Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„œ VR fungerar som smĂ€rtlindring för barn med brĂ€nnskador

đŸ„œ VR fungerar som smĂ€rtlindring för barn med brĂ€nnskador

En VR-app minskar smÀrtan nÀr barn ska fÄ sina skyddande förband bytta efter att ha fÄtt en allvarlig brÀnnskada.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Enbart i USA blir 250 000 barn brĂ€nnskadade varje Ă„r. Det orsakar förstĂ„s smĂ€rta vid sjĂ€lva skadetillfĂ€llet, men det gör Ă€ven ont nĂ€r de skyddande förbanden ska bytas. För att lindra smĂ€rtan anvĂ€nder lĂ€kare ofta opioider, men det kan göra barnen beroende av smĂ€rtstillande medel. Forskare vid Nationwide Children’s Hospital i USA har testat en annan metod.

De lÀt barnen spela ett spel i en virtuell vÀrld (VR-miljö). Spelet, Virtual River Cruise, Àr specialutvecklat för att ge bÀsta möjliga lindring för de med brÀnnskador.

– Vi tog hĂ€nsyn till tvĂ„ faktorer under spelets utveckling. Den första faktorn var spelet utspelas i en snöig och kylande miljö. Den andra faktorn var att uppmuntra spelaren att vara aktiv i spelet, sĂ€ger Henry Xiang, professor i pediatrik vid Nationwide Children’s Hospital och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna lÀt 30 brÀnnskadade barn spela spelet medan en sköterska bytte deras förband. En kontrollgrupp fick titta pÄ samma miljö i VR, men utan att göra nÄgonting aktivt sjÀlva och en tredje grupp fick leka med fysiska leksaker i stÀllet.

Resultatet blev att de barn som spelade VR-spelet rapporterade minst smĂ€rta nĂ€r de fick gradera den pĂ„ en skala. Även sköterskorna var nöjda med behandlingen. Tidigare försök med datorspel har krĂ€vt en dator och det har varit otympligt och krĂ„ngligt vid vĂ„rdtillfĂ€llet. VR-spelet körs pĂ„ en vanlig mobil, vilket fungerade mycket smidigare. Barnen styr spelet genom att bara röra pĂ„ huvudet, vilket ocksĂ„ gör det enklare att byta förbanden medan barnen spelar.

I och med att spelet minskade smÀrtan och Àr enkelt att anvÀnda bÄde för patient och vÄrdare hoppas forskarna att det ska kunna anvÀndas Àven utanför sjukhusen.

– Barn med brĂ€nnskador behöver fĂ„ sina förband bytta i hemmet efter de har skrivits ut frĂ„n sjukhuset och dĂ„ kan det fortfarande göra ont, sĂ€ger Henry Xiang.

Studien visar att VR-spel har en smÀrtlindrande effekt. Forskarna ska nu gÄ vidare och undersöka hur mycket det gÄr att minska opioid-anvÀndningen vid brÀnnskador genom att anvÀnda spelet i stÀllet.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Prashant Sharma


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.