đ„ Vegetarisk mat kan minska risken för Ă„terfall efter hjĂ€rtinfarkt
Fyra veckor med vegetarisk kost minskar nivÄerna av farligt kolesterol bland patienter som just haft en hjÀrtinfarkt.
Dela artikeln
Att lĂ€gga om din kost efter att du haft en hjĂ€rtinfarkt kan ge flera positiva effekter visar en ny studie. En lakto-ovo-vegetarisk kost (vegetariskt med Ă€gg- och mejeriprodukter) gav tydliga positiva effekter pĂ„ riskfaktorer som âdet onda kolesteroletâ LDL.
Det Ă€r forskare frĂ„n Universitetssjukhuset Ărebro och Chalmers som jĂ€mfört tvĂ„ grupper med patienter dĂ€r den ena gruppen fick mat som innehöll mycket kött medan den andra Ă„t vegetariskt. Resultatet blev att den grupp som Ă„t vegetariskt hade lĂ€gre nivĂ„er av oxiderat LDL-kolesterol, lĂ€gre total mĂ€ngd av kolesterol och Ă€ven gick ner nĂ„got i vikt.
â Det oxiderade LDL-kolesterolet pĂ„verkar utveckling av blodproppar i kranskĂ€rlen i hjĂ€rtat. LĂ€gre nivĂ„er av detta minskar risken för deltagarna att Ă„terinsjukna i en ny hjĂ€rtinfarkt, sĂ€ger Demir Djekic, forskare och lĂ€kare vid Universitetssjukhuset Ărebro, som Ă€ven Ă€r förstaförfattare till studien.
Dessutom pÄverkade den vegetariska kosten bakterieuppsÀttningen i deltagarnas tarmflora. NÄgot som i framtiden kan hjÀlpa lÀkare att skrÀddarsy kosten för att fÄ bÀsta möjliga verkan pÄ varje enskild patient.
â Detta Ă€r utifrĂ„n vĂ„rt perspektiv kanske det mest intressanta fyndet och öppnar för nya spĂ€nnande möjligheter för att optimera kosten för individen, sĂ„ att rĂ€tt individ fĂ„r rĂ€tt mat för optimal effekt, sĂ€ger Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.
Totalt sett visar det hÀr enligt forskarna att livsstilsförÀndringar bör spela en större roll i behandlingar efter en hjÀrtinfarkt.
â Att lĂ€gga om kosten hos den hĂ€r patientgruppen Ă€r nĂ„got vi bör satsa mer pĂ„. Det gĂ€ller att hitta metoder och de rĂ€tta verktygen som kan hjĂ€lpa oss att förbĂ€ttra livsstilen, sĂ€ger Demir Djekic.