Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Tredje vaccindosen skyddar äldre väldigt väl

💉 Tredje vaccindosen skyddar äldre väldigt väl

En tredje dos av covid-19-vaccin ger ett mycket bra skydd även för de äldre som är känsligast för svår eller dödlig covid-19

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Äldre som bor på äldreboenden är bland de som löper störst risk att drabbas av svår eller dödlig covid-19. Ungefär hälften av de som är äldre än 70 år och har avlidit av covid-19 bodde på äldreboenden. Trots det har den gruppen varit rätt dåligt representerad i de stora studierna om vaccinets effekt. Så det har varit svårt att säga exakt hur bra en tredje dos av vaccinet fungerar för dem.

Det har nu forskare vid bland annat Umeå universitet ändrat på. De har undersökt över 2 000 personer på äldreboenden och det visar sig att vaccinering fungerar mycket bra för den här gruppen.

– De första analyserna av blodprover från cirka 2 300 äldre visar att den tredje dosen ger en stark ökning av antikroppar som kan binda viruset. Att vi ser effekt hos den här gruppen är mycket viktigt, eftersom preliminära studier från andra forskargrupper visar att skydd mot infektion med Omicronvarianten ökar med en tredje vaccindos, säger Anders Johansson, forskare vid Institutionen för klinisk mikrobiologi och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien visar också att vaccinet ger bra skydd även för de som är mest sårbara i den här gruppen.

– Dessutom visar resultaten att den tredje dosen ger en kraftig ökning av antikroppar för praktiskt taget alla testade. Detta är glädjande resultat och visar att vaccinerna har avsedd effekt även för de äldsta där vi har haft starka farhågor för att effekten inte skulle bli tillräcklig, säger Mattias Forsell, docent i immunologi vid Umeå universitet och en annan av forskarna bakom studien.

Forskarna ska nu gå vidare och försöka använda resultaten från studien som underlag för att avgöra när ytterligare doser kan behövas för att skydda de svagaste.

– Vi hoppas kunna utvidga ytterligare och framför allt fortsätta undersökningen med upprepad provtagning. Då kommer resultaten att hjälpa till med besluten om vid vilken tidpunkt ytterligare vaccindoser behövs till de allra äldsta, säger Anders Johansson.

Bild: Umeå universitet


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.