Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🖖 Tekniskt genombrott gör att en handprotes känns och fungerar som en vanlig hand

🖖 Tekniskt genombrott gör att en handprotes känns och fungerar som en vanlig hand

Forskare har tagit en existerande protes och gjort den mycket mer exakt och enklare att använda.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Genom att använda AI-algoritmer och en ny teknik för att förstärka nervsignaler har forskare vid University of Michigan lyckats skapa den förmodligen bästa handprotesen någonsin. Användarna behöver bara tänka på en rörelse så utför protesen den med väldigt hög precision.

– Det är som att ha en hand igen. Du kan göra i stort sett allt du kan med en riktig hand med den här handen. Det ger dig en känsla av normalitet, säger Joe Hamilton som förlorade sin hand i en olycka och som nu hjälper till att testa protesen.

Ett stort problem för den här typen av lösning har varit att nerverna i den skadade delen av armen täcks av ärrvävnad som gör det svårt att registrera nervsignalerna som ska styra handen. Men forskarna har skapat en metod som kan göra signalerna tusen gånger starkare.

Det gör att även svaga signaler som reglerar väldigt små rörelser kan uppfattas och skickas vidare till protesen. Signalerna analyseras också av AI-algoritmer innan de skickas till protesen. Fördelen med det är att användarna inte behöver träna sig att använda protesen. De tänker bara som vanligt och så utför handen det de tänkt sig.

Själva protesen har forskarna inte utvecklat själva utan de använder Luke Arm från Moebius Bionics. Det har sparat mycket tid och pengar för forskarna. Dessutom är den protesen redan godkänd av amerikanska FDA så forskarna behöver bara få ett godkännande av algoritmen och metoden för att förstärka nervsignalerna.

Exakt när protesen kan bli allmänt tillgänglig är inte klart, men de kliniska testerna har redan börjat. Så förhoppningsvis ska det inte ta särskilt lång tid.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.