Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸšŽâ€â™‚ïž Skydda skallen med en 3D-printad cykelhjĂ€lm

đŸšŽâ€â™‚ïž Skydda skallen med en 3D-printad cykelhjĂ€lm

Det brittiska bolaget Hexr har tagit fram en cykelhjÀlm som 3D-printas helt efter dina unika huvudmÄtt - dessutom i ett förnybart material.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

Additiv tillverkning (AM) börjar sÄ smÄtt leta sig utanför sektorerna som hittills sett behov av unika reservdelar eller proteser. Vi kommer fÄ se en uppsjö av 3D-printade verktyg och prylar under de kommande Ären.

Det brittiska bolaget Hexr grundades av Jamie Cook, som i sin forskning pÄ Oxford University insÄg att det fanns bÀttre sÀtt att utforma cykelhjÀlmar pÄ.

Efter mÄnga Ärs utvecklingsarbete har Hexr nu lyckats ta fram en hjÀlm som produceras unikt för varje kund med hjÀlp av 3D-skrivare. Men först mÄste skallens unika form analyseras. DÄ skickas en hÀtta hem i brevlÄdan, och genom en egen app scannas ditt ömtÄliga huvud sÄ att en perfekt bild kan skickas till produktionen i England.

Den unika strukturen pÄminner om en vaxkaka, och ska enligt Cook sÀkerstÀlla optimal absorbering av energi. Det rutnÀtsvackra innerhöljet printas i ett material som heter Polyamid 11, vilket Àr förnybart och skapas av ricinolja. Inga stora lager behövs eftersom hjÀlmarna enbart produceras vid bestÀllning.

LÀs mer om processen pÄ Hexr.com och den svenska nyhetssajten 3dp.se.

PS. I min nya bok Vad hÀnder nu med framtiden? 20 visioner om Sverige efter corona pratar Carin Ism om de spÀnnande möjligheterna med Solarpunk-rörelsen, och sjÀlvförsörjande ekobyar som anvÀnder sig av solenergi och 3D-skrivare för att producera det man behöver.          


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.