Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩮 Snabbare lĂ€kning av benbrott – gör dem tre gĂ„nger starkare

🩮 Snabbare lĂ€kning av benbrott – gör dem tre gĂ„nger starkare

Japanska forskare har utvecklat en ny behandlingsmetod som anvÀnder plasmastrÄlning för att pÄskynda lÀkningen av komplexa benbrott. De lÀkta benen blev 3.5 gÄnger starkare jÀmfört med vanliga behandlingar.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Japanska forskare har utvecklat en ny behandlingsmetod som anvĂ€nder plasmastrĂ„lning för att pĂ„skynda lĂ€kningen av komplexa benbrott.
  • Behandlingen har testats framgĂ„ngsrikt pĂ„ laboratorierĂ„ttor, och de lĂ€kta benen blev 3.5 gĂ„nger starkare jĂ€mfört med vanliga behandlingar.

En ny teknik för snabbare benlÀkning

Forskare vid Osaka Metropolitan University i Japan har utvecklat en metod som anvÀnder icke-termisk atmosfÀriskt plasma för att behandla benbrott. PlasmastrÄlningen har visat sig frÀmja snabbare lÀkning och stÀrka benen betydligt.

Denna teknik Àr sÀrskilt lovande för behandling av komplexa frakturer som vanligtvis krÀver kirurgi och lÄnga ÄterhÀmtningsperioder.

Forskargruppen genomförde tester pÄ tvÄ grupper av rÄttor. En grupp med normala frakturer och en annan med sÄ kallade "icke-lÀkande" frakturer. Resultaten visade att plasmastrÄlningen inte hade nÄgon signifikant effekt pÄ den normala frakturgruppen men hade en markant positiv effekt pÄ ben med icke-lÀkande frakturer. De lÀkte snabbare och blev Àven cirka 3.5 gÄnger starkare Àn vid vanliga behandlingar.

StÀrkande effekter och framtida tillÀmpningar

I laboratoriestudier pÄ cellnivÄ observerades att aktiviteten hos ett protein, som Àr en indikator pÄ differentiering av osteoblaster, ökade efter bestrÄlning i fem till femton sekunder. Detta indikerar att mognaden av benceller frÀmjades av behandlingen.

Enligt docent Hiromitsu Toyoda kan denna teknik, i kombination med befintliga behandlingsmetoder för frakturer, bidra till sÀkrare benförening och kortare ÄterhÀmtningstider i framtiden.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).

Nyhetstips: Tomas Wahlgren


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.