Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘šâ€âš•ïž SkrĂ€ddarsydda plattor underlĂ€ttar lĂ€kningen av svĂ„ra benbrott

đŸ‘šâ€âš•ïž SkrĂ€ddarsydda plattor underlĂ€ttar lĂ€kningen av svĂ„ra benbrott

Ett nytt kompositmaterial gör det möjligt att skrÀddarsy fixeringsplattor för varje fraktur och ska bÄde ge bÀttre och billigare behandling av frakturer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett nytt kompositmaterial gör det möjligt att skrÀddarsy fixeringsplattor för varje fraktur och ska bÄde ge bÀttre och billigare behandling av frakturer.

Komplicerade frakturer krÀver ofta att benet fixeras för att lÀkningen ska bli snabb och smÀrtfri. Men i en del fall Àr det svÄrt att fÄ till en bra fixering, vilket kan leda till en lÄng och smÀrtsam rehabilitering.

Ett nytt kompositmaterial som forskare vid KTH utvecklat ska förhoppningsvis göra det enklare att fixera frakturer. Materialet Àr ett sÄ kallat esterfritt material som enligt forskarna har stora fördelar jÀmfört med de metallplattor som idag anvÀnds för fixering.

– VĂ„rt senaste material Ă€r lika starkt som dentala kompositer men med fördelen att den Ă€r giftfri och biokompatibel för anvĂ€ndning inne i kroppen. Materialet och metoden vi föreslĂ„r Ă€r det bĂ€sta av tvĂ„ vĂ€rldar. Dels kan kirurger fortsĂ€tta att anvĂ€nda skruvar för stabiliteten, dels fĂ„r de ett material som kan formas efter frakturer till skillnad frĂ„n metallplattor som kommer i bestĂ€mda former, sĂ€ger Michael Malkoch, professor i fiber- och polymerteknologi pĂ„ KTH och en av forskarna bakom materialet, i ett pressmeddelande.

Formen pÄ plattan kan skrÀddarsys för varje fraktur och den kan tillverkas nÀr den behövs. Det gör att sjukhusen inte behöver sitta pÄ ett lager med metallplattor, som kan kosta över 3 000 kronor styck.

Kompositplattorna har ocksÄ klara fördelar vid mindre frakturer.

– Idag nĂ€r en patient brutit ett finger anvĂ€nds metallstift för att fixera brottytorna mot varandra. Sedan gipsas fingret. Kirurgerna vill helst inte anvĂ€nda metallplattor i dessa delar av kroppen pĂ„ grund av mjukvĂ€vnadsinvĂ€xt. Patienten fĂ„r gĂ„ med metallstiften och gips i cirka fyra veckor innan rehabiliteringen kan pĂ„börjas. Om den nu kan pĂ„börjas. I cirka 40 procent av alla fall, alla operationsmetoder inrĂ€knade, mĂ„ste patienten omopereras vilket orsakar bĂ„de smĂ€rta och kostar pengar, sĂ€ger Michael Malkoch.

MÄlet Àr nu att fÄr ett CE-godkÀnnade fram till 2024 och sedan börja sÀlja materialet. Och dÄ Àr det inte bara mÀnniskor som ska kunna dra nytta av de nya plattorna.

– Vi har ocksĂ„ en tydlig ambition att nĂ„ ut till veterinĂ€rer och djur. Att komma igĂ„ng med kliniska studier pĂ„ detta omrĂ„de. Oftast Ă€r beslutet att anvĂ€nda en sĂ€rskilt teknik för frakturfixering nĂ„got som ligger hos den enskilde veterinĂ€ren. Att fĂ„ ut materialet pĂ„ denna marknad Ă€r en viktig pusselbit i den större bilden, sĂ€ger Michael Malkoch.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: KTH


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.