Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Smartare hĂ€lsa och jordbruk i Zimbabwe

đŸ“± Smartare hĂ€lsa och jordbruk i Zimbabwe

Som en del av satsningarna för att förbÀttra effektiviteten och produktiviteten har Zimbabwe omfamnat Smart Health respektive Smart Agriculture.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Zimbabwes minister för information, publicitet och sÀndningstjÀnster, Monica Mutsvangwa, berÀttade för journalister den 23 november 2021 att Smart Health och Smart Agriculture faller under vad som kallas Smart Zimbabwe Masterplan, enligt vilken landet strÀvar efter Vision 2030-mÄlet om att bli en digital ekonomi.

—Informationskommunikationsteknik sĂ„som sensorsystem, internetuppkoppling och artificiell intelligens kommer att göra det möjligt att samla in jordbruksdata i god tid och fatta vĂ€lgrundade beslut. I detta avseende utvecklar regeringen för nĂ€rvarande Agriculture Information Management System för att övervaka och hantera jordbruksaktiviteter, sa hon.

Mutsvangwa framhöll att nyckelkomponenterna i AIMS omfattar bedömning av hot mot grödorna; vatteninformationssystem; hantering av inmatningssystem; kartlÀggning av markens bördighet genom fjÀrranalys eller mobilappar och andra metoder.

Hon antydde att införandet av AIMS kommer att möjliggöra fjÀrrinteraktion mellan gÄrdsÀgare, chefer och arbetare i realtid; frÀmja effektiv jordbrukskunskap, teknik och innovationssystem; sÀnka produktionskostnaderna; förbÀttrad tillgÄng till jordbruksinformation och ökade inkomster genom minskade förluster efter skörd och direkt koppling till jordbrukets vÀrdekedjor.

NÀr det gÀller smart hÀlsa menade Mutsvangwa att initiativ som exempelvis telemedicin har visat sig vara mycket effektiva för att övervinna hinder som begrÀnsar tillgÄng till vÄrd samt att sÀkerstÀlla att tjÀnster tillhandahÄlls i tid.

—Ett virtuellt telemedicinsystem hĂ„ller ocksĂ„ pĂ„ att införas. Regeringen vill meddela att ett pilotprojekt för telemedicin till ett vĂ€rde av 357 632 USD genomförs i samarbete med International Telecommunications Union. Pilotprojektet innebĂ€r anvĂ€ndning av IKT för att underlĂ€tta tillhandahĂ„llandet av klinisk hĂ€lsovĂ„rd med hjĂ€lp av tvĂ„vĂ€gskommunikation i realtid mellan lĂ€kare och patienter pĂ„ avlĂ€gsna landsbygdscentra. Totalt 15 vĂ„rdcentraler var utrustade med toppmoderna transportabla undersökningsstationer med högupplösta autofokuskameror, stetoskop, en Total Vital Signs-testenhet, en bĂ€rbar dator, ultraljudsskanningsenheter, elektrokardiografitjĂ€nster och blodtrycksmanschetter, förklarar hon.

—Alla 15 centra Ă€r kopplade till Parirenyatwa Referral Hospital, vilket möjliggör delning av patientdata och konsultationer med andra remissvĂ„rdsinstitutioner. Det bör noteras att telemedicinlösningen Ă€r helt integrerad med Impilo Virtual Health System som nyligen lanserades av ministeriet för hĂ€lsa och barnomsorg, sĂ€ger hon vidare.

Enligt Mutsvangwa omfattar leveranserna av Smart Health-programmet förbÀttringar av; tillgÄng och effektivitet av vÄrdtjÀnster, hÀlsoövervakning, vÄrdsystem och journalhantering.

Dessutom pÄstod Mutsvangwa att andra fördelar med programmet Àven omfattar möjligheten att erbjuda patienter behandling i tryggheten av deras egna hem; konfidentialitet för medicinsk information; minskning av resekostnader till hÀlsoinrÀttningar; hög beredskap för medicinska nödsituationer samt minskade remisser, konsultationsavgifter och dödlighet.

Denna viljestarka anstrÀngning att utvecklas tekniskt kommer att bidra till att minska den tekniska klyftan mellan Afrika och Europa, vilket ger de förstnÀmnda en hÀvstÄngseffekt för att utveckla sin ekonomi till mer eller mindre nivÄer som den senare nÄr inom överskÄdlig framtid.


🗳 Eftersom demokrati Ă€r avgörande i en faktabaserad optimistisk vĂ€rld ... pĂ„minner vi vĂ„ra lĂ€sare om den demokratiska statusen i de lĂ€nder vi skriver om:

Zimbabwe har Global Freedom Score 29 och status Partly Free.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.