Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦠 Tre vaccin mot COVID-19 redo för sista teststeget

🦠 Tre vaccin mot COVID-19 redo för sista teststeget

Modernas COVID-19-vaccin går in i en fas-3-studie i juli och följs av kandidater från AstraZeneca och Johnson & Johnson.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

När pandemin fortsätter att sprida sig över hela världen tävlar företag och akademiska laboratorier för att utveckla ett vaccin som skulle hjälpa samhällen att återgå till det normala. Utvecklingen av dessa vaccin går i en takt som saknar historiskt motstycke.

USA:s federala regering planerar att finansiera och genomföra studier av inte mindre än tre experimentella vacciner mot coronavirus med början i sommar, enligt en av USA:s ledande vaccinforskare, skriver The Wall Street Journal .

– Dessa så kallade fas III-studier förväntas involvera tiotusentals personer på dussintals platser runt om i USA, säger John Mascola, chef för vaccinforskningscentret vid National Institute of Allergy and Infectious Diseases, till WSJ .

Tre företag har vacciner redo för fas 3-studier. Vaccinet från Moderna går in i det sista teststeget i juli följt av kandidater från AstraZeneca och Johnson & Johnson.

Studierna avser att bedöma ett vaccins säkerhet och effektivitet samt markerar det sista steget i medicinska studier innan behandlingen kan bli godkänd och lanseras på marknaden.

Det finns flera faser av kliniska prövningar som krävs innan ett läkemedel eller ett vaccin blir godkänt. Fas 0 studerar hur människokroppen bearbetar ett läkemedel. Fas I identifierar farliga biverkningar och andra säkerhetsproblem och fas II-studier mäter om läkemedlet faktiskt behandlar det tillstånd det ska.

Slutligen finns det fas III vilket är storskaliga test som jämför läkemedlet eller vaccinet mot placebo. Många läkemedel når inte någonsin denna fas av processen, så det faktum att tre COVID-19-vaccin nått ända hit är lovande.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.