Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💻 3D-kretsar ska hålla Moores lag vid liv

💻 3D-kretsar ska hålla Moores lag vid liv

Genom att bygga kretsar på höjden räknar Intel med att kunna fortsätta få bättre och bättre prestanda på sina kretsar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Moores lag, som egentligen är mer av en observation, säger att antalet transistorer som får rum på ett chip fördubblas ungefär vartannat år. I praktiken tolkar många lagen som att datorkretsarnas prestanda fördubblas vartannat år. Nu finns det de som säger att Moores lag är död, men Intel tänker försöka visa att Moore fortfarande har rätt, rapporterar Reuters.

En av metoderna som Intel tänker använda för att öka kretsarnas prestanda är genom att bygga 3D-kretsar. Man tar helt enkelt och staplar chip på varandra och kopplar ihop dem till en krets. Idén är inte ny, men Intel tänker göra det mer effektivt än tidigare.

Företaget har utvecklat en metod som kan ge tio gånger så många kopplingar mellan de olika lagren som tidigare metoder, vilket gör att mycket mer avancerade chip kan kopplas ihop. Dessutom har Intel hittat ett sätt att stapla transistorer på varandra och på så sätt kan de få in 30–50 procent fler transistorer på samma yta.

– Genom att stapla enheterna direkt på varandra spar vi definitivt yta. Vi minskar kopplingarnas längd och kan sänka energiåtgången, vilket gör den här tekniken mer kostnadseffektiv samtidigt som den ger bättre prestanda, säger Paul Fischer forskare vid Intel Components Research Group i en kommentar till Reuters.

Bild: Pixabay/ColiN00B


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.