Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Snabbare cancerdiagnoser med AI-mikroskop

🔬 Snabbare cancerdiagnoser med AI-mikroskop

Ett mikroskop försett med AR och AI ska avlasta lÀkarna genom att stÀlla en snabb första cancerdiagnos.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ju snabbare en patient kan fÄ en korrekt cancerdiagnos desto snabbare kan rÀtt behandling sÀttas in, vilket kan öka chansen till överlevnad drastiskt. Nu har amerikanska försvaret precis börjat anvÀnda ett nytt sorts mikroskop som ska hjÀlpa lÀkare att snabbt fÄ fram en diagnos.

För att lyckas med det har forskare i projektet Warfighter Health byggt ett mikroskop som anvÀnder bÄde Augmented Reality, AR, och AI.

Det fungerar sÄ att en biopsi av en misstÀnkt tumör placeras i mikroskopet. AI-delen undersöker om det finns nÄgot som ser ut som cancerceller. DÀrefter markerar AR-delen var i bilden som AI:n tror att det finns cancerceller.

LÀkaren fÄr dÀrmed en bild som visar exakt var det kan finnas cancerceller, hur stor sannolikheten Àr för att det verkligen Àr cancer, vilken typ av cancer det rör sig om och hur allvarlig cancern Àr.

– NĂ€r patologerna börjar sitt skift kommer de redan, som ett resultat av AI:ns förmĂ„ga, ha ett antal fall som identifierats som cancer. SĂ„ istĂ€llet för att beta av en kö utan nĂ„gon speciell ordning vet nu patologen direkt vilka prover som Ă€r mest akuta och vilka som troligen Ă€r rena rutinundersökningar, sĂ€ger major Scott McKeither, Mission Manager pĂ„ Warfighter Health.

Att amerikanska försvaret satsar pÄ den hÀr tekniken beror pÄ att de vill kunna stÀlla snabba diagnoser Àven pÄ stÀllen dÀr det finns ont om specialister. Det kan röra sig om hangarfartyg eller baser i konfliktzoner.

FrÄn mÄnader till dagar

HÀr kan det ta veckor eller mÄnader innan det gÄr att skicka prover till ett laboratorium för analys. NÄgot som Warfighter Health Mission Chief Hassan Tetteh sjÀlv upplevde nÀr han arbetade som lÀkare pÄ ett hangarfartyg.

– Det var inte ovanligt att proverna vi skickade ivĂ€g visade sig vara tidig cancer. Du kan ana hur en lĂ„ng försening kan pĂ„verka möjligheten att behandla cancern optimalt, sĂ€ger han.

Nu gÄr det istÀllet att skicka upp bilderna i molnet och lÄta patologer pÄ andra sidan jordklotet göra diagnosen pÄ timmar eller dagar.

Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det alltsĂ„ bara amerikanska försvaret som anvĂ€nder mikroskopet. Men tekniken fungerar förstĂ„s lika bra för civila och skulle kunna ge snabbare diagnoser i mĂ„nga omrĂ„den dĂ€r patologerna har för mycket att göra.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.