Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Snabbt och billigt test kan förutsĂ€ga vem som kommer att fĂ„ Alzheimers sjukdom

🔬 Snabbt och billigt test kan förutsĂ€ga vem som kommer att fĂ„ Alzheimers sjukdom

En trÀffsÀker prognos kan visa vem som löper risk att fÄ Alzheimers sjukdom inom fyra Är.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Snart ska det bara ta tio minuter att utreda om du kommer att utveckla Alzheimers sjukdom i framtiden, enligt en studie frÄn Lunds universitet. Allt som behövs Àr ett blodprov och nÄgra snabba kognitiva tester.

Det Àr ett forskarlag vid Lunds universitet som utvecklat den nya metoden. Den bygger pÄ en algoritm som tar resultatet frÄn blodprovet och de kognitiva testerna och skapar en prognos över risken att patienten ska utveckla Alzheimers sjukdoms inom fyra Är. En stor fördel med metoden Àr att den inte krÀver nÄgon specialutrustning utan kan utföras pÄ vanliga kliniker inom primÀrvÄrden.

Ett problem med dagens diagnoser Àr annars att det krÀvs dyra ryggvÀtske- eller PET-undersökningar för att sÀkert avgöra om en person har Alzheimers sjukdoms. Det gör att utredningarna bara kan utföras pÄ nÄgra fÄ kliniker. Det finns för fÄ av dessa kliniker för att kunna testa alla misstÀnkta fall. MÄnga fÄr dÀrför sin diagnos baserad enbart pÄ en bedömning gjord av en specialist.

DessvĂ€rre Ă€r det inte alltid sĂ„ lĂ€tt att göra en korrekt diagnos för Alzheimers sjukdom. Enligt Lundaforskarna fĂ„r 20–30 procent av patienter med Alzheimers sjukdoms sjukdom en felaktig diagnos inom specialistvĂ„rden. Inom primĂ€rvĂ„rden Ă€r siffran Ă€nnu högre. Men forskarnas algoritm ger en trĂ€ffsĂ€kerhet pĂ„ över 90 procent.

– VĂ„r algoritm baseras pĂ„ en blodanalys av fosfylerat tau och en riskgen för Alzheimers sjukdom, samt testning av minne och exekutiv förmĂ„ga. Vi har nu utvecklat ett onlineverktyg för att berĂ€kna risken pĂ„ individnivĂ„ för att en person med lindriga minnessvĂ„righeter kommer att utveckla Alzheimers sjukdom inom 4 Ă„rs tid, sĂ€ger Sebastian Palmqvist, försteförfattare till studien, docent vid Lunds universitet och överlĂ€kare vid Minneskliniken pĂ„ SkĂ„nes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Förutom att testet kan ge patienter tid att förbereda sig och omgivningen pÄ att de kommer att fÄ Alzheimers sjukdom kan det ocksÄ vara till stor hjÀlp vid utvecklingen av lÀkemedel för att behandla Alzheimers sjukdom.

– NĂ€r det gĂ€ller Alzheimers sjukdoms sjukdom Ă€r det svĂ„rt att pĂ„ ett genomförbart och kostnadseffektivt sĂ€tt rekrytera rĂ€tt personer till lĂ€kemedelsprövningar. Algoritmen gör det möjligt att rekrytera personer med Alzheimers sjukdom redan i ett tidigt skede av sin sjukdom, dĂ„ nya lĂ€kemedel har en bĂ€ttre chans att bromsa sjukdomsutvecklingen, sĂ€ger Oskar Hansson professor i neurolog vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Bild: Lunds universitet/Jonas Wallén Wisely Digital


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.