Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Vaccin mot hjĂ€rnhinneinflammation kan minska risken för psykisk sjukdom

💉 Vaccin mot hjĂ€rnhinneinflammation kan minska risken för psykisk sjukdom

Forskning pekar pÄ ett samband mellan hjÀrnhinneinflammation i barndomen och psykiska besvÀr lÀngre fram.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vaccin förknippas ibland med en, oftast obefogad, rÀdsla för biverkningar, men en studie frÄn UmeÄ universitet visar att motsatsen kan vara sann. Det Àr lÀkaren och doktoranden Urban Johansson Kostenniemi som i sin avhandling har upptÀckt ett samband mellan vaccination i unga Är och minskad risk för psykiska besvÀr i vuxen Älder.

Det Urban Johansson Kostenniemi undersökt Àr hur hjÀrnhinneinflammation och andra allvarliga infektioner minskade i VÀsterbottens lÀn efter att barn började vaccineras mot Haemophilus influenzae typ b och pneumokocker. Resultatet var att vaccinationen mot haemophilus minskade antalet fall av hjÀrnhinneinflammation med 82 procent. NÀr barnen sedan Àven fick vaccin mot pneumokocker sjönk antalet fall med ytterligare 48 procent.

Urban Johansson Kostenniemi gick sedan igenom patientjournaler för de som fÄtt hjÀrnhinneinflammation som barn för att se vad som hÀnt lÀngre fram i livet. Det visade sig att hÀlften fÄtt nÄgon form av skada eller handikapp med psykisk ohÀlsa som det vanligaste problemet.

Problemen dök ofta upp lÄngt efter att personerna haft hjÀrnhinneinflammation sÄ kopplingen var inte uppenbar. Men Urban Johansson Kostenniemis forskning pekar pÄ att vaccineringen kan ge extra fördelar förutom att skydda mot en potentiellt dödlig sjukdom.

– Det Ă€r kanske inte givet att koppla ihop psykiska problem i vuxenlivet med att inte ha fĂ„tt vaccin i barndomen. Men hjĂ€rnan Ă€r vĂ„rt mest komplicerade organ, och infektioner tidigt i livet kan leda till att hjĂ€rnan skadas. DĂ€rför Ă€r det viktigt att göra vad vi kan för att skydda barnen och deras hjĂ€rnor, sĂ€ger Urban Johansson Kostenniemi.

HjÀrnhinneinflammation Àr en lite lömsk sjukdom som kan orsakas av bÄde virus och bakterier. Om det Àr virus som orsakar inflammationen sÄ gÄr den ofta över av sig sjÀlv utan att ge nÄgra allvarliga men. Men Àr det bakterier som Àr orsaken kan det leda till svÄr blodförgiftning, lunginflammation och i vÀrsta fall död.

LÀs hela avhandlingen hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.