Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥗 Vegetarisk mat kan minska risken för återfall efter hjärtinfarkt

🥗 Vegetarisk mat kan minska risken för återfall efter hjärtinfarkt

Fyra veckor med vegetarisk kost minskar nivåerna av farligt kolesterol bland patienter som just haft en hjärtinfarkt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att lägga om din kost efter att du haft en hjärtinfarkt kan ge flera positiva effekter visar en ny studie. En lakto-ovo-vegetarisk kost (vegetariskt med ägg- och mejeriprodukter) gav tydliga positiva effekter på riskfaktorer som ”det onda kolesterolet” LDL.

Det är forskare från Universitetssjukhuset Örebro och Chalmers som jämfört två grupper med patienter där den ena gruppen fick mat som innehöll mycket kött medan den andra åt vegetariskt. Resultatet blev att den grupp som åt vegetariskt hade lägre nivåer av oxiderat LDL-kolesterol, lägre total mängd av kolesterol och även gick ner något i vikt.

– Det oxiderade LDL-kolesterolet påverkar utveckling av blodproppar i kranskärlen i hjärtat. Lägre nivåer av detta minskar risken för deltagarna att återinsjukna i en ny hjärtinfarkt, säger Demir Djekic, forskare och läkare vid Universitetssjukhuset Örebro, som även är förstaförfattare till studien.

Dessutom påverkade den vegetariska kosten bakterieuppsättningen i deltagarnas tarmflora. Något som i framtiden kan hjälpa läkare att skräddarsy kosten för att få bästa möjliga verkan på varje enskild patient.

– Detta är utifrån vårt perspektiv kanske det mest intressanta fyndet och öppnar för nya spännande möjligheter för att optimera kosten för individen, så att rätt individ får rätt mat för optimal effekt, säger Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.

Totalt sett visar det här enligt forskarna att livsstilsförändringar bör spela en större roll i behandlingar efter en hjärtinfarkt.

– Att lägga om kosten hos den här patientgruppen är något vi bör satsa mer på. Det gäller att hitta metoder och de rätta verktygen som kan hjälpa oss att förbättra livsstilen, säger Demir Djekic.

Läs hela studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.