Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Upptäckt kan ge oss bättre antibiotika

💊 Upptäckt kan ge oss bättre antibiotika

En grupp molekyler kan angripa bakterier som är resistenta mot dagens antibiotika.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Antibiotikaresistens orsakar 750 000 dödsfall varje år runt om i världen. För att få ner den siffran krävs nya typer av antibiotika som fungerar även mot bakterier som är resistenta mot dagens medel.

Forskare vid Karolinska Institutet, Umeå universitet, och Bonns universitet har identifierat en grupp molekyler som kan ligga till grund till just en sådan typ av antibiotika. Forskarna testade en grupp molyekyler som kallas THCz och de visade sig kunna hämma bildandet av bakteriernas cellväggar, även för bakterier som var resistenta.

Det fungerar så att molekylerna binder till en speciell molekyl, lipid II, som alla bakterier behöver för att bygga upp cellväggen. Nu finns det redan antibiotika som använder samma metod, men det rör sig normalt om stora och komplexa molekyler. De är svåra att förbättra om bakterierna utvecklar resistens och de fungerar inte bra mot en del bakterier.

THCz å andra sidan är betydligt mindre, vilket är en stor fördel.

– Fördelen med små molekyler som dessa är att de är lättare att förändra kemiskt. Vi hoppas kunna förändra THCz så att den antibakteriella effekten ökar och eventuella negativa effekter på människans celler minskar, säger Fredrik Almqvist, professor vid kemiska institutionen på Umeå universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

I laboratorieförsök visade sig THCz vara effektivt mot en rad antibiotikaresistenta bakterier. Forskarna hittade inte heller några bakterier som utvecklade resistens mot THCz i laboratoriemiljö.

– Lipid II är en mycket attraktiv måltavla för nya antibiotika. Vi har identifierat de första små antibakteriella substanserna som verkar genom att binda till denna fettmolekyl, och i vår studie hittade vi inga resistenta bakteriemutanter vilket är mycket lovande, säger Birgitta Henriques Normark, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi på Karolinska Institutet, och en av forskarna bakom studien.

Nu ska forskarna gå vidare och försöka göra metoden ännu effektivare mot resistenta bakterier.

– Nu kommer vi även att inleda försök att förändra THCz-molekylen så att den kan ta sig igenom det yttre cellmembranet som finns hos vissa, särskilt svårbehandlade multiresistenta bakterier, säger Tanja Schneider, professor vid institutet för farmaceutisk mikrobiologi på Bonns universitet och en av forskarna bakom studien.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/mufidpwt


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.