Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Studenternas psykiska hĂ€lsa blev inte sĂ€mre under pandemin

🧠 Studenternas psykiska hĂ€lsa blev inte sĂ€mre under pandemin

Social distansering under pandemin pÄverkade inte universitetsstudenternas psykiska hÀlsa negativt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Under pandemin har mycket av universitetsstudierna skett pĂ„ distans. Det har funnits farhĂ„gor att det skulle leda till kĂ€nslor av isolering och ökade psykiska problem, men sĂ„ verkar inte vara fallet. Åtminstone inte hos svenska universitetsstudenter.

En studie som Sophiahemmet Högskola och Karolinska Institutet gjort visar att den psykiska hÀlsan bland 1 800 studenter inte förÀndrats jÀmfört med innan pandemin. Forskarna undersökte genomsnittsnivÄer av depressions-, Ängest- och stressymptom före och efter pandemin. Resultatet blev att det inte gick att se nÄgon förÀndring i den psykiska hÀlsan.

Studien tittade ocksÄ nÀrmare pÄ studenter som rapporterat sömnproblem, ensamhet och psykisk ohÀlsa innan pandemin bröt ut. HÀr fanns det en ökad oro bland forskarna att dessa studenter skulle vara sÀrskilt sÄrbara för effekterna av social distansering. Men inte heller hÀr verkar distansundervisningen ha gett nÄgra negativa effekter.

– Resultaten stöder inte vĂ„ra farhĂ„gor och vi ser inte nĂ„gra försĂ€mringar i psykisk hĂ€lsa överlag i dessa grupper, sĂ€ger Fred Johansson, psykolog och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Exakt varför studenterna klarade sig bra under pandemin Àr forskarna inte helt pÄ det klara med.

– Vi kan inte dra nĂ„gra sĂ€kra slutsatser om varför studenternas psykiska hĂ€lsa Ă€r oförĂ€ndrad. En möjlig tolkning kan vara att de Ă„tgĂ€rder som genomförts med undervisning pĂ„ distans inte haft sĂ„ stor pĂ„verkan pĂ„ studenters psykiska hĂ€lsa, sĂ€ger Fred Johansson.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Gerd Altman


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.