Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘©â€âš•ïž Ska vi gĂ„ frĂ„n sjukvĂ„rd till hĂ€lsovĂ„rd mĂ„ste nĂ„gon gĂ„ före

đŸ‘©â€âš•ïž Ska vi gĂ„ frĂ„n sjukvĂ„rd till hĂ€lsovĂ„rd mĂ„ste nĂ„gon gĂ„ före

Är Neko Health murbrĂ€ckan som behövs för att pĂ„ riktigt förĂ€ndra sjukvĂ„rd till hĂ€lsovĂ„rd? Jag har varit dĂ€r och tittat och pratat med ena grundaren, Hjalmar Nilsonne.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det kÀnns svajigt. Att upptÀcka hudcancer innehÄller flera svaga punkter.

Först ska du sjÀlv upptÀcka ett födelsemÀrke och minnas om det Àr nytt, om det ser farligt ut eller om det Àndrat utseende. Sen ska du fÄ tummen ur och boka en tid för att kolla upp det. DÀr ska en lÀkare luta sig in och titta pÄ det och omedelbart avgöra om det Àr ofarligt, eller undersökas nÀrmare, kanske skÀras bort och analyseras.

Även om dessa lĂ€kare ofta Ă€r imponerande duktiga, vet vi frĂ„n forskningen hur osĂ€kra sĂ„dana bedömningar Ă€r (se till exempel Daniel Kahneman & Amos Tversky). Eftersom det handlar om hudcancer och ens liv, Ă€r konsekvenserna av en felbedömning hög.

Men om jag berÀttade för dig att det finns ett alternativ: DÀr hela din kropp scannas, alla födelsemÀrken dokumenteras och analyseras av en AI mot en databas med bilder pÄ miljontals födelsemÀrken. Och att nÀsta gÄng du kommer tillbaka kan Àven smÄ förÀndringar av dina födelsemÀrken upptÀckas och analyseras.

Neko Health

Det Àr vad Neko Health erbjuder. Det Àr Spotify-grundaren Daniel Eks hÀlsosatsning. Leder den gör hans partner Hjalmar Nilsonne, som tidigare bland annat drivit energistartupen Watty.

De hörde av sig efter att ha lÀst min vision för svensk sjukvÄrd, HÀlsorevolutionen vÀntar runt hörnet. Den pÄminner om deras egen vision.

Scanning av födelsemÀrken Àr det som blivit mest kÀnt och efterfrÄgat, men Neko Health erbjuder mer Àn sÄ och ambitionerna Àr mycket stora.

För att förstÄ deras mÄl behöver vi ta ett zooma ut och se nuvarande system frÄn avstÄnd.

SÄ lÀnge vi mÀnniskor haft doktorer i nÄgon form har tillgÄngen till dem varit begrÀnsad. Oavsett om det varit en shaman, en klok gumma, en hÀxdoktor, eller dagens moderna lÀkare.

Tack vare AI kan det nu Àndras. Vi börjar se konturerna av en AI-lÀkare med tillgÄng till all vÀrldens medicinska kunskap och obegrÀnsat med tid just för dig.

För att en sĂ„dan AI-lĂ€kare ska vara maximalt effektiv behöver den data. Ju mer data i form av DNA, blodtester, kroppsscanningar, diet, trĂ€ning, vikt, sömn och puls – desto bĂ€ttre. DĂ„ kan den lĂ€ra sig att förstĂ„ just din kropp. Den kan hjĂ€lpa dig med diet, fysisk aktivitet och förvarna om den upptĂ€cker nĂ„got som Ă€r fel.

Kan vi uppnÄ detta Àr det inget mindre Àn en revolution. Men det krÀver ju att sjukvÄrden anvÀnder sig av denna information, och sÄklart att den samlas in till att börja med. Det, Àr en massiv uppgift.

Energize!

NÄgon mÄste vara murbrÀcka

HÀlso- och sjukvÄrdssystemet, oavsett land, Àr en koloss pÄ lerfötter. En sÄdan Àndrar inte riktning i första taget. SÀrskilt som det finns fÄ incitament inbyggda i systemet att göra det.

Det Àr inte rimligt att tro att systemet kommer Àndra sig sjÀlv. DÀrför mÄste nÄgon gÄ före, visa vÀgen och stÄnga sig fram. BÄde locka till förÀndring, och tvinga fram den.

En sÄdan murbrÀcka Àr Neko Health. De har byggt utrustningen som scannar din hud, dina Ädror och kardiovaskulÀra system och din kropp, samt en artificiell intelligens som analyserar den data som samlas in. Till det har de adderat startupvÀrldens kÀnsla för kundupplevelse och en smidig process. Naturligtvis Àr det lÀkare och annan sjukvÄrdspersonal som tar hand om kunderna och tar dem genom undersökningen.

Det Àr emellertid bara början. De vill kunna lÀgga till data frÄn wearables som klockor och ringar, DNA-tester, blodtester och annat som kan vara relevant.

Lyckas de kommer vi ha ett alternativ till den gamla, omoderna hÀlso- och sjukvÄrden. Som bÄde kan inspirera och tvinga fram en förÀndring.

SvÄrt, men möjligt

För sisÄdÀr tjugo Är sedan tvingade Spotify fram en förÀndring i en förÄldrad och bakÄtstrÀvande musikbransch. Branschen försökte stoppa utvecklingen genom att göra miljontals musikÀlskare till kriminella för att de laddade ner musik. Daniel Ek och Martin Lorentzon trodde att folk var beredda att betala om man gav dem ett alternativ med en bra kundupplevelse och en smidig process. De hade rÀtt.

Att förÀndra sjukvÄrden Àr en mycket svÄrare uppgift, men framgÄngen med Spotify har gett Daniel Ek vÀrdefull erfarenhet och den ekonomiska möjligheten att vara tillrÀckligt lÄngsiktig för att ha en chans att lyckas.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.