Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„— Vegetarisk mat kan minska risken för Ă„terfall efter hjĂ€rtinfarkt

đŸ„— Vegetarisk mat kan minska risken för Ă„terfall efter hjĂ€rtinfarkt

Fyra veckor med vegetarisk kost minskar nivÄerna av farligt kolesterol bland patienter som just haft en hjÀrtinfarkt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att lĂ€gga om din kost efter att du haft en hjĂ€rtinfarkt kan ge flera positiva effekter visar en ny studie. En lakto-ovo-vegetarisk kost (vegetariskt med Ă€gg- och mejeriprodukter) gav tydliga positiva effekter pĂ„ riskfaktorer som ”det onda kolesterolet” LDL.

Det Ă€r forskare frĂ„n Universitetssjukhuset Örebro och Chalmers som jĂ€mfört tvĂ„ grupper med patienter dĂ€r den ena gruppen fick mat som innehöll mycket kött medan den andra Ă„t vegetariskt. Resultatet blev att den grupp som Ă„t vegetariskt hade lĂ€gre nivĂ„er av oxiderat LDL-kolesterol, lĂ€gre total mĂ€ngd av kolesterol och Ă€ven gick ner nĂ„got i vikt.

– Det oxiderade LDL-kolesterolet pĂ„verkar utveckling av blodproppar i kranskĂ€rlen i hjĂ€rtat. LĂ€gre nivĂ„er av detta minskar risken för deltagarna att Ă„terinsjukna i en ny hjĂ€rtinfarkt, sĂ€ger Demir Djekic, forskare och lĂ€kare vid Universitetssjukhuset Örebro, som Ă€ven Ă€r förstaförfattare till studien.

Dessutom pÄverkade den vegetariska kosten bakterieuppsÀttningen i deltagarnas tarmflora. NÄgot som i framtiden kan hjÀlpa lÀkare att skrÀddarsy kosten för att fÄ bÀsta möjliga verkan pÄ varje enskild patient.

– Detta Ă€r utifrĂ„n vĂ„rt perspektiv kanske det mest intressanta fyndet och öppnar för nya spĂ€nnande möjligheter för att optimera kosten för individen, sĂ„ att rĂ€tt individ fĂ„r rĂ€tt mat för optimal effekt, sĂ€ger Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.

Totalt sett visar det hÀr enligt forskarna att livsstilsförÀndringar bör spela en större roll i behandlingar efter en hjÀrtinfarkt.

– Att lĂ€gga om kosten hos den hĂ€r patientgruppen Ă€r nĂ„got vi bör satsa mer pĂ„. Det gĂ€ller att hitta metoder och de rĂ€tta verktygen som kan hjĂ€lpa oss att förbĂ€ttra livsstilen, sĂ€ger Demir Djekic.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.