Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Tredje vaccindosen skyddar Ă€ldre vĂ€ldigt vĂ€l

💉 Tredje vaccindosen skyddar Ă€ldre vĂ€ldigt vĂ€l

En tredje dos av covid-19-vaccin ger ett mycket bra skydd Àven för de Àldre som Àr kÀnsligast för svÄr eller dödlig covid-19

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Äldre som bor pĂ„ Ă€ldreboenden Ă€r bland de som löper störst risk att drabbas av svĂ„r eller dödlig covid-19. UngefĂ€r hĂ€lften av de som Ă€r Ă€ldre Ă€n 70 Ă„r och har avlidit av covid-19 bodde pĂ„ Ă€ldreboenden. Trots det har den gruppen varit rĂ€tt dĂ„ligt representerad i de stora studierna om vaccinets effekt. SĂ„ det har varit svĂ„rt att sĂ€ga exakt hur bra en tredje dos av vaccinet fungerar för dem.

Det har nu forskare vid bland annat UmeÄ universitet Àndrat pÄ. De har undersökt över 2 000 personer pÄ Àldreboenden och det visar sig att vaccinering fungerar mycket bra för den hÀr gruppen.

– De första analyserna av blodprover frĂ„n cirka 2 300 Ă€ldre visar att den tredje dosen ger en stark ökning av antikroppar som kan binda viruset. Att vi ser effekt hos den hĂ€r gruppen Ă€r mycket viktigt, eftersom preliminĂ€ra studier frĂ„n andra forskargrupper visar att skydd mot infektion med Omicronvarianten ökar med en tredje vaccindos, sĂ€ger Anders Johansson, forskare vid Institutionen för klinisk mikrobiologi och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien visar ocksÄ att vaccinet ger bra skydd Àven för de som Àr mest sÄrbara i den hÀr gruppen.

– Dessutom visar resultaten att den tredje dosen ger en kraftig ökning av antikroppar för praktiskt taget alla testade. Detta Ă€r glĂ€djande resultat och visar att vaccinerna har avsedd effekt Ă€ven för de Ă€ldsta dĂ€r vi har haft starka farhĂ„gor för att effekten inte skulle bli tillrĂ€cklig, sĂ€ger Mattias Forsell, docent i immunologi vid UmeĂ„ universitet och en annan av forskarna bakom studien.

Forskarna ska nu gÄ vidare och försöka anvÀnda resultaten frÄn studien som underlag för att avgöra nÀr ytterligare doser kan behövas för att skydda de svagaste.

– Vi hoppas kunna utvidga ytterligare och framför allt fortsĂ€tta undersökningen med upprepad provtagning. DĂ„ kommer resultaten att hjĂ€lpa till med besluten om vid vilken tidpunkt ytterligare vaccindoser behövs till de allra Ă€ldsta, sĂ€ger Anders Johansson.

Bild: UmeÄ universitet


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.