Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’» 3D-kretsar ska hĂ„lla Moores lag vid liv

đŸ’» 3D-kretsar ska hĂ„lla Moores lag vid liv

Genom att bygga kretsar pÄ höjden rÀknar Intel med att kunna fortsÀtta fÄ bÀttre och bÀttre prestanda pÄ sina kretsar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Moores lag, som egentligen Àr mer av en observation, sÀger att antalet transistorer som fÄr rum pÄ ett chip fördubblas ungefÀr vartannat Är. I praktiken tolkar mÄnga lagen som att datorkretsarnas prestanda fördubblas vartannat Är. Nu finns det de som sÀger att Moores lag Àr död, men Intel tÀnker försöka visa att Moore fortfarande har rÀtt, rapporterar Reuters.

En av metoderna som Intel tÀnker anvÀnda för att öka kretsarnas prestanda Àr genom att bygga 3D-kretsar. Man tar helt enkelt och staplar chip pÄ varandra och kopplar ihop dem till en krets. Idén Àr inte ny, men Intel tÀnker göra det mer effektivt Àn tidigare.

Företaget har utvecklat en metod som kan ge tio gĂ„nger sĂ„ mĂ„nga kopplingar mellan de olika lagren som tidigare metoder, vilket gör att mycket mer avancerade chip kan kopplas ihop. Dessutom har Intel hittat ett sĂ€tt att stapla transistorer pĂ„ varandra och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan de fĂ„ in 30–50 procent fler transistorer pĂ„ samma yta.

– Genom att stapla enheterna direkt pĂ„ varandra spar vi definitivt yta. Vi minskar kopplingarnas lĂ€ngd och kan sĂ€nka energiĂ„tgĂ„ngen, vilket gör den hĂ€r tekniken mer kostnadseffektiv samtidigt som den ger bĂ€ttre prestanda, sĂ€ger Paul Fischer forskare vid Intel Components Research Group i en kommentar till Reuters.

Bild: Pixabay/ColiN00B


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.