Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Systemet som hĂ„ller koll pĂ„ om du tar dina mediciner ordentligt

💉 Systemet som hĂ„ller koll pĂ„ om du tar dina mediciner ordentligt

En AI kan avgöra om du injicerar insulin eller anvÀnder en inhalator pÄ rÀtt sÀtt och larmar om du gjort nÄgot fel.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

MÄnga mÀnniskor Àr beroende av insulinsprutor eller inhalatorer för att kunna leva ett normalt liv. Men det Àr inte alla som verkligen anvÀnder dem pÄ rÀtt sÀtt.

– Det finns studier som visar att upp till 70 procent av patienterna inte tar sitt insulin som lĂ€karen har föreskrivit och mĂ„nga patienter anvĂ€nder inte inhalatorerna ordentligt, sĂ€ger Dina Katabi, professor pĂ„ MIT.

NÀr det gÀller insulin till exempel finns det insulinpennor som mÄste anvÀndas pÄ ett speciellt sÀtt för att undvika luftbubblor inuti pennan. Efter att insulinet har injicerats mÄste du ocksÄ hÄlla kvar pennan i tio sekunder för att behandlingen ska fÄ full effekt. Det kan vara svÄrt att komma ihÄg alla gÄnger, speciellt om man har brÄttom.

För att komma till rÀtta med de hÀr problemen har Dina Katabi lett en forskargrupp som skapat en lösning för att hjÀlpa patienter att ta sin medicin pÄ rÀtt sÀtt. Lösningen bygger pÄ en AI som anvÀnder sensorer för att avgöra om medicinen tagits ordentligt.

En sensor sÀtts upp i ett rum och följer sedan alla rörelser inom tio meters avstÄnd. Rörelserna rapporteras till en AI som analyserar rörelsemönstren och kan avgöra om en injektion eller inhalation gemomförts pÄ korrekt sÀtt. Om du till exempel förbereder pennan pÄ fel sÀtt eller hÄller den inne för kort tid upptÀcker AI:n det och slÄr larm.

– En bra sak med det hĂ€r systemet Ă€r att patienten inte behöver ha nĂ„gra sensorer pĂ„ sig sjĂ€lv. Det fungerar Ă€ven om patienten stĂ„r bakom nĂ„got eftersom vi anvĂ€nder en teknik som liknar den som en Wifi-router anvĂ€nder, sĂ€ger Mingmin Zhao, en av MIT-forskarna bakom tekniken.

I tester som forskarna genomfört kunde AI:n identifiera rÀtt procedur i 96 procent av gÄngerna en insulinpenna anvÀndes och 99 procent av gÄngerna en inhalator anvÀndes. Forskarna ska nu ocksÄ gÄ vidare och se om systemet kan anvÀndas för att övervaka annat Àn insulinpennor och inhalatorer.

För att det ska fungera mÄste patienten vara inom tiometers avstÄnd, men en eller nÄgra sensorer bör dÄ tÀcka ett hem. Det skulle dÄ kunna vara till stor hjÀlp, speciellt för Àldre som blivit lite glömska och inte alltid kommer ihÄg hur man mÄste göra för att anvÀnda medicinen pÄ rÀtt sÀtt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.