Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 UpptĂ€ckt kan ge oss bĂ€ttre antibiotika

💊 UpptĂ€ckt kan ge oss bĂ€ttre antibiotika

En grupp molekyler kan angripa bakterier som Àr resistenta mot dagens antibiotika.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Antibiotikaresistens orsakar 750 000 dödsfall varje Är runt om i vÀrlden. För att fÄ ner den siffran krÀvs nya typer av antibiotika som fungerar Àven mot bakterier som Àr resistenta mot dagens medel.

Forskare vid Karolinska Institutet, UmeÄ universitet, och Bonns universitet har identifierat en grupp molekyler som kan ligga till grund till just en sÄdan typ av antibiotika. Forskarna testade en grupp molyekyler som kallas THCz och de visade sig kunna hÀmma bildandet av bakteriernas cellvÀggar, Àven för bakterier som var resistenta.

Det fungerar sÄ att molekylerna binder till en speciell molekyl, lipid II, som alla bakterier behöver för att bygga upp cellvÀggen. Nu finns det redan antibiotika som anvÀnder samma metod, men det rör sig normalt om stora och komplexa molekyler. De Àr svÄra att förbÀttra om bakterierna utvecklar resistens och de fungerar inte bra mot en del bakterier.

THCz Ä andra sidan Àr betydligt mindre, vilket Àr en stor fördel.

– Fördelen med smĂ„ molekyler som dessa Ă€r att de Ă€r lĂ€ttare att förĂ€ndra kemiskt. Vi hoppas kunna förĂ€ndra THCz sĂ„ att den antibakteriella effekten ökar och eventuella negativa effekter pĂ„ mĂ€nniskans celler minskar, sĂ€ger Fredrik Almqvist, professor vid kemiska institutionen pĂ„ UmeĂ„ universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

I laboratorieförsök visade sig THCz vara effektivt mot en rad antibiotikaresistenta bakterier. Forskarna hittade inte heller nÄgra bakterier som utvecklade resistens mot THCz i laboratoriemiljö.

– Lipid II Ă€r en mycket attraktiv mĂ„ltavla för nya antibiotika. Vi har identifierat de första smĂ„ antibakteriella substanserna som verkar genom att binda till denna fettmolekyl, och i vĂ„r studie hittade vi inga resistenta bakteriemutanter vilket Ă€r mycket lovande, sĂ€ger Birgitta Henriques Normark, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi pĂ„ Karolinska Institutet, och en av forskarna bakom studien.

Nu ska forskarna gÄ vidare och försöka göra metoden Ànnu effektivare mot resistenta bakterier.

– Nu kommer vi Ă€ven att inleda försök att förĂ€ndra THCz-molekylen sĂ„ att den kan ta sig igenom det yttre cellmembranet som finns hos vissa, sĂ€rskilt svĂ„rbehandlade multiresistenta bakterier, sĂ€ger Tanja Schneider, professor vid institutet för farmaceutisk mikrobiologi pĂ„ Bonns universitet och en av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/mufidpwt


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.