trÀd, stenar och grÀs för att konstruera sitt hem. Djuren bygger dammarna i vattendrag, vilket bromsar vattenflödet. Detta hÄller kvar vattnet i landskapet lÀngre, vilket skapar vÄtmarker av olika slag.

Efter ett tag blir dessa omrÄden livs- och hÀckningsplatser för en lÄng rad andra arter. Dammar minskar ocksÄ jorderosion eftersom vattenflödet blir lÄngsammare. Inte nog med det, forskare menar att dessa dammar absorberar och filtrerar bort föroreningar som gödningsmedel, tungmetaller och bekÀmpningsmedel. Tack vare detta blir vattnet som rinner nedströms renare bÄde för oss mÀnniskor och andra arter.

Under de senaste 50 Ären har bÀvrar kontinuerligt Äterinförts till omrÄden i USA och Kanada för att ÄterstÀlla vÄtmarker. Studier visar att vÄtmarker runt bÀverdammar har nÀstan dubbelt sÄ mÄnga dÀggdjursarter knutna till sig jÀmfört med andra typer av uppdÀmningar. Studier visar ocksÄ att dessa vÄtmarker lagrar mycket vatten, vilket gör att vÀxter i omrÄdet blir mindre pÄverkade under perioder av torka.

Det Àr möjligt att skapa konstgjorda vÄtmarker. MÄnga gÄnger anvÀnds detta för att till exempel filtrera föroreningar som finns i vatten. Denna lösning Àr mycket dyr och det tar ocksÄ lÄng tid att anlÀgga konstgjorda vÄtmarker. BÀverdammar, Ä andra sidan, kostar inget att anlÀgga och fÄr en utformning som Àr helt i harmoni med den biotop de skapas i.

Genom att lÄta naturen sjÀlv ÄterstÀlla ekosystem - och Äterskapa större biodiversitet - sÄ kommer en mer artrik och ekologiskt stabil framtid att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.