Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Snabbare cancerdiagnoser med AI-mikroskop

🔬 Snabbare cancerdiagnoser med AI-mikroskop

Ett mikroskop försett med AR och AI ska avlasta läkarna genom att ställa en snabb första cancerdiagnos.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ju snabbare en patient kan få en korrekt cancerdiagnos desto snabbare kan rätt behandling sättas in, vilket kan öka chansen till överlevnad drastiskt. Nu har amerikanska försvaret precis börjat använda ett nytt sorts mikroskop som ska hjälpa läkare att snabbt få fram en diagnos.

För att lyckas med det har forskare i projektet Warfighter Health byggt ett mikroskop som använder både Augmented Reality, AR, och AI.

Det fungerar så att en biopsi av en misstänkt tumör placeras i mikroskopet. AI-delen undersöker om det finns något som ser ut som cancerceller. Därefter markerar AR-delen var i bilden som AI:n tror att det finns cancerceller.

Läkaren får därmed en bild som visar exakt var det kan finnas cancerceller, hur stor sannolikheten är för att det verkligen är cancer, vilken typ av cancer det rör sig om och hur allvarlig cancern är.

– När patologerna börjar sitt skift kommer de redan, som ett resultat av AI:ns förmåga, ha ett antal fall som identifierats som cancer. Så istället för att beta av en kö utan någon speciell ordning vet nu patologen direkt vilka prover som är mest akuta och vilka som troligen är rena rutinundersökningar, säger major Scott McKeither, Mission Manager på Warfighter Health.

Att amerikanska försvaret satsar på den här tekniken beror på att de vill kunna ställa snabba diagnoser även på ställen där det finns ont om specialister. Det kan röra sig om hangarfartyg eller baser i konfliktzoner.

Från månader till dagar

Här kan det ta veckor eller månader innan det går att skicka prover till ett laboratorium för analys. Något som Warfighter Health Mission Chief Hassan Tetteh själv upplevde när han arbetade som läkare på ett hangarfartyg.

– Det var inte ovanligt att proverna vi skickade iväg visade sig vara tidig cancer. Du kan ana hur en lång försening kan påverka möjligheten att behandla cancern optimalt, säger han.

Nu går det istället att skicka upp bilderna i molnet och låta patologer på andra sidan jordklotet göra diagnosen på timmar eller dagar.

Än så länge är det alltså bara amerikanska försvaret som använder mikroskopet. Men tekniken fungerar förstås lika bra för civila och skulle kunna ge snabbare diagnoser i många områden där patologerna har för mycket att göra.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.