Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„ Ung flicka rĂ€ddad av genombrott inom genterapi

đŸ„ Ung flicka rĂ€ddad av genombrott inom genterapi

19 mÄnader gamla Teddi Shaw diagnostiserades med en dödlig sjukdom. Genom ett medicinsk genombrott har hon nu blivit botad med hjÀlp av genterapi.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

19 mÄnader gamla Teddi Shaw diagnostiserades med MLD. Sjukdomen orsakar en gradvis nedbrytning av skyddande belÀggning pÄ nervfibrer i hjÀrnan och ryggmÀrgen, vilket leder till en rad förödande symptom, inklusive förlust av motoriska fÀrdigheter, blindhet, dövhet och slutligen döden.

Genom en medicinsk genombrott har hon nu blivit botad med hjÀlp av genetisk terapi.

Behandlingen, kallad Libmeldy, administrerades pÄ Great Ormond Street Hospital i London och gjordes möjligt tack vare ett samarbete mellan Storbritanniens National Health Service (NHS) och Orchard Therapeutics, ett företag inom genetisk terapi.

Tidigare fanns ingen bot för sjukdomen, och den enda tillgÀngliga behandlingen var benmÀrgstransplantation, som ofta inte var effektiv.

ErsÀtta den skadade genen med en frisk

Genterapi fungerar genom att ersÀtta den defekta genen som ansvarar för MLD med en frisk version av genen. Den nya genen levereras till patientens kropp via ett ofarlig virus. Efter att ha fÄtt behandlingen har den unga flickans tillstÄnd förbÀttrats betydligt, och hennes motoriska fÀrdigheter och kognitiva förmÄgor ÄtergÄr till det normala.

FramgÄngen med behandlingen Àr inte bara ett genombrott för den unga flickan och hennes familj, utan för alla som lider av MLD. NHS har meddelat att de kommer att erbjuda behandlingen till andra MLD-patienter.

Bild: NHS

VD:n för NHS England, Amanda Pritchard, sÀger till Guardian:

"Detta Àr en hoppets stund för förÀldrar och deras barn som föds med denna förödande Àrftliga sjukdom."

FramgÄngen med behandlingen markerar ocksÄ ett betydande steg framÄt för genterapi som helhet. Genterapi har lÀnge hyllats som en möjlig lösning för en rad genetiska sjukdomar, men det har hittills funnits fÄ framgÄngsrika behandlingar. Detta genombrott kan banar vÀg för nya genterapier för andra sÀllsynta och dödliga sjukdomar.

Nyhetstips: Tony Morley

Referenser: The Guardian. (2023, februari 15). Girl with deadly inherited condition MLD cured by gene therapy. HÀmtad frÄn https://www.theguardian.com/society/2023/feb/15/girl-with-deadly-inherited-condition-mld-cured-gene-therapy-libmeldy-nhs


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.