Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Snabbt och billigt test kan förutsäga vem som kommer att få Alzheimers sjukdom

🔬 Snabbt och billigt test kan förutsäga vem som kommer att få Alzheimers sjukdom

En träffsäker prognos kan visa vem som löper risk att få Alzheimers sjukdom inom fyra år.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Snart ska det bara ta tio minuter att utreda om du kommer att utveckla Alzheimers sjukdom i framtiden, enligt en studie från Lunds universitet. Allt som behövs är ett blodprov och några snabba kognitiva tester.

Det är ett forskarlag vid Lunds universitet som utvecklat den nya metoden. Den bygger på en algoritm som tar resultatet från blodprovet och de kognitiva testerna och skapar en prognos över risken att patienten ska utveckla Alzheimers sjukdoms inom fyra år. En stor fördel med metoden är att den inte kräver någon specialutrustning utan kan utföras på vanliga kliniker inom primärvården.

Ett problem med dagens diagnoser är annars att det krävs dyra ryggvätske- eller PET-undersökningar för att säkert avgöra om en person har Alzheimers sjukdoms. Det gör att utredningarna bara kan utföras på några få kliniker. Det finns för få av dessa kliniker för att kunna testa alla misstänkta fall. Många får därför sin diagnos baserad enbart på en bedömning gjord av en specialist.

Dessvärre är det inte alltid så lätt att göra en korrekt diagnos för Alzheimers sjukdom. Enligt Lundaforskarna får 20–30 procent av patienter med Alzheimers sjukdoms sjukdom en felaktig diagnos inom specialistvården. Inom primärvården är siffran ännu högre. Men forskarnas algoritm ger en träffsäkerhet på över 90 procent.

– Vår algoritm baseras på en blodanalys av fosfylerat tau och en riskgen för Alzheimers sjukdom, samt testning av minne och exekutiv förmåga. Vi har nu utvecklat ett onlineverktyg för att beräkna risken på individnivå för att en person med lindriga minnessvårigheter kommer att utveckla Alzheimers sjukdom inom 4 års tid, säger Sebastian Palmqvist, försteförfattare till studien, docent vid Lunds universitet och överläkare vid Minneskliniken på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Förutom att testet kan ge patienter tid att förbereda sig och omgivningen på att de kommer att få Alzheimers sjukdom kan det också vara till stor hjälp vid utvecklingen av läkemedel för att behandla Alzheimers sjukdom.

– När det gäller Alzheimers sjukdoms sjukdom är det svårt att på ett genomförbart och kostnadseffektivt sätt rekrytera rätt personer till läkemedelsprövningar. Algoritmen gör det möjligt att rekrytera personer med Alzheimers sjukdom redan i ett tidigt skede av sin sjukdom, då nya läkemedel har en bättre chans att bromsa sjukdomsutvecklingen, säger Oskar Hansson professor i neurolog vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Bild: Lunds universitet/Jonas Wallén Wisely Digital


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.